Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Νέο ρήγμα στην παράταξη Καλογήρου

Ένα νέο ρήγμα εμφανίζεται στην ενότητα της παράταξης της Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες δεν διάγει και την καλύτερή της περίοδο, με αρκετές ανεξαρτητοποιήσεις αλλά και τη φημολογούμενη μεταπήδηση του Στρατή Κυρατζή στην Περιφερειακή Αρχή να μαρτυρούν σημάδια διάλυσης. Το νέο δείγμα των εσωτερικών προβλημάτων της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης προκύπτει από την πρόσφατη προσφυγή των μελών της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, εναντίον της Περιφερειακής Αρχής, η οποία δεν έγινε ομαδικά ως παράταξη, αλλά… ατομικά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο τέλος του προηγούμενου μήνα, όταν και εκλέχτηκε ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, ακριβώς λόγω της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος και της ανάγκης να υπάρξει κρυφή ψηφοφορία, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κώστας Αρώνης, είχε ορίσει την συνεδρίαση να είναι αποκλειστικά διά ζώσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων γιατί απέκλειε πρακτικά τους μη εμβολιασμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, ή όσους δεν μπορούσαν να παραστούν στην έδρα της Περιφέρειας, να συμμετάσχουν στη συζήτηση. 

Από την πλευρά της μείζονος Αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Κώστα Αδαμίδη, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου της παράταξης, τέθηκε το ζήτημα να οριστούν δύο διαφορετικές συνεδριάσεις, μία διά ζώσης για την εκλογή Συμπαραστάτη και μία μικτή για τη συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων, για να επιτραπεί να συμμετάσχουν σε αυτή και οι υπόλοιποι Σύμβουλοι. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τον κ. Αρώνη, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των συμβούλων της παράταξης Καλογήρου, οι οποίοι μάλιστα αποχώρησαν από τη συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Πόπη Πρωτογεράκη – Γόμου, μάλιστα, είχε προϊδεάσει για τις επόμενες κινήσεις τους, σημειώνοντας πως επιφυλάσσονταν για την προσφυγή κατά της συγκεκριμένης απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, κάτι που τελικά έγινε, αλλά με έντονο παρασκήνιο…

 

Τι συνέβη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία σημαντική είδηση από την ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση των μελών της μείζονος Αντιπολίτευσης, έχει να κάνει με την επιστροφή του Θοδωρή Βαλσαμίδη, ο οποίος μετά από πολύ καιρό συμμετείχε ξανά σε συζήτηση της παράταξής του. Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, που είναι αναμφισβήτητα και ένα από τα δυνατά ονόματα της παράταξης Καλογήρου, από το ξεκίνημα σχεδόν της νέας θητείας είχε τραβήξει έναν κάπως πιο μοναχικό δρόμο, ενώ η εξ αρχής διαφωνία του με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την παράταξη Μουτζούρη κρυβόταν και πίσω από την απουσία του στις συναντήσεις των τελευταίων μηνών, όπου το συγκεκριμένο θέμα μονοπωλούσε σχεδόν τη συζήτηση.

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με τις έντονες διαφωνίες που υπήρξαν γενικότερα κατά τη συνάντηση της παράταξης, που παραλίγο να οδηγήσουν σε ένα ναυάγιο τις συζητήσεις, είχαν όμως ως αποτέλεσμα να καταλήξουν σε μια… σχεδόν ομαδική απόφαση. Με λίγα λόγια αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε μια ενιαία προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως παράταξη, αλλά ο κάθε ένας σύμβουλος ατομικά, ως μια κίνηση που δείχνει «ψήγματα» ενότητας, αλλά δεν καταφέρνει φυσικά να κρύψει τα μεγάλα προβλήματα.

Αν κάτι κάνει την ενότητα της παράταξης της Χριστιάνας Καλογήρου να κρέμεται από μια κλωστή (αν δεν έχει ήδη διαρραγεί) είναι ότι πρακτικά δεν έχει μέλλον. Με τις ισορροπίες, που διαμορφώνονται από την δυναμική των σημαντικών, αναμφισβήτητα, στελεχών της να είναι περίεργες, ελλείψει ενός ξεκάθαρου ηγέτη (αφού η κ. Καλογήρου, αναπόφευκτα δίνει βάρος στον ρόλο της σε κεντρικό επίπεδο πλέον), ο οποίος αφενός θα κατευθύνει την παράταξη στον αντιπολιτευτικό της ρόλο, αφετέρου θα έδινε κάποιες προοπτικές για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλλον το μέλλον επιφυλάσσει περισσότερες διαρροές και μια αναιμική παρουσία. Όλα αυτά μέχρι να προκύψει αυτός που θα πάρει την παράταξη στην πλάτη του, είτε από το εσωτερικό της, είτε όχι. Εκτός κι αν έρθει η συστράτευση με Μουτζούρη και… όποιος και όποια ακολουθήσει σε αυτή.