Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Οι Έλληνες “έσωσαν την παρτίδα”!

  • Σημαντική τονωτική ένεση για το νησί μας τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και “Τουρισμός για όλους”, που έφεραν κόσμο στην καρδιά του καλοκαιριού
  • Συνέχιση των μέτρων στήριξης προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και το 2022 ζητά η Ένωση Ξενοδόχων

Ο εσωτερικός τουρισμός και τα προγράμματα επιδότησης διακοπών είναι αυτά που έσωσαν την παρτίδα στη Λέσβο το φετινό καλοκαίρι. Μπορεί οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό να κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η κίνηση με τα πλοία τον τελευταίο ενάμιση μήνα ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες των τουριστικών παραγόντων. Αν και ακόμη είναι νωρίς για να γίνει ο απολογισμός της φετινής τουριστικής κίνησης, η σεζόν αφήνει στο νησί μας μια γλυκόπικρη γεύση, αλλά και την πεποίθηση ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την προσέλκυση επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού τα επόμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι επισκέπτες στο νησί μας με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ δεν ξεπερνούσαν τους 1.000 όλο το καλοκαίρι, φέτος ο αριθμός αυτός έχει ήδη τριπλασιαστεί, ενώ υπάρχουν πολλές κρατήσεις και για τους επόμενους 2 μήνες. Στην αύξηση αυτή συντέλεσε σημαντικά, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, το γεγονός ότι από πέρυσι επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

 

Μεγάλη απώλεια από Τουρκία

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” του Υπουργείου Τουρισμού,  που επίσης επιδοτεί την διαμονή των επισκεπτών σε ποσοστό έως και 100%, αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για όσους ήθελαν να ταξιδέψουν προς τα νησιά μας με το μικρότερο δυνατό κόστος. «Είμαστε μερικώς ικανοποιημένοι», δηλώνει στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, τονίζοντας παράλληλα: «Μετά από πολύ καιρό είδαμε Έλληνες επισκέπτες. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι, αλλά δεν αρκεί. Σαφώς θα μπορούσαμε να είχαμε πάει πολύ καλύτερα αν ήταν ανοιχτή η σύνδεση με την Τουρκία και αν είχαμε περισσότερες πτήσεις τσάρτερ. Απαιτείται σοβαρότητα και δουλειά για να πάμε μπροστά και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι για να συνεργαστούμε και να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». 

Ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές δηλώνει και ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, μιλώντας για αύξηση 35% στην ακτοπλοϊκή κίνηση από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. «Ήταν μια ανάσα ο εσωτερικός τουρισμός, μια μικρή τονωτική ένεση, αλλά χρειαζόμαστε κι άλλες δόσεις. Δεν μπορεί να καλυφθεί μια ολόκληρη σεζόν από την κίνηση 40 ημερών. Το θετικό είναι ότι άλλαξε η ψυχολογία του κόσμου μετά από τις καραντίνες, θέλει να ταξιδέψει και το επιδιώκει με κάθε τρόπο», σημείωσε ο ίδιος.

 

Κανένα κρούσμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού στο νησί μας, είτε από Έλληνες είτε από ξένους τουρίστες, γεγονός που αποδεικνύει ότι τηρήθηκαν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και έστω για λίγο οι επισκέπτες άφησαν στην άκρη την πανδημία και απόλαυσαν με ασφάλεια τις διακοπές τους. Η οργάνωση των ξενοδοχείων ήταν υποδειγματική, εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το νησί μας, που σε αντίθεση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κατάφερε να κρατήσει μακριά τον κορονοϊό από την τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρη Αβαγιανό, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τον επόμενο χρόνο για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους τα επόμενα χρόνια: «Σε γενικές γραμμές η χώρα μας πήγε καλά, αλλά τα απόλυτα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Το νησί μας κινήθηκε σε σχέση με πέρυσι, όμως δεν πετύχαμε σε καμία περίπτωση τον στόχο του 50% σε σχέση με το 2019. Μπορέσαμε να καλύψουμε ίσα – ίσα τα λειτουργικά μας έξοδα και όχι άλλες ανάγκες, δανειακές υποχρεώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο το 2022, με συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις».