Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

“Ναι” για τον δρόμο Καλλονής – Πέτρας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Έγινε δεκτή η προσφυγή της Περιφέρειας για την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου που ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης

Απίστευτη κι όμως αληθινή είναι η ανατροπή που υπήρξε τον τελευταίο μήνα στην τύχη του έργου του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας, που ενώ βρέθηκε ένα βήμα πριν παραπεμφθεί στις καλένδες, “σώθηκε” κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στην επιμονή και την υπομονή της Περιφερειακής Αρχής. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε καταθέσει η Περιφέρεια τον προηγούμενο μήνα για την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι άναψε το “πράσινο φως” για την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που αναδείχθηκε πρώτη κατά τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο και το σημαντικό αυτό έργο για την ανάπτυξη του νησιού μας θα προχωρήσει.

Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν ένα προς ένα με συντονισμένες ενέργειες από την Περιφέρεια, το Υπουργείο Υποδομών και τον Βουλευτή του Νομού μας, Χαράλαμπο Αθανασίου, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε η σοβαρή εμπλοκή με την μελέτη που έδειχνε τον δρόμο να περνά μέσα από τον ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε αρχικά τον φάκελο του προσυμβατικού ελέγχου μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. 

Στη συνέχεια η Περιφέρεια κατέθεσε προσφυγή με όλα τα νέα στοιχεία και τις τροποποιήσεις επί της χάραξης, η οποία έγινε δεκτή με την απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Περιφέρεια μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης υπό δύο προϋποθέσεις: Αφενός ότι έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό η διαφορά που προέκυψε στο κόστος του έργου με την έγκριση της νέας μελέτης και αφετέρου ότι θα κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις. 

Η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων έχει οριστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί νέα ημερομηνία το προσεχές διάστημα, ενώ κι αν ακόμη δεν συμβεί αυτό, ο εργολάβος μπορεί να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες από την διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής, όπου δεν προβλέπονται απαλλοτριώσεις.

Στις αρχές Μαρτίου, η Περιφέρεια κατάφερε να ξεπεράσει και το δεύτερο σοβαρό εμπόδιο που παρουσιάστηκε στην ανάθεση του έργου, όταν ομάδα αγροτών της Αγίας Παρασκευής είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του έργου. Οι αγρότες είχαν ξεσηκωθεί κατά του έργου από τον περασμένο Σεπτέμβρη, υποστηρίζοντας ότι η χάραξη του νέου δρόμου θίγει τα συμφέροντα και καταστρέφει τις περιουσίες τους και για τον λόγο αυτό μάλιστα είχαν καταθέσει εκτός της προσφυγής, και αίτηση αναστολής κάθε ενέργειας για την έναρξη του έργου, μπλοκάροντας την εκδίκαση των απαλλοτριώσεων. 

Τον Δεκέμβριο, κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ, οι δικηγόροι της ομάδας των αγροτών ζήτησαν αναβολή, αλλά το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους και η υπόθεση συζητήθηκε κανονικά. Οι ενιστάμενοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, όπως θα έπρεπε, από την Περιφέρεια για την χάραξη του νέου δρόμου που δημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάιο. Όταν στην πορεία έλαβαν γνώση για την απαλλοτρίωση εκατοντάδων στρεμμάτων γης προκειμένου να εκτελεστεί το έργο, διαπίστωσαν ότι η ζημιά που θα υποστούν οι περιουσίες και κατ’ επέκταση το εισόδημά τους θα είναι μεγάλη και γι’ αυτό αποφάσισαν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας, 20 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αφορά στο πρώτο τμήμα από την διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής μέχρι την διασταύρωση προς Στύψη. Με την κατασκευή του νέου δρόμου θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η οδική ασφάλεια για τους επισκέπτες και τους ντόπιους οδηγούς, αφού θα παρακαμφθούν οι επικίνδυνες στροφές και ταυτόχρονα θα μειωθεί η απόσταση προς όλα τα χωριά της βόρειας Λέσβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του νέου δρόμου που θα συνδέει την Καλλονή με την Πέτρα μέσα σε 10 λεπτά είχε συμπεριληφθεί στην λίστα των έργων υποδομών αναπτυξιακής σημασίας και με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου είχε υπαχθεί στις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ταυτόχρονη δημοσίευση της διακήρυξης.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις