Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Νέοι δρόμοι για τα χειρουργεία

Τέλος στο χειρουργικό νυστέρι και την κλασική διαθερμία βάζει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων (RF, HF) στις λεπτές και δύσκολες μικροχειρουργικές επεμβάσεις!

Τα θεαματικά  αποτελέσματα  που προσφέρει η χρήση των Ραδιοσυχνοτήτων την τελευταία πενταετία, κάνουν το χειρουργικό νυστέρι και τις κλασικές διαθερμίες υψηλής θερμοκρασίας παρελθόν. Αυτό τονίστηκε στο 6th Vienna Sumposium  of Peripheral Nerves το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη 17 – 19 Μαρτίου και είχε ως θέμα “Την εξέταση της παρούσας κατάστασης και νέες ιδέες για την βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων”.

Η επιτυχία των μικροχειρουργικών επεμβάσεων, με τη χρήση Ραδιοσυχνοτήτων, όπως τονίστηκε στο Συμπόσιο, αγγίζει σε ποσοστό το 100%.

Κι αυτό γιατί οι επεμβάσεις είναι μη τραυματικές, ο χειρουργός ελέγχει τα κοψίματα με υψίστη ακρίβεια, καθώς και το  βάθος προσπέλασης, σε όλες τις πολύ “λεπτές” και δύσκολες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τον τραυματισμό των νεύρων και των αγγείων.

Οι Ραδιοσυχνότητες αρχίζουν πλέον να αποτελούν τον πιο στενό και έμπιστο συνεργάτη του χειρουργού, καθώς τον βοηθούν να αντιμετωπίσει εύκολα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έγινε για πρώτη φορά πριν από περίπου 10 χρόνια, αλλά την τελευταία πενταετία έχει γίνει πλέον μέθοδος επιλογής για τους χειρουργούς στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρουργικού νυστεριού.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη χρησιμοποιούνται πλέον σε όλο και περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και υποειδικότητες, όπως νευροχειρουργική, ΩΡΛ, πλαστική χειρουργική, χειρουργική θυρεοειδούς, χειρουργική αιμορροΐδων, αγγειοχειρουργική.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων είναι:

-Κοπή και αιμόσταση σε χαμηλότερη θερμοκρασία από την κλασική διαθερμία

–  Αποφυγή καταστροφής γειτονικών ευγενών στοιχείων (νεύρα, αγγεία κλπ.)

– Ταχύτερη και καλύτερη επούλωση τραύματος

– Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

– Δυνατότητα λήψης βιοψίας χωρίς νέκρωση στα άκρα του δείγματος

-Λιγότερη αιμορραγία, άρα λιγότερος εγχειρητικός χρόνος

– Ειδική γείωση με μόνωση για μέγιστη ασφάλεια του ασθενούς.

Ιδιαίτερα πολύτιμη είναι για τους χειρουργούς η βοήθεια που προσφέρουν οι ραδιοσυχνότητες στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση συνδρόμων της άκρας χειρός, της παλάμης και των δακτύλων. Κι αυτό γιατί:

1)Στο σύνδρομο Dupuytren των δακτύλων έχουμε εμφάνιση από συμφυτικές μπάντες (χορδές) που συρρικνώνουν  παλάμη και δάκτυλα και τα κρατούν κλειστά σε μεγάλο βαθμό. Εδώ χρειάζεται λεπτομερής αφαίρεση των συμφυτικών χορδών διεισδύοντας χειρουργικά ανάμεσα από νεύρα και αγγεία με μεγάλο κίνδυνο να τραυματισθούν.

2)Στα σύνδρομα DEQUERVAIN και TRIGGER FINGER πρέπει να διανοιχθούν στενεμένα έλυτρα τενόντων, ενώ οι τένοντες και τα νεύρα πρέπει να διατηρηθούν άθικτα.

3)Στις αφαιρέσεις γαγγλίων ή Γλομαγγειωμάτων δακτύλων, χρειάζονται λεπτά και ατραυματικά εργαλεία διότι η πιθανότητα να καεί, να συνθλιβεί ή να κοπεί ένα νεύρο είναι ακόμα μεγαλύτερη.