Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ ΣΤΑ «ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»: «Η δακοπροστασία πρέπει να περάσει από το κράτος στους ελαιοπαραγωγούς»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου, συγγραφέας, MSc στην Πολιτική Τροφίμων (City University, Λονδίνο) ο Βασίλης Φραντζολάς θα βρίσκεται στο τριήμερο Συνέδριο για το ελαιόλαδο, καθώς είναι ένας από τους ομιλητές. Συζητήσαμε μαζί του με έμφαση στη δακοκτονία καθώς η ομιλία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα παρουσιάσει ένα άλλο μοντέλο για τη δακοκτονία μέσα από το πέρασμά της από το κράτος στα χέρια των αγροτών. 

………………………………………………………………………………………………….

-Πείτε μας δυο λόγια πώς ξεκίνησε η επαγγελματική σας εμπειρία;

«Παρότι πολιτικός μηχανικός, λόγω της μακράς οικογενειακής παράδοσης και αγάπης προς το ελαιόλαδο ξεκίνησα με την συστηματική εκπαίδευσή μου το 2003 αρχικά στην οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων επειδή αυτό το θεωρούσα πάντοτε σαν την βάση για οτιδήποτε αφορά το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο έχει μια μοναδικότητα, είναι ένα τρόφιμο του οποίου τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μεταβάλλονται αμέσως από τη στιγμή που ο καρπός σπάει στον σπαστήρα του ελαιοτριβείου… έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά σαν τρόφιμο π.χ. από το κρασί, το οποίο σε εμφιαλωμένη μορφή είναι σχεδόν αδύνατον μέσα σε 18 ή 24 μήνες να παρουσιάσει χημικές ή γευστικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες μάλιστα να μπορούν να το υποβιβάσουν σε κατώτερη ποιοτική κατηγορία (π.χ. στο ελαιόλαδο από εξαιρετικό παρθένο σε απλό παρθένο). Άρα, ένας επαγγελματίας του χώρου μας πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογεί σωστά το προϊόν του είτε το παράγει, είτε το εμπορεύεται. Στη συνέχεια ξεκίνησα με την παροχή εκπαίδευσης με σεμινάρια ελαιολάδου (σημ. ο όρος ακουγότανε περίεργα προ 15 ετών…) και στη συνέχεια εδώ και 10 χρόνια σε επαγγελματική βάση με τα Oliveoileseminars. Ήδη έχουν περάσει από σεμινάρια άνω των 2.000 ατόμων και 200 ελαιοτριβείς, ενώ το τελευταίο μεγάλο βήμα έγινε το 2017 με την διοργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης δοκιμαστών ελαιολάδου, σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Δοκιμαστών Ιταλίας (ΟΝΑΟΟ)».

-Ποιο το θέμα της ομιλίας σας στο συνέδριο;

«Επέλεξα να παρουσιάσω το μέγα πρόβλημα της παροχής δακοκτονίας από το κράτος, ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί χωρίς κανένα εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τη νομοθεσία από το 1976 (!) και χωρίς να λαμβάνει πουθενά υπόψη του τις υποχρεώσεις που απορρέουν εδώ και 13 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 128/2009 περί «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας» και 9 χρόνια από την αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία. Αν με ρωτάτε το γιατί, η απάντηση είναι πολύ απλή… αν θελήσουμε να ακολουθήσουμε – όπως είμαστε υποχρεωμένοι – τις βασικές αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, όλη η κρατική δακοκτονία (σημ. δηλαδή η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων δολωματικών ψεκασμών κάθε 21 ημέρες) θα πρέπει να σταματήσει και να φύγει από το «κράτος». Και αυτό γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται μετά από σχεδόν 50 χρόνια αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή, μάλιστα με δράστη το ίδιο το κράτος.

Ακριβώς πάνω σε αυτό το άλυτο – λόγω απροθυμίας – θέμα στην ομιλία μου θα περιλάβω μία απόλυτα βιώσιμη πρόταση για το πώς μπορεί να περάσει η δακοπροστασία από το κράτος στους ελαιοπαραγωγούς, χωρίς κραδασμούς και γκρίνιες… βέβαια θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις, αναμενόμενες όταν προσπαθείς να αλλάξεις καταστάσεις που συνεπάγονται απώλεια προνομίων παντός είδους σε βαθιά ριζωμένους κύκλους. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα επιτέλους (κυρίως λόγω της «πράσινης ΚΑΠ»….) να ακολουθήσουμε και εμείς ό,τι κάνουν όλες οι άλλες χώρες α. για λόγους συμμόρφωσης στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία την οποία αγνοούν πολλοί άμεσα ή έμμεσα σφυρίζοντας αδιάφορα β. για την προστασία των οικοσυστημάτων, παράμετρος για την οποία οι ευαισθησίες μας είναι μάλλον μειωμένες».

-Το Συνέδριο πώς το βλέπετε;

«Νομίζω ότι μόνο θετικά και χρήσιμα πράγματα θα βγουν από το συνέδριο, χρήσιμα για τους παραγωγούς και για όσους ασχολούνται με αυτό τη μοναδική τροφή, το ελαιόλαδο. Θα δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσει μεγαλύτερο κοινό γενικότερα το υψηλής ποιότητας λεσβιακό ελαιόλαδο, και να δοθεί έτσι η ευκαιρία σταδιακά να αυξηθεί η ζήτηση και κατά συνέπεια η τιμή πώλησής του, εννοείται πάντοτε συσκευασμένο! Ειδικότερα, η τρίτη μέρα η οποία είναι κατά κύριο λόγο περισσότερο αφιερωμένη στον ελαιοτουρισμό θα βοηθήσει, νομίζω, πολύ την ανάπτυξη στο νησί αυτού του ταχύτατα ανερχόμενου παγκοσμίως κλάδου. Η Λέσβος με την μεγάλη και εναλλασσόμενη ποικιλία τοπίων, την ιστορία της και τα γαστρονομικά της δρώμενα θα μπορέσει γρήγορα, αν έχει και την κατάλληλη υποστήριξη από την Περιφέρεια, να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό αυτό το νέο είδος τουρισμού. 

Από την θεματολογία του συνεδρίου νομίζω ότι θα αντληθούν χρήσιμες πληροφορίες για τους παραγωγούς αλλά από συγκεκριμένες συνεδρίες. Ξέρετε, είναι δύσκολη η σύνθεση θεματολογίας που να αφορά εξίσου τους επιστήμονες αλλά και τους παραγωγούς, με το ίδιο ενδιαφέρον. Σε πρώτη φάση για φέτος βλέπω μια πρώτη καλή προσέγγιση στη θεματολογία, με πολύ ενδιαφέρον το κεφάλαιο περί ελαιοτουρισμού».

-Σας ευχαριστούμε για τη συζήτηση που είχατε μαζί μας.

«Και εγώ για τη δυνατότητα να απευθυνθώ στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img