Γράφουν Πέλλη Γιακουμή και Ντίνα Βερβέρη
Γυναικεία υπόθεση είναι οι πρώτες των πρώτων τη φετινή χρονιά στη Λέσβο, με την Κωνσταντάρα Ηλέκτρα από το 4ο ΓΕΛ στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και την Καραμβάλη Δήμητρα από το Πειραματικό ΓΕΛ να αγγίζουν και να ξεπερνούν τα 19.000 μόρια. Οι πρώτοι των πρώτων στα σχολεία της Μυτιλήνης αλλά και της επαρχίας της Λέσβου μιλάνε στα «Νέα της Λέσβου» για τη φετινή «περίεργη» χρονιά, εν μέσω πανδημίας, για τις δυσκολίες που συνάντησαν, τον τρόπο που δούλεψαν και το μυστικό που τους έκανε να μετατρέψουν σε δύναμη τις δυσκολίες και να φθάσουν στους στόχους τους.
Καραμβάλη Δήμητρα: Με πείσμα ως την κορυφή
Μαθήτρια του Πειραματικού ΓΕΛ, στον τομέα Οικονομίας και Πληροφορικής συγκέντρωσε 19.075 μόρια και βρίσκεται στην κορυφή. Έγραψε δυο ολοστρόγγυλα 20άρια σε Μαθηματικά και Οικονομία καθώς επίσης 19,4 Πληροφορική. Το 16,9 στην έκθεση μπορεί να είναι από τις καλύτερες βαθμολογίες συνολικά στο συγκεκριμένο μάθημα, όμως, «κράτησε» την συνολική βαθμολογία της που θα μπορούσε να πάει και ακόμη πιο ψηλά. Θα επιλέξει οικονομικές σχολές και ένστολα.
«Δεν ήταν εύκολη χρονιά. Ο κορονοϊός και όλα αυτά που έγιναν με τα ΜΑΤ δεν με άφησαν ανεπηρέαστη γιατί ενδιαφέρομαι για την επικαιρότητα. Η καραντίνα μας έδωσε χρόνο για διάβασμα όμως τα τηλεμαθήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το διά ζώσης μάθημα. Δεν μπορούσαμε να βγούμε να δούμε τους φίλους μας, να πάρουμε αέρα. Παρόλα αυτά είμαι πολύ ευχαριστημένη. Είχα πρόγραμμα. Δούλεψα πάρα πολύ, είχα τη στήριξη των γονιών μου, είχα πείσμα και θέληση και τα κατάφερα».
Κωνσταντάρα Ηλέκτρα: Πρωτιά με καλή ψυχολογία
Στην κορυφή των επιδόσεων και η Κωνσταντάρα Ηλέκτρα, μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ, στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Συγκέντρωσε 19.175 μόρια.
«Ήταν μαθήματα που μου άρεσαν και διάβασα πολύ. Δεν το περίμενα ότι θα έγραφα τόσο καλά. Έγραψα 20 Κοινωνιολογία, 19,4 Ιστορία, έκθεση 18,4. Δεν έχω καταλήξει ακόμη ποια σχολή θα επιλέξω, σκέφτομαι Νομική, αλλά δεν απορρίπτω και την Ιστορία. Η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό μας πρόσφερε ένα επιπλέον άγχος, ήταν μια καινούργια κατάσταση. Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν μου άρεσαν στην αρχή, στην πορεία συνήθισα και μάλιστα με διευκόλυναν γιατί δεν χρειαζόταν να μετακινούμαι. Η καραντίνα ήταν για μένα μια ευκαιρία για συστηματικό διάβασμα. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο επίσης η ψυχολογία και ψυχραιμία που καταφέρνεις να διατηρείς όταν γράφεις πανελλήνιες. Εγώ γενικά είδα τη διαδικασία των πανελληνίων όπως όλες οι άλλες εξετάσεις».
Αθηνέλλη Σεμίνα: Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Αθηνέλλη Σεμίνα συγκέντρωσε 18.600 μόρια.
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Η εμπειρία των πανελληνίων από μόνη της δύσκολη και οι καταστάσεις του κορονοϊού, σίγουρα μας δυσκόλεψαν. Είχαμε βέβαια περισσότερο χρόνο για διάβασμα, αλλά μας επιβάρυνε ψυχολογικά. Εγώ είδα τις πανελλήνιες σαν μια ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Από μικρή διάβαζα και προσπαθούσα για να έχω την ευκαιρία να κάνω μια νέα αρχή. Η πρώτη επιλογή μου θα είναι η Νομική Αθηνών». Η Σεμίνα Αθηνέλλη έγραψε 19,2 αρχαία, 19,8 κοινωνιολογία, 19 Ιστορία και 16,4 έκθεση. Όπως μας είπε μάλιστα υπήρχε μεγάλη απόκλιση στις βαθμολογίες των δυο βαθμολογητών αφού έδωσε 15,4 ο ένας και ο άλλος 17,4 και οριακά θα πήγαινε για αναβαθμολόγηση.
Καραφασούλη Άρτεμις: Προσηλωμένη στο πρόγραμμα
Μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ η Καραφασούλη Άρτεμις συγκέντρωσε 18.575 μόρια στον τομέα της υγείας και είναι από τις υψηλότερες βαθμολογίες στο νησί στον τομέα αυτό.
«Εγώ πιστεύω ότι δεν έκανα κάτι σπουδαιότερο φέτος. Όλες τις χρονιές διάβαζα. Στο τέλος προσπάθησα παραπάνω, αλλά δεν πιστεύω ότι σε μια χρονιά μπορείς να τα κάνεις όλα. Η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό, δεν μου δημιούργησε πρόβλημα, ακολούθησα το πρόγραμμά μου». Η Άρτεμις θα επιλέξει Ιατρική, αλλά και στρατιωτική ιατρική ή νοσηλευτική. Προετοιμάζεται τώρα και για αθλήματα.
Καραγεωργίου Μυρσίνη: Πλώρη για Οδοντιατρική
Η Μυρσίνη Καραγεωργίου, κόρη του ορθοδοντικού Νίκου Καραγεωργίου και της αθλήτριας του μπάσκετ Ροδούλας Καρακλά είναι η δεύτερη μαθήτρια, επίσης από το 3ο ΓΕΛ, που αγγίζει και ξεπερνά τα 18.300 μόρια στον τομέα της υγείας. Η μητέρα της Ροδούλα Καρακλά είναι διπλά χαρούμενη φέτος, αφού είδε την ομάδα της Θησέα Παναγιούδας να ανεβαίνει στην Α2 κατηγορία και την κόρη της να ξεχωρίζει στις πανελλήνιες και μάλιστα να της ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για την Ιατρική.
«Την περίοδο της καραντίνας τη χρησιμοποίησα προς όφελός μου. Διάβαζα πάντα πρωί, όχι βράδυ, σηκωνόμουν νωρίς πρωί και μέχρι 8.30 – 9.00 το βράδυ. Δεν ξενυχτούσα διαβάζοντας και είχα και χρόνο να βλέπω τις φίλες μου και να πηγαίνω για χορό». Η πρώτη επιλογή της Μυρσίνης θα είναι η Οδοντιατρική.
Παπαρίσβας Φώτης: «Στο τέλος λες τα κατάφερα!»
Ο Φώτης Παπαρίσβας, γιος του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτη Παπαρίσβα, μαθητής του 5ου ΓΕΛ, συγκέντρωσε 18.475 μόρια στη Θετική κατεύθυνση και είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στο νησί στον τομέα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επόμενοι δυο μαθητές που ξεχώρισαν από το σχολείο του στην κατεύθυνση αυτή, συγκεντρώνουν 16.000 μόρια περίπου.
Έγραψε 19,5 χημεία, 19,6 μαθηματικά, 20 φυσική και 14,8 έκθεση.
«Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι θα περάσεις ένα χρόνο χωρίς πολλές εξόδους και θα ασχοληθείς με το διάβασμα. Αυτό χρειάζεται. Δεν χρειάζεται άγχος. Γίνεται πολύς λόγος για τις πανελλήνιες όμως στην πραγματικότητα είναι εξετάσεις, όπως αυτές που δίνουμε στο σχολείο. Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος. Όποιος έχει δουλέψει, ανταμείβεται από το αποτέλεσμα. Στο τέλος λες, τα κατάφερα! Προσωπικά με βοήθησε η καραντίνα, είχα περισσότερο χρόνο να διαβάσω και είχα και ελεύθερο χρόνο».
Πρώτη επιλογή του Φώτη Παπαρίσβα είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών, Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.
Κοντέλλη Μιχαέλλα: «Με το βλέμμα στον τερματισμό»
Μπορεί η Κοντέλλη Μιχαέλλα, μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ, να συγκέντρωσε 18.550 μόρια στον τομέα Ανθρωπιστικών σπουδών και να καμαρώνει για μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες, όμως η ίδια όπως λέει: «…Δεν θα ήθελα να το ξαναπεράσω. Αν ήξερα εκ των προτέρων ότι θα έγραφα καλά ίσως να το σκεφτόμουν. Μέχρι να ξεκινήσω να γράφω, είχα πολύ άγχος, δεν ήξερα τι θα κατάφερνα. Όσο προχωρούσαν τα μαθήματα ένιωθα πιο σίγουρη». Πρώτη επιλογή της είναι η Αγγλική φιλολογία, ενώ σκέφτεται επίσης ψυχολογία και ελληνική φιλολογία. Περιγράφοντας την εμπειρία της στις πανελλήνιες αναφέρει: «Σε έναν αγώνα δρόμου κοιτάς τον τερματισμό, όσο βλέπεις ότι κοντεύεις κρατάς περισσότερο κουράγιο».
Αμπουλού Εμμανουέλα, 4ο ΓΕΛ, 18.300 μόρια, Οικονομίας και Πληροφορικής
Η Αμπουλού Εμμανουέλα, μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, στον τομέα της Οικονομίας – Πληροφορικής συγκέντρωσε 18.300 μόρια και βάζει στόχο για το Τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας και Επιστήμης (ΑΣΟΕ Αθήνας), που συνδυάζει οικονομικά και πληροφορική.
«Διάβασα πολύ, δούλεψα για αυτό και ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Δεν το περίμενα να πάω καλά. Η καραντίνα και βοήθησε και δεν βοήθησε. Είχαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, δεν είχαμε σχολείο, αλλά αυτό από την άλλη μεριά μας χαλάρωσε. Δεν είχα ιδιαίτερο άγχος». Η Εμμανουέλα έγραψε 19,8 οικονομικά, 20 πληροφορική, 18,2 μαθηματικά και 15,2 έκθεση, που τη δυσκόλεψε περισσότερο.
Μαθιουδάκη Ελπίδα: «Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν»
Μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου η Μαθιουδάκη Ελπίδα συγκέντρωσε 18.275 μόρια στη θεωρητική κατεύθυνση. «Ήταν μια αρκετά πιεστική χρονιά για όλους μας. Προσπάθησα πολύ και οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Είχα χρόνο να διαβάσω βιβλία και να βλέπω ταινίες γιατί μ’ αρέσει ο κινηματογράφος. Ήταν δύσκολα με την καραντίνα. Απομονωθήκαμε από φίλους, την κοινωνία, όμως προσαρμόστηκα σε αυτή την πραγματικότητα. Έμπαινα κάθε μέρα στα διαδικτυακά μαθήματα». Πρώτη επιλογή της είναι η Νομική, ενώ σκέφτεται και Ψυχολογία.
Λύτρας Νικόλαος, 18.125 μόρια, 4ο ΓΕΛ
Από το 4ο ΓΕΛ ο Νίκος Λύτρας συγκέντρωσε 18.125 μόρια στο δύσκολο πεδίο των θετικών επιστημών και βάζει πλώρη για τη Σχολή Ικάρων, μηχανικός.
«Με την καραντίνα δυσκολεύεσαι, χάνεις το ρυθμό σου. Το έναυσμα ήταν να κάτσεις να διαβάσεις το πρωί. Εγώ έκανα επανάληψη. Δεν είχαμε και το τέλειο Ίντερνετ. Κατά τ’ άλλα μια χαρά τα διαδικτυακά μαθήματα. Προσπάθησα να μην αγχωθώ. Με βοήθησε το πείσμα μου». Ο Νίκος Λύτρας θα είχε συγκεντρώσει ακόμη υψηλότερη βαθμολογία αν δεν τον δυσκόλευε η έκθεση. Έγραψε μαθηματικά 19,8, Φυσική 19,5, χημεία 19,1 και έκθεση 14,1.
Πανσεληνά Ντέπη, 18.075 μόρια
Από το 2ο ΓΕΛ η Ντέπη Πανσεληνά συγκέντρωσε 18.075 μόρια στον τομέα των Ανθρωπιστικών σπουδών και βάζει στόχο τη Νομική σχολή.
«Ήταν πολύ δύσκολη όλη αυτή η διαδικασία. Στερούμαστε πολλά. Με τον κορονοϊό ήμασταν μέσα. Οι πειρασμοί βέβαια ήταν λιγότεροι αφού τα πάντα ήταν κλειστά».
Κιτζός Στρατής: «Χρειάζεται γερό στομάχι την ώρα που πας να γράψεις»
Από το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης ο Στρατής Κιτζός συγκέντρωσε 18.450 μόρια στον τομέα Οικονομίας – Πληροφορικής. «Για τις πανελλήνιες λίγο τα παραφουσκώνουν οι μεγάλοι. Το παρουσιάζουν σαν να πηγαίνουμε στον πόλεμο ενώ είναι σαν να γράφεις ένα διαγώνισμα. Πάνω απ’ όλα θέλει ψυχραιμία, φυσικά προσπάθεια στο μεγαλύτερο ποσοστό και θέλει επίσης εκείνη την ώρα να έχεις το στομάχι να γράψεις», μας λέει περιγράφοντας τη «συνταγή της επιτυχίας».
Ο ίδιος, όπως προσθέτει, διάβαζε πάρα πολύ και ξενυχτούσε μάλιστα μέχρι τις πρωινές ώρες διαβάζοντας. Όσο για την καραντίνα «είχαμε περισσότερο χρόνο για διάβασμα και δεν μπαίναμε στον πειρασμό να βγούμε έξω, γιατί ήταν όλα κλειστά. Ευνοηθήκαμε με αυτό που έγινε», λέει χαρακτηριστικά. Οι επιλογές του είναι ανάμεσα στην ΑΣΟΕ, στη Σχολή διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών και ΤΕΦΑΑ.
Στυλιανίδου Ελεάνα: «Καρφώνει» για Ιατρική
Από το Πειραματικό ΓΕΛ και η Στυλιανίδου Ελεάνα που συγκέντρωσε 18.250 μόρια στο πεδίο της Υγείας. «Η καραντίνα με ευνόησε, είχα χρόνο να διαβάσω», μας λέει. Μεγάλη αγάπη της το μπάσκετ. Είναι αθλήτρια του Θησέα Παναγιούδας που φέτος ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α2 κατηγορία. «Το μπάσκετ είναι για μένα τρόπος ζωής, θα το συνεχίσω όπου και αν πάω. Μακάρι να μπορέσω να τα συνδυάσω φέτος».
Πρώτη της και μόνη επιλογή είναι η Ιατρική.
Ροΐδη Ελένη: «Είχα στόχο και πειθαρχία και πέτυχα»
Από το 2ο ΓΕΛ η Ροΐδη Ελένη συγκέντρωσε 18.000 μόρια στον τομέα Ανθρωπιστικών σπουδών. «Πάντα διάβαζα, δεν μου φάνηκε η χρονιά αυτή περισσότερο κουραστική. Στερήθηκα εξόδους και αγχώθηκα παραπάνω με τον κορονοϊό. Μέναμε σπίτι, τα διαδικτυακά μαθήματα και η απουσία της προσωπικής επαφής με δυσκόλεψαν. Είχα όμως στόχο, είχα πειθαρχία και το πέτυχα», μας λέει χαρακτηριστικά. Πρώτη επιλογή η Νομική, ενώ θα προτιμούσε και Στρατιωτική νομική.
Γίτσα Δήμητρα: Με στόχο τις οικονομικές επιστήμες
Από το Πειραματικό ΓΕΛ η Γίτσα Δήμητρα συγκέντρωσε 18.125 μόρια στον τομέα Οικονομίας- Πληροφορικής. «Διάβαζα κάθε χρόνο, λίγο περισσότερο φέτος. Υπήρξαν απογοητεύσεις, εξάρσεις. Δεν περίμενα ότι πήγα τόσο καλά. Περίμενα γύρω στο 17, είχα στόχους να φθάσω ψηλά. Η καραντίνα με δυσκόλεψε, βγήκα εκτός προγράμματος. Μέχρι να εξοικειωθώ με τα μαθήματα εξ αποστάσεως που δεν είναι ποτέ ίδια με το διά ζώσης. Προσπάθησα να είμαι ψύχραιμη και ήμουν προσγειωμένη, με τη στήριξη των γονιών επιβιώσαμε», λέει χαρακτηριστικά. Πρώτη της επιλογή είναι οι οικονομικές επιστήμες.
Σιβρή Κατερίνα: «Με μεθοδικό διάβασμα και ψυχραιμία, πετυχαίνεις»
Η Κατερίνα Σιβρή από το 5ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.025 μόρια στον τομέα Ανθρωπιστικών σπουδών. «Ήταν δύσκολη χρονιά, ήθελε μεθοδικό διάβασμα. Δεν με ευνόησε πολύ και το γεγονός ότι είχα στη διάθεσή μου όλη τη μέρα, γιατί αυτή η ασφάλεια του χρόνου μου δημιούργησε αναβλητικότητα». Στόχος της είναι η Νομική.
Δεμερτζή Μαριάννα: Με στόχο τη Νομική
Η Μαριάννα Δεμερτζή, μαθήτρια του 5ου ΓΕΛ, συγκέντρωσε 18.275 μόρια στον τομέα των Ανθρωπιστικών σπουδών και βάζει πλώρη για Νομική: «Με κόπο πέρασε αυτή η χρονιά. Η καραντίνα έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, επέτεινε το άγχος και την αγωνία, αλλά από την άλλη μεριά διευκόλυνε στις επαναλήψεις». Όσο για το μυστικό της επιτυχίας μας λέει: «Θα δώσω μια κλασική απάντηση. Το πρόγραμμα είναι το μυστικό και να έχεις προσήλωση στο στόχο».
Αγγελίνος Χάρης: Άυπνος… για τη Νομική
Για τη Νομική βάζει πλώρη και ο Αγγελίνος Χάρης που συγκέντρωσε 17.975 μόρια στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. «Μπήκα στην κατεύθυνση αυτή, αποκλειστικά για τη Νομική. Είμαι ικανοποιημένος από το βαθμό που έβγαλα, άξιζε την κούραση», μας λέει.
Αν και βιολόγος ο πατέρας του εκείνος επέλεξε τη θεωρητική κατεύθυνση, που όπως λέει του ταίριαξε περισσότερο. Όσο για τη διαδικασία των εξετάσεων παρά το γεγονός ότι όπως σημειώνει τον κυρίευσε το άγχος και μάλιστα πήγαινε άυπνος για να γράψει στο εξεταστικό κέντρο, κατάφερε να πιάσει το στόχο του. «Είχα κατακλυστεί από άγχος ειδικά τους πρώτους μήνες. Τον τελευταίο μήνα, πια το άγχος είχε φθάσει στο αποκορύφωμα. Έπρεπε να τα δώσουμε όλα. Πήγα κάποιες φορές άυπνος στο εξεταστικό κέντρο. Έγραψα 20 στην Κοινωνιολογία, χωρίς να κλείσω μάτι!».
Κουταλέλλη Μαρίνη, 4ο ΓΕΛ, 17.725 μόρια, Τομέας υγείας
Από το 4ο ΓΕΛ η Κουταλέλλη Μαρίνη συγκέντρωσε 17.725 μόρια στον τομέα της υγείας και στόχος της είναι η Ιατρική.
«Ήθελα να πάω Ιατρική και Κτηνιατρική. Η χρονιά είχε αρκετό στρες. Πιστεύω ότι μερικά θέματα όπως στη γλώσσα ήταν ασαφή και τα θέματα που έπεσαν στη χημεία, ήταν σχεδόν εκτός ύλης. Ήταν επίσης πάρα πολλά, πολλοί δεν πρόλαβαν να απαντήσουν σε όλα. Ξέρω πως η Ιατρική είναι συνήθως ψηλά, θα δω πώς θα κινηθούν οι βάσεις. Θα δηλώσω ιατρική πρώτα, μετά κτηνιατρική και βλέποντας».
Πηγάση Κλεονίκη, 17.850 μόρια, Πειραματικό, Οικονομίας και Πληροφορικής
Από το Πειραματικό η Πηγάση Κλεονίκη συγκέντρωσε 17.850 μόρια στον τομέα Οικονομίας και Πληροφορικής. «Από τη μια είχαμε χρόνο για διάβασμα, όμως η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό κούρασε παραπάνω. Δώσαμε εξετάσεις ένα μήνα αργότερα και τα διαδικτυακά μαθήματα επίσης μας κούρασαν. Στις εξετάσεις όμως κατάφερα ν’ αποβάλλω το άγχος. Ίσως την πρώτη μέρα να είχα περισσότερο. Προχωρούσα απλά κάθε μέρα μέχρι το τέλος». Πρώτη επιλογή της είναι η Διοίκηση Επιστήμης και τεχνολογίας Αθηνών, πρώην ΑΣΟΕΕ.
Έρση Ζαφειρίου: Με το βλέμμα στις βάσεις
Η Έρση Ζαφειρίου, μαθήτρια του 5ου ΓΕΛ, κόρη του Δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Ζαφειρίου ήταν από τις καλύτερες μαθήτριες στο 5ο ΓΕΛ με υψηλούς στόχους για την Ιατρική. Συγκέντρωσε 16.725 μόρια και είναι πρώτη στο πεδίο της υγείας στο σχολείο της, όμως, έχει το άγχος για το αν θα καταφέρει να πιάσει το στόχο της και να μπει στη σχολή που ονειρεύεται. «Διάβαζα, αλλά δεν άφησα τα χόμπι. Θεωρώ ότι δεν πήγα όσο καλά θα ήθελα γιατί είχα κενά που δεν πρόλαβα να καλύψω, αλλά και τα θέματα στη χημεία και την έκθεση ήταν αρκετά απαιτητικά. Η χημεία ήταν πολύ απαιτητική και η έκθεση ήταν στιλ γραφής σε πρώτο πρόσωπο, που δεν είχαμε συνηθίσει να γράφουμε», μας λέει χαρακτηριστικά.
ΚΑΛΛΟΝΗ
Μαρίνα Καρακλά, ΓΕΛ Καλλονής
Ιατρική – 18.573 μόρια
Πρώτη των πρώτων στο σχολείο της, στην Καλλονή, η Μαρίνα Καρακλά, που κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία, με 18.573 μόρια. Η Ιατρική, η Οδοντιατρική ή η Φαρμακευτική είναι οι πρώτες της επιλογές και είναι βέβαιο ότι θα πετύχει τον στόχο της όταν ανακοινωθούν και οι βάσεις. «Δεν περίμενα ότι τα έχω πάει τόσο καλά και δεν είχα δει τις απαντήσεις για να μην αγχωθώ περισσότερο. Νομίζω ότι η καραντίνα λόγω του κορονοϊού με βοήθησε γιατί είχα περισσότερο χρόνο να διαβάσω», μας είπε η Μαρίνα.
Αναστασία Αϊβαλιώτη, ΓΕΛ Καλλονής
Ψυχολογία – 17.100 μόρια
Με 17.100 μόρια η Αναστασία Αϊβαλιώτη, θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία και όπως φαίνεται τα κατάφερε με σύστημα και σωστό διάβασμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. «Δεν αγχώθηκα και προσπάθησα με ψυχραιμία να πετύχω τον στόχο μου. Ήταν λίγο περίεργες οι συνθήκες λόγω της πανδημίας, αλλά θεωρώ ότι μας ευνόησε για να διαβάσουμε», είπε η ίδια, περιμένοντας και την ανακοίνωση των βάσεων που θα δείξει την Σχολή που εισάγεται.
Μαρία Παπαδοπούλου, ΓΕΛ Καλλονής
Ηλεκτρολόγων μηχανικών – 16.975 μόρια
Τρίτο κορίτσι από την Καλλονή με υψηλή βαθμολογία η Μαρία Παπαδοπούλου, που συγκέντρωσε 16.975 μόρια. «Θέλω να περάσω στην Πάτρα, στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών», μας λέει και βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της, αν και η ίδια περίμενε χαμηλότερη βαθμολογία. Το διάβασμα πήγε καλά, με περισσότερο χρόνο λόγω της καραντίνας, παραδέχεται και η Μαρία.
Ευτέρπη Χαμαλέλλη, ΓΕΛ Καλλονής
Οικονομικό Θεσσαλονίκης – 14.425 μόρια
Η Ευτέρπη Χαμαλέλλη είχε συστηματικό διάβασμα όλα τα χρόνια του σχολείου και οι σπουδές της θα είναι γύρω από τα Οικονομικά, έχοντας συγκεντρώσει 14.425 μόρια. Οι ιδιαίτερες φετινές συνθήκες την επηρέασαν ψυχολογικά αλλά παράλληλα της έδωσαν περισσότερο χρόνο για μελέτη. «Μας έδωσε χρόνο η καραντίνα, αλλά ψυχολογικά ήταν ζόρικα όταν δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι, να δεις τους φίλους σου, να πας μια βόλτα», μας είπε η Ευτέρπη.
ΑΓΙΑΣΟΣ
Ευμορφία Σωτηρχέλλη, ΓΕΛ Αγιάσου
ΕΚΠΑ – 18.025 μόρια
Ξεχώρισε από το σχολείο της, στην Αγιάσο, η Ευμορφία Σωτηρχέλλη, που κατάφερε να συγκεντρώσει 18.025 μόρια για να πετύχει τον στόχο της, την εισαγωγή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Περίμενα πιο κάτω και χάρηκα πολύ με τα αποτελέσματα», μας είπε, χωρίς να λείπει το προηγούμενο διάστημα το άγχος, η πίεση και η κούραση μέχρι τις εξετάσεις.
ΠΛΩΜΑΡΙ
Στέλλα – Ελένη Γαϊτανή, ΓΕΛ Πλωμαρίου
Κτηνιατρική – 18.325 μόρια
Υψηλές επιδόσεις και στο Πλωμάρι, με την Στέλλα – Ελένη Γαϊτανή να ξεχωρίζει στην κατεύθυνση της Υγείας που επέλεξε. Έχοντας συγκεντρώσει 18.325 μόρια, είναι βέβαιο ότι θα εισαχθεί στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπως επεδίωξε. «Ο κορονοϊός μας έδωσε περισσότερο χρόνο για διάβασμα, αλλά και η μείωση της ύλης που έγινε ήταν απαραίτητη από την στιγμή που τα σχολεία ήταν κλειστά από τον Μάρτιο. Έπρεπε από κάποιο σημείο και μετά να προχωρήσουμε μόνοι μας, χωρίς καθοδήγηση κι αυτό ήταν αρκετά αγχωτικό για τις εξετάσεις».
Ελεάννα Μαλλιάκα, ΓΕΛ Πλωμαρίου
Στρατιωτικές Σχολές – 17.800 μόρια
Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων είναι ο πρώτος στόχος της Ελεάννας Μαλλιάκα, που συγκέντρωσε 17.800 μόρια και θέλει να σπουδάσει Νομική ή Ψυχολογία. Είχε πρόγραμμα στο διάβασμά της, αλλά όχι με υπερβολές, όπως μας λέει η ίδια. «Διάβαζα με σύστημα αλλά όχι υπερβολικά, όπως άκουγα από άλλους συμμαθητές μου. Φρόντιζα να ξεκουράζομαι αρκετά για να έχω δυνάμεις μέχρι το τέλος και πιστεύω ότι ο κορονοϊός λειτούργησε θετικά ως προς την προετοιμασία μας, γιατί μας έδωσε περισσότερο χρόνο για μελέτη».
Μιχάλης Καραμβάσης, ΓΕΛ Πλωμαρίου
Γεωπονία – 16.475 μόρια
Από το Δημοτικό ήταν μελετηρός ο Μιχάλης Καραμβάσης που συγκέντρωσε 16.475 μόρια και θέλει να σπουδάσει Γεωπονία Τροφίμων και Διατροφής. «Ήταν πρωτόγνωρη και περίεργη αυτή η χρονιά», μας λέει ο Μιχάλης λόγω της πανδημίας που έκλεισε τα σχολεία, αφού οι μαθητές έχασαν την επικοινωνία με τους καθηγητές και τους φίλους τους και βρίσκονταν κλεισμένοι στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε το διάστημα της καραντίνας για να διαβάσει περισσότερο και να πετύχει τον στόχο του.
Πελαγία Κατσιγίνη, ΓΕΛ Πλωμαρίου
ΤΕΦΑΑ – Παιδαγωγικά – 15.975 μόρια
Τρεις είναι οι επιλογές που έχει στο μυαλό της για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου η Πελαγία Κατσιγίνη από το Λύκειο Πλωμαρίου. Έχοντας συγκεντρώσει 15.975 μόρια βρίσκεται μεταξύ του ΤΕΦΑΑ, των Παιδαγωγικών και της Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών. «Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την βαθμολογία μου, αν και πιστεύω ότι ο κορονοϊός με επηρέασε αρνητικά το τελευταίο διάστημα», μας είπε η ίδια.
ΑΝΤΙΣΣΑ
Παναγιώτα Τσαλαβούτη, ΓΕΛ Άντισσας
Στρατιωτικές Σχολές – 17.775 μόρια
Υψηλός στόχος και για την Παναγιώτα Τσαλαβούτη από την Άντισσα που κατάφερε να συγκεντρώσει 17.775 μόρια για να κυνηγήσει το όνειρό της που είναι η εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές και ειδικότερα τα Οικονομικά ή η Σχολή Χρηματοοικονομικών – Λογιστικής της Αθήνας. «Περίμενα λίγο παραπάνω στην Έκθεση, αλλά όλα καλά. Με την καραντίνα είχα χρόνο να μελετήσω και δεν με επηρέασε αρνητικά», μας είπε η Παναγιώτα.
Μαρία Αχλιόπτα, ΓΕΛ Άντισσας
Κοινωνική Λειτουργός – 17.450 μόρια
«Πολύ διάβασμα, ξενύχτι, τρέξιμο», ήταν τα πρώτα λόγια που μας είπε η Μαρία Αχλιόπτα από την Άντισσα που συγκέντρωσε 17.450 μόρια και θέλει να σπουδάσει κοινωνική λειτουργός. «Δεν υπήρχε προσωπική ζωή τον τελευταίο χρόνο και η καραντίνα ήταν πρωτόγνωρη για εμάς. Πιστεύω ότι η αποχή από το σχολείο μας κόστισε, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», σημείωσε η ίδια.
Αγγελική Ερσοτέλου, ΓΕΛ Άντισσας
Αγγλική Φιλολογία – 17.275 μόρια
Υψηλή βαθμολογία και για την Αγγελική Ερσοτέλου, με 17.275 μόρια και σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία ή την Ψυχολογία. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θα είναι η πρώτη της επιλογή στο μηχανογραφικό, αλλά αισθάνεται δικαιωμένη από τους βαθμούς της. «Ήταν δύσκολα τα τελευταία 2 χρόνια γιατί το διάβασμα ήταν συνεχές και συστηματικό. Η καραντίνα μπορεί να μας έδωσε περισσότερο χρόνο στο σπίτι αλλά ψυχολογικά – εμένα τουλάχιστον – με επηρέασε αρνητικά», μας είπε η Αγγελική.
Ευάγγελος Σπανέλλης, ΓΕΛ Άντισσας
Χαροκόπειο – 16.825 μόρια
Δύο είναι οι επιλογές που έχει μπροστά του ο Ευάγγελος Σπανέλλης που κατάφερε να συγκεντρώσει 16.825 μόρια. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Πληροφορικής – Τηλεματικής ή το ΕΜΠ Μηχανολόγων – Μηχανικών. Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα, αν και «ήταν μια περίεργη και κουραστική χρονιά. Δεν τα παρατήσαμε όμως και προχωράμε παρακάτω», είπε ο ίδιος.
Αντωνία Τζώρτζη, ΓΕΛ Άντισσας
Τεχνολογία τροφίμων – 15.900 μόρια
Ικανοποιημένη από την επίδοσή της η Αντωνία Τζώρτζη, που συγκέντρωσε 15.900 μόρια και περιμένει πλέον την ανακοίνωση των βάσεων. Πρώτη της επιλογή η Τεχνολογία τροφίμων και όπως λέει, «αρκετό διάβασμα όλο αυτό τον καιρό και νομίζω ότι μας κόστισε το κλείσιμο των σχολείων λόγω του κορονοϊού. Τέλος καλό, όλα καλά και προχωράμε».
ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ
Παναγιώτης Μπατζάκης, ΓΕΛ Πολιχνίτου
Ιατρική – 17.771 μόρια
Υψηλή βαθμολογία και για τον Παναγιώτη Μπατζάκη από το ΓΕΛ Πολιχνίτου, με 17.771 μόρια και στόχο την Ιατρική. Περιμένοντας την ανακοίνωση των βάσεων πλέον, τον επόμενο μήνα, ο Παναγιώτης είναι ευχαριστημένος από την επίδοσή του, αλλά δεν ξεχνά το άγχος και την κούραση που πέρασε αυτή την χρονιά. «Έδινα για δεύτερη φορά και το άγχος και το βάρος ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Προσωπικά, ο κορονοϊός μου έδωσε περισσότερο χρόνο να διαβάσω και αυτό ήταν θετικό».
Παναγιωτίνα Βερβέρη, ΓΕΛ Πολιχνίτου
Νομική – 17.200 μόρια
Ανιψιά του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, η Παναγιωτίνα Βερβέρη από τον Πολιχνίτο, που κατάφερε να συγκεντρώσει 17.200 μόρια κυνηγώντας το όνειρό της, που είναι οι σπουδές στη Νομική ή την Ψυχολογία. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, με δύο αδέρφια που σπουδάζουν Νομική και Γεωπονία και έναν μικρότερο με κλίση στα Μαθηματικά, περίμενε καλύτερη βαθμολογία αλλά είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. «Ήταν δύσκολα τα τελευταία 2 χρόνια και ειδικά αυτούς τους μήνες με την πανδημία, που από την μια μας βοήθησε να διαβάσουμε περισσότερο, αλλά από την άλλη μας έβγαλε από τους ρυθμούς μας», μας είπε η Παναγιωτίνα.
Χαράλαμπος Γομέλλης, ΓΕΛ Πολιχνίτου
Στρατιωτικές Σχολές – 15.350 μόρια
Οι Στρατιωτικές Σχολές είναι ο πρώτος στόχος του Χαράλαμπου Γομέλλη από τον Πολιχνίτο που είναι ευχαριστημένος με την βαθμολογία του, 15.350 μόρια, και περιμένει πλέον την ανακοίνωση των βάσεων. «Διάβαζα όλες τις χρονιές, δεν άλλαξε κάτι για μένα τον τελευταίο χρόνο», μας λέει ενώ κατάφερε να μην επηρεαστεί και από την πανδημία που έφερε τα πάνω – κάτω στην λειτουργία των σχολείων.
ΠΕΤΡΑ
Ελπινίκη Ζεϊμπέκη, ΓΕΛ Πέτρας
Φιλολογία – 15.725 μόρια
Φιλολογία ή Ψυχολογία θέλει να σπουδάσει η Ελπινίκη Ζεϊμπέκη, από την Πέτρα, που συγκέντρωσε 15.725 μόρια. Από την Β’ Λυκείου “φόρτσαρε” ακόμη περισσότερο για να πετύχει τον στόχο της, ενώ φέτος τα έδωσε “όλα για όλα” και είναι έτοιμη να συμπληρώσει το μηχανογραφικό της. «Φέτος διάβασα πολύ, προσηλωμένη και συγκεντρωμένη στον στόχο μου. Προσωπικά, το διάστημα της καραντίνας μου έδωσε περισσότερο χρόνο και αυτό ήταν καλό», μας είπε η Ελπινίκη.
Κωνσταντίνος Γρηγορίου, ΓΕΛ Πέτρας
Φυσικό – 14.700 μόρια
Με σύστημα, σταθερά και όχι πολλές ώρες την μέρα, διάβαζε ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου από το ΓΕΛ Πέτρας που συγκέντρωσε 14.700 μόρια. Στόχος του η Εισαγωγή στο Φυσικό της Αθήνας και περιμένει την ανακοίνωση των βάσεων για να δει αν τον πέτυχε. «Γενικά είχα πρόγραμμα στην μελέτη και νομίζω ότι το διάστημα της καραντίνας με βοήθησε προς την τελική ευθεία», μας λέει ο Κωνσταντίνος.
ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ
Ευαγγελία Καπιωτά, ΓΕΛ Μανταμάδου
Ψυχολογία – 16.100 μόρια
Με καθημερινό πρόγραμμα διάβαζε και η Ευαγγελία Καπιωτά από το ΓΕΛ Μανταμάδου που συγκέντρωσε 16.100 μόρια και θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία ή Κοινωνική Εργασία. «Διάβαζα κάθε μέρα, τα έλεγα απ’ έξω αλλά όχι αμέτρητες ώρες. Φέτος τα πράγματα δυσκόλεψαν και χάσαμε το πρόγραμμά μας λόγω της πανδημίας. Μετά ευτυχώς τα πράγματα κύλησαν καλύτερα, δώσαμε τις εξετάσεις και περιμένουμε τις βάσεις για να δούμε τα αποτελέσματα».
Αγγελική Κωστή, ΓΕΛ Μανταμάδου
Στρατιωτικές Σχολές – 15.125 μόρια
Η εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές είναι η πρώτη επιλογή της Αγγελικής Κωστή, επίσης από το ΓΕΛ Μανταμάδου, η οποία συγκέντρωσε στις εξετάσεις 15.125 μόρια. «Απέδωσαν οι κόποι μου», μας λέει με ανακούφιση, που ειδικά από πέρυσι είχε στρωθεί στο διάβασμα για να πετύχει τον στόχο της. «Νομίζω ότι βοηθήθηκα το διάστημα της καραντίνας για περισσότερο και πιο αποδοτικό διάβασμα», τόνισε επίσης.