Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Οι Γιουρούκοι της νήσου Λέσβου

Ένα νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Γεώργιου Μ. Χουτζαίου κυκλοφορεί αυτή την περίοδο, στο οποίο συνεχίζει την καταγραφή του πολιτιστικού αποτυπώματος της Λέσβου. Στο βιβλίο «Οι Γιουρούκοι της Ελλάδας, Οι Γιουρούκοι της νήσου Λέσβου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Δεσμός», καταπιάνεται με τους Γιουρούκους, τόσο γενικότερα στον ελλαδικό χώρο όσο και ειδικότερα στο νησί μας.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας και στην εισαγωγή του βιβλίου του, αφορμή για τη συγγραφή του ήταν τα λόγια της γιαγιάς του, που όταν εκείνος και τα αδέρφια του ήταν μικροί και έκαναν αταξία ή δεν έτρωγαν το φαγητό τους τους έλεγε: «Τουρκέλια αλάδουτα» ή «Τρώτι του φαγί σας τσι κάτσιτι ήσυχα, γιατί θ’ άρτιν να σας πάριν γι Γιουρούκ’δις». Ποιοι ήταν, όμως, οι Γιουρούκηδες; Πρόκειται για νομάδες από τη Μικρά Ασία, με ιδιαίτερα πολιτιστικά και θρησκευτικά έθιμα και δική τους γλώσσα, που εντοπίζονταν και στη Λέσβο να μένουν σε αντίσκηνα ή μικρές καλύβες, κυρίως στα ορεινά του νησιού. Αν και λέγεται πως η καταγωγή τους είναι ελληνική – έχοντας απολέσει βέβαια κάθε εθνική συνείδηση – και συμπαθούσαν τους Χριστιανούς και τιμούσαν την Παναγία, εγκατέλειψαν τη Λέσβο μαζί με τους Τούρκους κατά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Στο βιβλίο του, ο κ. Χουτζαίος αναφέρεται στο τουρκικό κράτος, την καταγωγή των Τούρκων και τις εθνότητες της γειτονικής χώρας, αλλά και στην παρουσία των Γιουρούκων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε Θράκη, Μακεδονία και Θεσσαλία, αλλά και στη Μικρά Ασία. Ειδική αναφορά, βέβαια, κάνει και στην προϊστορία και ιστορία της Λέσβου, όπως και στην παρουσία των Γιουρούκων εδώ, μέσα από μαρτυρίες και αναφορές εποχής.

Πρόκειται για το 30ό σύγγραμμα του κ. Χουτζαίου από το 1965, από τα οποία κυκλοφορούν τα 13. Φυσικός – Μαθηματικός, ο ίδιος, τέως Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και συνταξιούχος ειδικός Πάρεδρος του τέως Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό (όπως φαίνεται και από τον αριθμό των συγγραμμάτων) έργο. Οι μελέτες και τα βιβλία του αφορούν τόσο το επιστημονικό του αντικείμενο, όσο και ευρύτερα τον πολιτισμό της Λέσβου.