Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

“Ο κούκος αηδόνι” στα καύσιμα!

  • Συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι ανατιμήσεις στις βενζίνες και το πετρέλαιο, που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον περασμένο χειμώνα
  • Αυξήσεις και στο ηλεκτρικό ρεύμα βάζουν “θηλιά στο λαιμό” των καταναλωτών τον χειμώνα που έρχεται

Δύσκολος χειμώνας από κάθε άποψη βρίσκεται προ των πυλών για την χώρα μας και ακόμη περισσότερο για τα νησιά μας, που πληρώνουν κάθε χρόνο ακριβά το κόστος για να ζεσταθούν. Οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικές για τους καταναλωτές, αφού η αύξηση μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50% έως τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του λίτρου φέτος θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, από 80 λεπτά που ήταν πέρυσι, αλλά όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η “ψαλίδα” θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χθες ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, την οποία υιοθετεί πλήρως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, ο οποίος τόνισε ότι «από τον Ιανουάριο έχουμε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις σε καθημερινή βάση και έτσι αθροιστικά φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υπερβεί το 20% στην αύξηση της τιμής του καυσίμου στο διυλισμένο προϊόν. Το αργό πετρέλαιο επιβαρύνει το διυλισμένο στο κομμάτι του προ φόρων. Άρα έχουμε και κάποιους υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή, αλλά στην τιμή των προ φόρων έχει επιβαρυνθεί αρκετά».

Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών, η μόνη λύση για να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές αλλά και για να μπορέσουν να δουλέψουν οι ίδιοι είναι η μείωση των φόρων. «Έχουμε πει πολλές φορές και το παραδέχεται και η κυβέρνηση ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία 10ετία εξαιτίας των φόρων. Μπορεί η τιμή του λίτρου για παράδειγμα να είναι 50 λεπτά και με τους φόρους να υπερδιπλασιάζεται. Άρα, εκτός από το ράλι ανόδου στις διεθνείς τιμές, το πρόβλημα είναι η υπερφορολόγηση στα καύσιμα. Αν δεν μειωθεί δεν θα πέσουν ποτέ οι τιμές στο λιανικό εμπόριο», σημείωσε ο κ. Βελετάκης. Για τον φετινό χειμώνα ο Πρόεδρος των πρατηριούχων είπε ότι «ευελπιστώ για το καλύτερο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1 ευρώ από νωρίς».

 

Αυξήσεις και στο ρεύμα

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλούν ήδη στους καταναλωτές οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα γίνουν αισθητές με την αύξηση της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα. Η αύξηση των χρεώσεων έρχεται ως συνέπεια του ρεκόρ κατανάλωσης το καλοκαίρι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να εκτοξευθούν μέχρι και κατά 50%, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που παλεύουν να ορθοποδήσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει την δυνατότητα λήψης μέτρων για τους λεγόμενους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις. Άλλωστε θα υπάρξουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, επομένως απαιτούνται δραστικά μέτρα για όλους τους πολίτες.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τουλάχιστον κερδοσκοπικές τάσεις, αφού οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα υψηλά επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ΡΑΕ να θέσει σε διαβούλευση προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει όταν υπογράφει σύμβαση το τελικό κόστος που θα πληρώσει και με την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν οι προμηθευτές, οι οποίες όμως βρίσκουν αντίθετες τις εταιρείες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ. Η σχετική διαβούλευση που έληγε χθες πήρε παράταση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, στο τραπέζι των μέτρων βρίσκεται η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες ωφελούμενων από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Στην κατηγορία Α που ανήκουν όσοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η έκπτωση που παρέχεται είναι 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα.  Στην κατηγορία Β (συγκεκριμένα όρια εισοδήματος που ξεκινούν από τις 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν μέχρι τις 27.000 για τετραμελή οικογένεια, τα οποία όρια αυξάνονται σε περίπτωση που υπάρχει άτομο με αναπηρία 67% ή άτομο που χρήζει μηχανικής στήριξης) η έκπτωση που παρέχεται είναι 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Τέλος εξετάζεται να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους μικρούς επαγγελματίες, ιδίως εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, ώστε να περιοριστεί και για εκείνους το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.