Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Νοσηλευτές για χειροκρότημα και δάκρυ ή για επένδυση στο ΕΣΥ;»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου είχε απ’ όλα: Συγκίνηση και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των παθογενειών του ΕΣΥ και κριτική στην κυβέρνηση και αιχμές για τα κακώς κείμενα. Ημέρα νοσηλευτή η χθεσινή και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων, μια συγκέντρωση που έγινε μετά από τα χρόνια της πανδημίας που μεσολάβησαν χωρίς συγκεντρώσεις και επικεντρώθηκε στην ουσία, καθώς μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα κι έγινε μία αναδρομή στο ρόλο του νοσηλευτή πριν την πανδημία, κατά τη διάρκειά της και τώρα στη μετά κορονοϊό εποχή. 

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε σε κάθε τόνο ότι ο νοσηλευτής του αύριο πρέπει να είναι ο επαγγελματίας νοσηλευτής, δηλαδή ο εργαζόμενος με όλα εκείνα τα επαγγελματικά εφόδια, τα εργαλεία και την κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα με τις αξιοπρεπείς αμοιβές και τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, όπως αρμόζουν στον κλάδο.

Το νοσοκομείο τίμησε την ημέρα του νοσηλευτή με δύο ημέρες ρεπό στον καθένα και την καθεμία από το νοσηλευτικό προσωπικό του Ιδρύματος, στους ανθρώπους που έδωσαν τη σκληρή μάχη στην εποχή του κορονοϊού, σε εκείνους που με πενιχρά μέσα δίνουν τη μάχη κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε κάθε τομέα του νοσοκομείου, από τα επείγοντα περιστατικά, που όπως πολύ σωστά επεσήμανε μία εκ των ομιλητών, η νοσηλεύτρια Ειρήνη Κοντοπού, είναι οι πρώτοι που υποδέχονται τους ασθενείς και τους οδηγούν στο κρεβάτι για να τους δουν οι γιατροί, μέχρι τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Οι νοσηλευτές είναι αυτοί που εισπράττουν τα χαμόγελα από τους συγγενείς στη γέννηση ενός παιδιού και εκείνοι που παρηγορούν τους συγγενείς που χάνουν ένα δικό τους άνθρωπο. Είναι αυτοί που βρίσκονται κοντά στον ασθενή σε κάθε του βήμα, στην εισαγωγή και στο εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Στη χθεσινή εκδήλωση πρώτος μίλησε ο Διοικητής, Γιώργος Καμπούρης, εκφράζοντας την υπερηφάνειά του, τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήρια για την ανταπόκριση του προσωπικού του νοσοκομείου, ενώ μίλησαν από το προσωπικό, η διευθύνουσα νοσηλευτικής, Ευαγγελία Χαλτσοτάκη, η ΠΕ νοσηλεύτρια Ειρήνη Κοντοπού, η νοσηλεύτρια του Λοιμωδών Παρασκευή Τρίχου, ο νοσηλευτής της ΜΕΘ, Γιώργος Πιτσώνης και ο παθολόγος Χρήστος Σταυρέλλης, εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού. 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, από αριστερά ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ξενοφών Αυγερινός, η διευθύνουσα της νοσηλευτικής, Ευαγγελία Χαλτσοτάκη και ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Στρατής Σαμαράς

Ο Ξενοφών Αυγερινός

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Ξενοφών Αυγερινός, ανέπτυξε ένα μεγάλο πλαίσιο με τις προτάσεις του Συλλόγου για το τι θα πρέπει να αλλάξει στο νοσοκομείο,  αναδεικνύοντας όλα όσα πρέπει να γίνουν και για τον κλάδο της νοσηλευτικής, αφενός μεν για τη βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσης των συναδέλφων του, αφετέρου δε για την οικονομική και ασφαλιστική του θωράκιση και την επιστημονική υποστήριξη και κατάρτιση. Ο κ. Αυγερινός υπογράμμισε ότι επένδυση για το ΕΣΥ θα πρέπει να είναι οι νοσηλευτές, ενώ στάθηκε αιχμηρός μιλώντας για τη στάση της Κυβέρνησης αναφερόμενος στα χειροκροτήματα της συζύγου του Πρωθυπουργού και το δάκρυ του Υπουργού Υγείας.

«Ο φετινός εορτασμός της 12-Μάη βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων να βγαίνει μέσα από μια μεγάλη 2ετή μάχη με τον covid-19, νικητής, με ψηλά το κεφάλι, και την κοινωνία σύσσωμη  να αναγνωρίζει τον σπουδαίο ρόλο του τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και στην κοινωνία», είπε ο κ. Αυγερινός. Και συνέχισε: «Όσο μεγάλη όμως είναι αυτή η αναγνώριση από τους πολίτες και την κοινωνία άλλο τόσο είναι φανερό το έλλειμμα ανταπόκρισης της πολιτείας απέναντι στο νοσηλευτικό κόσμο.

Καλούμαστε λοιπόν τη σημερινή μέρα να αναζητήσουμε  απάντηση στο ερώτημα “Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για χειροκρότημα και δάκρυ ή για σοβαρή επένδυση στο ΕΣΥ;».

«Αυτές τις μέρες κλείνουν 3 χρόνια της παρούσας κυβέρνησης της χώρας, δεν είναι δουλειά μου – ειδικά τη σημερινή μέρα – να μιλήσω εγώ για το ποιο είναι δυστυχώς το στίγμα που αφήνει στα περισσότερα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά να επικεντρωθώ στον χώρο της Υγείας και της διαχείρισης της πανδημίας.

Στο επίπεδο της νοσηλευτικής, ενδιαφέρον σημειολογικά έχουν δύο στοιχεία τα οποία και άφησε παρακαταθήκη ως τη μόνη προσφορά στη νοσηλευτική μέχρι αυτή τη στιγμή, το χειροκρότημα της συζύγου του πρωθυπουργού Μάρτιο του 2020 και  το δάκρυ του Υπουργού Υγείας, Ιανουάριο του 2021. Αυτά όμως όσον αφορά την επικοινωνία, γιατί στη νοσηλευτική – που οι εργαζόμενοί της μαζί με όλους τους άλλους υγειονομικούς σήκωσαν το δυσβάσταχτο βάρος της πανδημίας, κράτησαν στην πλάτη τους την κοινωνία, πληρώνοντας μάλιστα και έναν βαρύ φόρο αίματος – πολύ γρήγορα από το χειροκρότημα και το δάκρυ όταν τέθηκαν οικονομικά αιτήματα η απάντηση ήταν «οι νοσηλευτές έχουν επιβραβευθεί συναισθηματικά και κοινωνικά». 

Όταν απαιτήθηκαν προσλήψεις η απάντηση ήταν «δεν υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές».

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στα χάλια των νοσοκομείων η απάντηση ήταν «φταίνε οι νοσοκόμες για την κατάσταση στα νοσοκομεία».

Όταν έπρεπε να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι για να δικαιολογηθούν οι πολύ κακές επιδόσεις, οι ανακολουθίες και το βραχυκύκλωμα στην διαχείριση της πανδημίας εστάλησαν χιλιάδες νοσηλευτές και υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας.

Στο αίτημα για κρίσεις με αξιοκρατία και δημοκρατία η απάντηση ήταν πάνω από 300 καρατομήσεις νοσηλευτικών στελεχών, ενώ για να διασκεδαστούν οι μηδενικές μόνιμες προσλήψεις, εργαλειοποιήθηκε η νοσηλευτική ειδικότητα.

Δεν συζητάμε για τη θεσμοθέτηση των ΒΑΕ, τον Ενιαίο Νοσηλευτικό κλάδο, ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ, ούτε τις δημοκρατικές διαδικασίες εκπροσώπησης στο Επιμελητήριό μας (ΕΝΕ).

Όλα εξαργυρώθηκαν με ένα δάκρυ και ένα χειροκρότημα και το χρέος έσβησε», είπε ο κ. Αυγερινός προτάσσοντας τα αιτήματα για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, που, όπως τόνισε, πρέπει να περιλαμβάνει  στελέχωση, μισθολογική αναβάθμιση, ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο, νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ, κρίσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, θεσμικά, επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

spot_img

More articles

spot_img