Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ο “Γολγοθάς” μετά την Ανάσταση για το ΟΣΔΕ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκπνοή της προθεσμίας τίποτα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα για το ΟΣΔΕ, με την Αθήνα να πελαγοδρομεί και τους αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδο
  • «Αν δεν πετύχει το πείραμα θα την πληρώσουν οι αγρότες», δηλώνει ο Γιάννης Φλωρίδης 
  • Για επικίνδυνους χειρισμούς της Αθήνας κάνει λόγο ο Στρατής Κεφάλας

Έχοντας μείνει λιγότερες από 20 μέρες για την εκπνοή της προθεσμίας ως προς την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στις 15 Μαΐου, συνεχίζεται και μετά τον εορτασμό της Ανάστασης ο Γολγοθάς για την υποβολή των δηλώσεων, προκειμένου να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να κατοχυρώσουν τις επιδοτήσεις τους για το τρέχον έτος. Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος από τις 15 Απριλίου, ώστε να έχουν την ευκαιρία και από μόνοι τους για πρώτη φορά να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αυτό που βλέπει ένας δικαιούχος μπαίνοντας στα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι την προβολή της δήλωσης χωρίς να έχει τη δυνατότητα να την ολοκληρώσει και να την υποβάλει. Έτσι κι αλλιώς πάντως καθώς η φετινή χρονιά είναι η τελευταία μεταβατική για να περάσει η χώρα μας στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από την Πρωτοχρονιά του 2023, το ρίσκο που παίρνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όλες τούτες τις παλινωδίες είναι πολύ μεγάλο και στην περίπτωση που παραταθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μέχρι τώρα η διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων.

 

Στο περίμενε τα ΚΥΔ

Αν και η διαδικασία πιστοποίησης των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί και θα είναι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια όσα ήταν και πέρυσι, ωστόσο ακόμα η πρόσβαση στη βάση δεδομένων eae.opekepe.gov.gr δεν είναι δυνατή για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ και αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία μεταφοράς αρχείων, με τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να βρίσκονται σε στάση αναμονής.

 

Η δήλωση Φλωρίδη

Στο ερώτημα πότε θα αρχίσει να υποβάλλεται το ΟΣΔΕ, απάντηση με ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου για θέματα ΟΣΔΕ της εταιρείας Γεωτεχνική Αιγαίου (Π. Κατσαβέλης, Α. Κότικα, Ι. Φλωρίδης) Γιάννη Φλωρίδη, ο οποίος κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων ΟΣΔΕ (ΠΕΦΑ) που εκπροσωπεί τα ιδιωτικά μελετητικά γραφεία που λειτουργούν ως Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων.  

Όπως είπε στην εφημερίδα μας «η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με διάθεση να σπάσει στεγανά προχώρησε σε μία μεγάλη αλλαγή γύρω από τα ζητήματα της νομής του ΟΣΔΕ.  Δυστυχώς όμως αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 3-4 μήνες τουλάχιστον, καθώς ο χρόνος που εφαρμόζονται τώρα αυτές οι αλλαγές τις καθιστούν ως ένα πείραμα, το οποίο ή θα αποδώσει τα αναμενόμενα στο Υπουργείο ή δεν θα έχουμε επιθυμητό αποτέλεσμα και σε περίπτωση που συμβεί το τελευταίο και αυτό δεν θέλω να το φαντάζομαι, τότε τη ζημιά θα την πληρώσουν οι αγρότες, οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται στη δίνη συγκεκριμένων συμφερόντων. Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο δεν είχε κι άλλη λύση καθώς δεν μπορεί, αν θέλετε, να εκβιάζεται από ένα κατεστημένο και γι’ αυτό το λόγο προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές».  

Επί της ουσίας ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑ με αυτήν την τοποθέτηση δεν περιγράφει τίποτα λιγότερο από τα όσα έχουν σημειώσει κατά καιρούς τα Νέα της Λέσβου, επί Υπουργίας ακόμα Μάκη Βορίδη στο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το εντονότατο παρασκήνιο γύρω από την νομή του ΟΣΔΕ και τους νέους παίκτες που ενδιαφέρονταν από τότε να μπουν ενεργά, καθώς πλέον μπροστά μας έχουμε νέα (και) οικονομικά δεδομένα, μία νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Με άλλα λόγια είναι πολλά τα λεφτά και γι’ αυτό διαγκωνίζονται και οι μνηστήρες σε κεντρικό επίπεδο. 

Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι τώρα έφυγαν κακήν κακώς δύο πρόεδροι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν αλλάξει τρεις Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένας λόγος παραπάνω που στην πιο κρίσιμη χρονιά για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το ΟΣΔΕ αντί να έχει ξεκινήσει πριν την ώρα του δεν αναμένεται να αρχίσει πριν τη λήξη της προθεσμίας! Και αυτό σημαίνει πως όση παράταση και αν δοθεί, οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι πιεσμένες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μετάβαση στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή της οποίας αναμένεται να δημιουργήσει ένα πιο ασφυκτικό περιβάλλον.

 

Ο Στρατής Κεφάλας

Για επικίνδυνα παιχνίδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις πλάτες των Ελλήνων αγροτών έκανε λόγο ο Στρατής Κεφάλας, ο οποίος εκπροσωπεί στη Λέσβο το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων στο οποίο συμμετέχουν Συνεταιρισμοί υπό τη Γαία Επιχειρείν που ήταν το αρχικό σχήμα. «Το Υπουργείο επέλεξε να κάνει αλλαγές στην πλέον κρίσιμη καμπή για το ΟΣΔΕ όταν τα πάντα θα έπρεπε να ήταν έτοιμα και στη θέση τους από το Φεβρουάριο και όχι να μπαίνουμε στον Μάιο στα μέσα του οποίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή του ΟΣΔΕ τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Είναι προφανές ότι από αυτούς τους χειρισμούς θα υπάρξουν προβλήματα και το τίμημα θα το πληρώσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες γιατί κάποιοι θέλησαν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου στις πλάτες τους», είπε καταλήγοντας ο κ. Κεφάλας.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις