Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Νέες κυκλοφορίες στα βιβλιοπωλεία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τέσσερις νέες κυκλοφορίες, δύο από Έλληνες και δύο από ξένους συγγραφείς, που μπορείτε να βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων σας παρουσιάζουμε στη σημερινή στήλη του Πολιτισμού.

 

Άλλοθι χωρίς ψεγάδι

Σε είκοσι πέντε κεφάλαια που εκτείνονται χρονικά μέσα σε ένα σχολικό έτος παρακολουθούμε τον Θωμά που περιγράφει τη ζωή του Αντώνη, που είναι το alter ego του. Καθότι ο Θωμάς είχε φτάσει στο σημείο να μην αντέχει πια τα λάθη που έκανε στην ζωή του, άρχισε να την ανακατασκευάζει γράφοντας. Ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια και ό,τι λάθος έκανε στην ζωή το διόρθωνε στο γραπτό. Τα λάθη του Θωμά δεν διορθώθηκαν βέβαια, αλλά… Μερικές πλευρές της πραγματικότητας του Θωμά έχουν μεγεθυνθεί για να γίνει η ιστορία του πιο ζωντανή και πιο ανάγλυφη˙ ενώ έχουν συμπεριληφθεί φυσιολογικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές ακόμα και μεταφυσικές παράμετροι, οι οποίοι δεν δικαιολογούν το παρελθόν του, αλλά ωστόσο καθορίζουν το μέλλον του.

Το βιβλίο «Άλλοθι χωρίς ψεγάδι» του Θάνου Τσίτση – Κούσκου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.

 

Τέρρα Άλτα

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα συγκλονίζει την ειρηνική ζωή στην Γκαντέζα, μια μικρή πόλη της ισπανικής Τέρρα Άλτα: ο Φρανθίσκο και η Ρόζα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ιδιοκτήτες των Γραφικών Τεχνών Αδέλ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της περιοχής, βρίσκονται δολοφονημένοι και κατακρεουργημένοι. Στην ομάδα αστυνομικών που θα αναλάβουν την υπόθεση συμμετέχει και ο Μελτσόρ Μαρίν, ένας νέος αστυνομικός, φανατικός αναγνώστης λογοτεχνίας και λάτρης των Αθλίων του Βικτόρ Ουγκό, που η ανάγνωσή τους καθόρισε τη ζωή του. Με σκοτεινό παρελθόν, έχει έρθει από τη Βαρκελώνη τέσσερα χρόνια πριν, ύστερα από μια ενέργεια που τον έχει μετατρέψει σε μύθο του σώματος. Όταν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο, ο Μελτσόρ θα συνεχίσει κρυφά τις έρευνες, γεγονός που θα ανατρέψει τραγικά τη ζωή του. 

Με αφετηρία το έγκλημα αυτό και μια μεθοδική διείσδυση στους αυθεντικούς χαρακτήρες των ηρώων και τα ίχνη της ιστορίας στη ζωή τους, το Τέρρα Άλτα είναι ένας στοχασμός για την αξία του νόμου, την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και τη νομιμότητα της εκδίκησης. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η εποποιία ενός ανθρώπου που αναζητάει την πατρίδα του στα σύνορα δικαιοσύνης και δικαίωσης.

Το βιβλίο «Τέρρα Άλτα» του Χαβιέρ Θέρκας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

 

Ποδηλάτες

Ένα τροχαίο θανατηφόρο ατύχημα με νεκρή μία φοιτήτρια ποδηλάτισσα και υπαίτιο έναν συνομήλικό της – γόνο οικογένειας βιομηχάνων μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής επιφάνειας, που παρεμβαίνει με κάθε μέσο στη δικαστική υπόθεση του ατυχήματος – γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι συγκρούσεις δύο κόσμων που συνυπάρχουν. Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, στημένα ΜΜΕ, τραμπούκοι, ψευδομάρτυρες, αλλά και ακτιβιστές, αλληλέγγυοι, κινήματα νεολαίας, δικαιοσύνη. Και στη μέση ο πατέρας της νεκρής ποδηλάτισσας, ένας πράος βασανισμένος άνθρωπος με αδυσώπητες μνήμες. Η δικαστική υπόθεση διαρκεί από το καλοκαίρι του 2012, που συνέβη το τροχαίο, έως και τις αρχές του 2019, χρόνια κρίσης και μνημονίων, αποτέλεσμα οικονομικής και ηθικής χρεωκοπίας. Ένα μυθιστόρημα πολιτικό, κοινωνικού ρεαλισμού, από τον Βασίλη Λαδά, βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2013 για το βιβλίο του Παιχνίδια κρίκετ.

Το βιβλίο «Ποδηλάτες» του Βασίλη Λαδά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

 

Οι μάγισσες του Βάρντε

Την παραµονή των Χριστουγέννων του 1617, µια τροµερή καταιγίδα ξέσπασε στη θάλασσα της αποµακρυσµένης νορβηγικής νήσου Βάρντε. Η Μάρεν Μαγκνουσντάττερ στέκει και παρακολουθεί, ενώ τα κύµατα καταπίνουν σαράντα ψαράδες, ανάµεσά τους τον πατέρα της και τον αδελφό της. Οι άντρες του χωριού χάνονται από τη µια στιγµή στην άλλη -το Βάρντε είναι πλέον τόπος γυναικών. Δεκαοχτώ µήνες αργότερα καταφθάνει στο χωριό µια απειλητική µορφή. O Αβεσσαλώµ Κόρνετ ήρθε από τη Σκωτία για να τιθασεύσει ένα µέρος άγριο, στην άκρη του πολιτισµένου κόσµου, και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να υποτάξει τις γυναίκες του Βάρντε. Μαζί του ταξιδεύει και η νεαρή του σύζυγος, η Ούρσα. Στο Βάρντε, και στο πρόσωπο της Μάρεν, η Ούρσα βρίσκει κάτι που δεν έχει ξαναδεί – γυναίκες ανεξάρτητες. 

Ο Αβεσσαλώµ όµως δε βλέπει παρά ένα µέρος όπου ξεχειλίζει ανυπέρβλητο κακό, το οποίο πρέπει να ξεριζώσει πάση θυσία… Οι Μάγισσες του Βάρντε, που είναι εµπνευσµένες από τα πραγµατικά γεγονότα της καταιγίδας του Βάρντε και τις δίκες των µαγισσών που έλαβαν χώρα στο νησί, είναι ένα µυθιστόρηµα για το πώς η καχυποψία διαβρώνει έως εσχάτων µια κοινότητα και για το πώς η αγάπη µπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, αλλά και πανίσχυρη.

Το βιβλίο «Οι μάγισσες του Βάρντε» της Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img