Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ο καλύτερος Ιανουάριος όλων των εποχών για τους Τούρκους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με το δεξί φαίνεται πως μπήκε το 2023 για τον τουρισμό στη Λέσβο από την Τουρκία, καθώς ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που έφτασαν για εκδρομές και διακοπές στην καρδιά του χειμώνα στον τόπο μας ξεπερνά κάθε προηγούμενο, δείχνοντας ότι μπροστά μας έχουμε μία εξαιρετική χρονιά ως προς το τι θα πρέπει να αναμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και γενικότερα η κοινωνία μας καθώς οι Τούρκοι τουρίστες ενισχύουν την τοπική οικονομία.  Μάλιστα ειδικά κατά το 2022 μπορεί να είχαμε λιγότερους τουρίστες από απέναντι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, έχουμε όμως αυτό που λένε οι τουριστικοί πράκτορες «τα μεγάλα πορτοφόλια» της γείτονος χώρας, δηλαδή τους τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας διαβατηρίων, οι Τούρκοι τουρίστες που έφτασαν καθ’ όλο το διάστημα του Ιανουαρίου στη Λέσβο ήταν 474 και ο αριθμός αυτός είναι πολύ σημαντικός αν κρίνουμε ότι πριν κλείσει η γραμμή λόγω του κορονοϊού τον Ιανουάριο του 2020 ήρθαν 280 τουρίστες από Τουρκία, ενώ το 2019 που θεωρείται η καλύτερη τουριστική χρονιά για την Ελλάδα εμείς είχαμε μόνο 131 Τούρκους τον Ιανουάριο. 

360 Τούρκους είχαμε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ το 2017 ήρθαν 291 και το 2016 είχαμε 290 Τούρκους τουρίστες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αφίξεων ο δεύτερος καλύτερος Ιανουάριος μετά το φετινό ήταν το 2018, που σημαίνει ότι η ποσοστιαία αύξηση του φετινού Ιανουαρίου φτάνει το 31% και αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε έναν κατά τα άλλα δύσκολο μήνα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και των ανέμων, που εμποδίζουν και τα ταξίδια που συνδέουν τη Μυτιλήνη με το Αϊβαλί.

Όπως τονίζει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος στα Νέα της Λέσβου, «η προοπτική για τον τουρισμό από την Τουρκία είναι ευοίωνη, καθώς φαίνεται μία σταθερή προτίμηση των νησιών μας από τους γείτονες παρά την ένταση που τροφοδοτούν στις σχέσεις των δύο λαών κατά καιρούς οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Θεωρώ ότι το προφίλ που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση με χαμηλούς τόνους εκτός του ότι ωφελεί την εικόνα του Κράτους μας προς τα έξω, καθώς δείχνουμε ότι θέλουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, η στάση αυτή έχει θετική επίδραση και στον τουρισμό. Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ανοδική πορεία, θα πρέπει όμως να ασχοληθούν και οι τοπικοί φορείς με κινήσεις προσέλκυσης και προβολής της Λέσβου, καθώς μέχρι τώρα η σημαντική αυτή τουριστική αγορά για τον τόπο μας στηρίζεται μόνο στους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Μυτιλήνης. Λάβετε υπόψη, όπως έχω πει και σε προηγούμενο δημοσίευμά σας, ότι τον τελευταίο χρόνο οι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο κατά κύριο λόγο είναι υψηλών εισοδημάτων που αφήνουν πολλά χρήματα στο νησί μας και αυτό φάνηκε φέτος το καλοκαίρι σε μία σειρά από επαγγέλματα που είχαν σημαντικά οφέλη από τον τουρισμό της γείτονας χώρας».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img