Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Νέα δίκτυα ύδρευσης στη Μυτιλήνη


Έπεσαν χθες στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ οι υπογραφές για το μεγάλο έργο αντικατάστασης τμημάτων των παλιών δικτύων ύδρευσης στη Μυτιλήνη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα με την αντικατάσταση όλων των παλιών και φθαρμένων αγωγών στο κέντρο της πόλης και τα προάστια.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ και εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ. Με το νέο έργο θα αντικατασταθούν 18,5 χλμ. δικτύων ύδρευσης, 4,3 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 1,5 χλμ. αγωγών ομβρίων λύνοντας οριστικά τα προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, το δίκτυο ύδρευσης της Μυτιλήνης κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1930 και στις περιοχές όπου δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα, όπως στην Καλλιθέα, τον Χάλικα, κ.ά. παρουσιάζονται συχνά ζημιές και διαρροές λόγω της παλαιότητας, ενώ σε κάποια τμήματα τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα, αφού οι παρεμβάσεις των συνεργείων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., για επισκευή βλαβών, είναι καθημερινές και επείγουσες. Ιδιαίτερα οι βλάβες που παρατηρούνται στους παλαιούς βασικούς και κύριους κλάδους είναι οι πλέον προβληματικές ως προς την αποκατάστασή τους λόγω της μεγάλης διατομής των αγωγών. Για την επισκευή των βλαβών αυτών απαιτείται τις περισσότερες φορές διακοπή της υδροδότησης σε εκτεταμένα τμήματα της πόλης, όπως συνέβη αρκετές φορές το περασμένο καλοκαίρι.

Στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του δικτύου της Μυτιλήνης, αντικαθίστανται με το συγκεκριμένο έργο τμήματα σε περιοχές που τα προβλήματα είναι οξυμμένα και συχνά. Για τον ίδιο λόγο θα αντικατασταθούν και τμήματα του εξωτερικού υδραγωγείου της Μυτιλήνης, τα οποία λόγω παλαιότητας και θέσης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της πόλης.