Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

«Να πώς θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί»

Στο Δήμο Μυτιλήνης φέρνει η παράταξη Πυξίδα της Εριφύλης Χιωτέλλη το ζήτημα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου σε συνέχεια της πρότασης που κατέθεσε προ ημερών ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου. Η κ. Χιωτέλλη υπογραμμίζει ότι υπάρχει τρόπος για την γρήγορη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, για τις απώλειες εισοδήματος της περσινής χρονιάς!

«Είναι γνωστό σε όλους μας, το παραδέχθηκε και ο κ. Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε το νησί μας τον περασμένο Ιούλιο, πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο χρονικό διάστημα έχουν συντελέσει στην απώλεια παραγωγής και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη. Και συνεχίζει: «Για το λόγο αυτό, ο κ. Λυκουρέντζος, ανακοίνωσε ότι θα συστήσει ειδική επιτροπή η οποία θα συντάξει ειδικό φάκελο που θα σταλεί στην ΕΕ. 

Όμως δεν χρειάζεται να συσταθεί καμιά επιτροπή γιατί ο κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών και μάλιστα με διαδικασία τεκμηρίωσης πολύ πιο σύντομη. 

Ειδικότερα η αποζημίωση βάσει όσων προβλέπει ο ΚΟΕ ««δίνεται σε περιπτώσεις απώλειας παραγωγής από ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε ζημιές που προκαλούνται από θεομηνίες, έκτακτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εφόσον το κατώτατο όριο απωλειών του εν λόγω έτους είναι πάνω από το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της τελευταίας τριετίας»».

Η κ. Χιωτέλλη αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας ότι η απώλεια της περσινής παραγωγής είναι 64% σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από το όριο του  30%  που προβλέπει ο κανονισμός των ΚΟΕ, μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την περσινή απώλεια και το ίδιο ας γίνει και για την φετινή παραγωγή αν μετά την ελαιοσυλλογή προκύψουν ανάλογα στοιχεία, καλώντας τη Δημοτική αρχή να υποβάλει, σχετικό αίτημα στον ΕΛΓΑ. 

Στη συνέχεια, και αφού αυτό εγκριθεί, μέσω των υπαλλήλων του και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, να προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη γρήγορη ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και την συγκέντρωση και αποστολή των αιτήσεων ώστε να επισπευστεί η αποζημίωσή τους.