Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Νικητής το αγοράκι από τα Πάμφιλα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ευχάριστες οι εξελίξεις με την υγεία του μικρού αγοριού που συγκίνησε όλη τη Λέσβο το περασμένο καλοκαίρι και ήταν η αφορμή για την εγγραφή 2.000 νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Νικητής στην μεγάλη μάχη που δίνει για την ζωή του αναδεικνύεται το μικρό αγόρι από τα Πάμφιλα που πάσχει από οξεία λευχαιμία και νοσηλεύτηκε επί μήνες σε Ογκολογική Μονάδα της Αθήνας. Την τελευταία εβδομάδα το 20 μηνών αγοράκι φιλοξενείται με την οικογένειά του σε Ξενώνα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες “Φλόγα”. Ο οργανισμός του ανταποκρίθηκε στις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα και μένει μια τελευταία εξέταση μυελού για να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς και στην ζωή που δικαιούται να ζήσει, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. 

Πρόκειται για την ιστορία που είχε συγκινήσει όλους τους πολίτες του νησιού μας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος είχε διοργανώσει σειρά δράσεων στη Μυτιλήνη και σε πολλά χωριά για την αναζήτηση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φθάνοντας τους 2.000 νέους εθελοντές δότες, οι οποίοι έδωσαν δείγμα στοματικού επιχρίσματος για να βοηθήσουν το συγκεκριμένο παιδάκι αλλά και οποιονδήποτε άλλο ασθενή χρειαστεί μεταμόσχευση μυελού σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι όλα τα δείγματα και τα στοιχεία καταχωρούνται στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου έχουν εγγραφεί εκατομμύρια εθελοντές και μέσω αυτής σώζονται κυριολεκτικά ζωές.

Ουρές οι εθελοντές το περασμένο καλοκαίρι μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο

Την ίδια ώρα, το μικρό αγόρι με τους γονείς του έδινε και συνεχίζει να δίνει τον δικό του αγώνα για να αφήσει πίσω αυτή την ασθένεια, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους πολίτες όλων των ηλικιών. Τα νέα είναι ευχάριστα, αφού μέχρι σήμερα η πορεία της υγείας του εξελίσσεται ομαλά και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Αυτό θα το κρίνουν οι γιατροί μόλις γίνει και η τελευταία εξέταση, οπότε θα αποφασιστεί αν χρειάζεται κι άλλος κύκλος θεραπειών ή αν θα περάσει στο στάδιο της συντήρησης με την κατάλληλη αγωγή.

 

Συνεχίζει…

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, μετά και από τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, συνεχίζει την δράση του σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βοηθήσει τον συνάνθρωπο εδώ, στο νησί μας, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Εκτός από την επιτυχημένη δράση του για την συγκεκριμένη περίπτωση του μικρού αγοριού, στο παρελθόν είχε αναλάβει κι άλλες φορές ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της μικρής Περσεφόνης από το Πλωμάρι, η οποία κατάφερε να σωθεί χάρη σε εθελοντή δότη από το εξωτερικό.

Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω ακόμη στον τομέα της δωρεάς μυελού, σε αντίθεση με την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την περίοδο νοσηλεύονται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο “Ελπίδα”, στην Αθήνα, πάνω από 200 παιδιά από όλη την χώρα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως προαναφέραμε, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των παιδιών που παρουσιάζουν κακοήθειες και γι’ αυτό απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων που μπορούν με πολύ απλό τρόπο να δώσουν ζωή από την ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον, η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών είναι πολύ απλή, χωρίς πόνο και καθόλου επικίνδυνη. Όταν θα κριθεί κάποιος συμβατός για την μεταμόσχευση καλείται από μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου υποβάλλεται σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί ότι είναι απόλυτα υγιής. Στη συνέχεια, το μόσχευμα δίνεται στα Τμήματα Αιμοδοσίας που διαθέτουν ειδικά μηχανήματα μέσω των οποίων δίνοντας αίμα φιλτράρεται ο μυελός και μεταμοσχεύεται στον ασθενή.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img