Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Οι καρκινοπαθείς ζητούν τον Νικολαΐδη

Μαζικό είναι στους κόλπους των καρκινοπαθών της Λέσβου το αίτημα επανόδου του ογκολόγου Ηλία Νικολαΐδη στην ογκολογική μονάδα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της, καθώς από την 1η Οκτωβρίου ο ίδιος και ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης βρίσκονται εκτός Βοστάνειου έχοντας τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά τους με το αιτιολογικό ότι δεν εμβολιάζονται. 

Συνολικά να θυμίσουμε είχαν τεθεί σε αναστολή 4 γιατροί του νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι δύο εκ των οποίων επέστρεψαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο διακεκριμένος νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης που έχει νοσήσει από τον κορονοϊό στο παρελθόν δηλώνει ότι δεν έχει λόγο να εμβολιαστεί και ως εκ τούτου ΔΕΝ θα κάνει το εμβόλιο, ενώ και ο ογκολόγος κ. Νικολαΐδης ζητά το δικαίωμα της επιλογής, δηλώνοντας διατεθειμένος να επανέλθει στα καθήκοντά του, έστω κι αν κάνει και τρία rapid test την εβδομάδα, για να βεβαιώνονται οι πάντες ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού.

 

Στην πλατεία Σαπφούς μεθαύριο

Αυτές τις ημέρες πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις για την επαναφορά του προσωπικού πίσω στα νοσοκομεία, καθώς το ΕΣΥ έχει μπροστά του χειμώνα με τα κρούσματα της πανδημίας να αυξάνονται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή να μην περισσεύει. Η κυβέρνηση με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος των αναστολών στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο η νέα ηγεσία υπό τον Υπουργό Θανάση Πλεύρη δείχνει άκαμπτη να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση. Αυτό φάνηκε και χθες κατά την κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα από τις Ομοσπονδίες των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Σημειωτέον ότι για μεθαύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς, προγραμματίζεται άλλη μία κινητοποίηση ενάντια στις διαθεσιμότητες του υγειονομικού προσωπικού και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπου αναμένεται να είναι κεντρικά πρόσωπα ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης και ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, πλαισιωμένοι από άλλους συναδέλφους τους που τους συμπαραστέκονται, καθώς και από μεγάλο αριθμό πολιτών που έχει σταθεί δίπλα στους γιατρούς. 

Άλλωστε οι γιατροί δέχονται ακόμα τα τηλεφωνήματα των ασθενών τους και μάλιστα ο ογκολόγος Ηλίας Νικολαΐδης βρίσκεται σχεδόν καθημερινά κάθε μεσημέρι στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου Μυτιλήνης, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα και γενικότερα στην αγωνία των ασθενών του που τον ζητούν. 

Την ίδια ώρα το νοσοκομείο Μυτιλήνης καλύπτεται από έναν ογκολόγο που ήρθε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, στο ενδιάμεσο όμως αναχώρησε και καλύφθηκε για ένα μικρό διάστημα από μία άλλη ογκολόγο γιατρό και ο ίδιος επανήλθε μόλις τη Δευτέρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κάποιες ημέρες η ογκολογική μονάδα έμεινε χωρίς ογκολόγο και ουσιαστικά οδηγίες στους ασθενείς έδιναν οι αιματολόγοι.

Τα Νέα της Λέσβου έχουν δημοσιεύσει μέχρι τώρα μαρτυρίες ογκολογικών ασθενών που δηλώνουν ότι η απομάκρυνση του κ. Νικολαΐδη από τη μονάδα τους έχει τροφοδοτήσει μια έκρυθμη κατάσταση και δεν έχουν καταφέρει να δουν τους νέους γιατρούς, ενώ σήμερα δημοσιεύουμε και μία επιστολή που λάβαμε από ασθενή, η οποία περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το τι βιώνουν οι καρκινοπαθείς μετά την 1η Οκτωβρίου.

 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

«Είμαι καρκινοπαθής και επί σειρά ετών είχα συνοδοιπόρο μου, εμψυχωτή μου, δικό μου άνθρωπο τον γιατρό μου, τον κύριο ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ στον οποίο περίσσευαν η ευαισθησία, η εργατικότητα, το φιλότιμο και η επιστημονική του κατάρτιση. Δούλευε αγόγγυστα ώρες πέραν του ωραρίου του. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γονάτισα κι όμως αυτός κατάφερε να με σηκώσει όρθια πάλι και πάλι. 

Έχουμε περάσει πολλά μαζί και τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Ήξερε το φάκελό μου καλύτερα και από εμένα.

Και τώρα τι; 

Κάθε 15 ή 8 ή 20 μέρες έρχεται καινούργιος ογκολόγος ο οποίος (δεν αμφισβητώ την ικανότητά του) δεν είναι δυνατόν να μάθει για τον καθένα μας το ακριβές πρόβλημά του, ούτε να ασχοληθεί λεπτομερώς με το φάκελό του εκ των πραγμάτων λόγω έλλειψης χρόνου. 

Αποτέλεσμα;  ΑΓΧΟΣ, ΦΟΒΟΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. 

Δηλαδή ό,τι χειρότερο μπορεί να νιώθει ένας καρκινοπαθής στην κατάσταση που βρίσκεται αλλά ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ; ΚΑΝΕΙΣ! 

Οι κύριοι που παίζουν με την υγεία και την τύχη όλων των καρκινοπαθών είναι πλήρως ικανοποιημένοι.

Το νοσοκομείο διαθέτει κατ’ αυτούς ογκολόγο.  

Έτσι θέλουν να πιστεύουν, τυπικά ναι διαθέτει. 

Η αλήθεια όμως είναι άλλη: Είμαστε εκτεθειμένοι, Είμαστε ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ. Τι τώρα, τι αργότερα η ημερομηνία λήξης μας;

Ποιον νοιάζει η πορεία της υγείας μας; Κανέναν!

Αυτό όμως είναι έλλειψη ΣΕΒΑΣΜΟΥ και ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ για μας.

Ο καρκίνος δεν περιμένει, προχωρά.

Είναι αναλγησία.

Και ρωτώ ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί ο κύριος Νικολαΐδης να επιστρέψει στη θέση του κάνοντας τα απαραίτητα τεστ έτσι ώστε να γυρίσει πίσω στη δουλειά του και εμείς να νιώθουμε πάλι τη ΣΙΓΟΥΡΙΑ που χάσαμε; 

Μαρία Κυριαζή».