Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ο «Θεόφιλος: Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η έκθεση των 94 έργων του ζωγράφου Θεόφιλου με τον τίτλο «Θεόφιλος: Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής» στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, από τα οποία τα 42 προέρχονται από το Μουσείο Θεοφίλου στη Μυτιλήνη και τη δωρεά του διακεκριμένου κριτικού τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21 για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

«Σήμερα, το έργο του μεγάλου τσολιά της ζωγραφικής, επιβεβαιώνει την άποψη ότι η αξία ενός ζωγράφου δεν σταματά με τον θάνατό του, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, αρχίζει μετά από αυτόν. Παράλληλα, μεταδίδει τη ζωογόνο ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και αποπνέει αίσθημα ευθύνης και ελπίδας για το αύριο, αφού φανερώνει αυτή τη μοναδική Ελλάδα, με τους αγωνιστές, τους ήρωες και τους θεούς της, πάντα να ξεχωρίζει μέσα στην απεραντοσύνη του κόσμου», τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022 και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Τάκη Μαυρωτά και των επιφανών ζωγράφων Αλέξη Βερούκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Χρήστου Μποκόρου και Γιώργου Ρόρρη.

Πέραν του Μουσείου Θεοφίλου, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται έργα του Θεόφιλου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Α.Σ.Κ.Τ., της Βουλής των Ελλήνων, της Alpha Bank, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών και από τους συλλέκτες Ευάγγελο και Κατίγκω Αγγελάκου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, Μπάμπο και Άντζελα Οικονομίδη, Μαρίνα Ηλιάδη, Μανώλη Περατικό και άλλους.

Στα εγκαίνια βρέθηκαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης  Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ενώ παρέστησαν και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Νίκος Τρανός, και πολλοί ακόμη επιφανείς καλεσμένοι.