Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΛΕΣΒΟΥ: Αθανασίου, Μπουρνούς και Παρασκευαΐδης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Το ΠΑΣΟΚ έκανε την μεγάλη ανατροπή και εκτοξεύτηκε στο 14,56%, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης είναι οι τρεις νέοι Βουλευτές Νομού Λέσβου που αναδείχθηκαν από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση και φυσικά η είδηση είναι η ανατροπή που κατάφερε να πετύχει το ΠΑΣΟΚ, εκλέγοντας Βουλευτή σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας Λέσβου μετά από 8 χρόνια. Το ΚΚΕ δεν κατάφερε να διατηρήσει την τρίτη έδρα, όπως ήταν ο στόχος του κόμματος, αν και το ποσοστό που έλαβε, 13%, είναι ενισχυμένο κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Την ίδια ώρα, στα τελικά αποτελέσματα στο Νομό μας καταγράφεται ελεύθερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κατά 13%, αφού από το 29% που είχε πετύχει τον Ιούλιο του 2019 έπεσε στο 15,80%, προκαλώντας προβληματισμό στα στελέχη του και άμεση σύγκληση των συλλογικών οργάνων για την επόμενη μέρα.

Ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι αδιαμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ο γνωστός γιατρός και πρώην Δήμαρχος, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης που πλησίασε τις 2.000 ψήφους και μαζί με τους άλλους συνυποψηφίους του, Βάσω Χοχλάκα, Γιώργο Πετρέλλη, Μάγδα Τούφου και Μιχάλη Μαμάκο κατάφεραν να αναδείξουν το κόμμα στην τρίτη δύναμη στο Νομό μας, ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Το 14,56% που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στα 260 από τα 266 εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, έφερε το κόμμα σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δεύτερο με 15,82%, ενώ σαρωτική είναι η νίκη της ΝΔ και στο Νομό μας με ποσοστό 40,58%, ξεπερνώντας κατά 1,5 μονάδα το ποσοστό της στις εκλογές του 2019.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατάφερε να διατηρήσει την παντοδυναμία του, συγκεντρώνοντας 9.370 ψήφους και επικρατώντας άνετα των άλλων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, αν και έχασε περίπου 1.300 σταυρούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτή είναι η τέταρτη φορά που εκλέγεται Βουλευτής από το 2012 που ασχολείται με την πολιτική. Δεύτερος σε ψήφους από τη ΝΔ ήρθε ο Άρης Χατζηκομνηνός με 4.701 ψήφους και τρίτος ο πρωτοεμφανιζόμενος, Ιάσων Πιπίνης που έλαβε 2.372 σταυρούς. Ακολουθούν οι δύο γυναίκες του ψηφοδελτίου, η Φωτεινή Μελάτου από τη Λήμνο που έλαβε 1.349 ψήφους και η Αφροδίτη Βατή με 1.340.

Δεύτερο κόμμα, αλλά με συρρικνωμένες δυνάμεις αναδείχθηκε στο Νομό Λέσβου ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επανεκλογή του Γιάννη Μπουρνού. Ο κ. Μπουρνούς έχασε σχεδόν το 1/3 των ψήφων που είχε λάβει το 2019, αφού από 4.417 στην προηγούμενη αναμέτρηση, χθες πήρε 3.006 σταυρούς, ενώ ακολουθεί η Μαρία Νικολάρα με 1.779.

Η απογοήτευση στα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εμφανής από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, στις 7 το απόγευμα, οπότε και ανακοινώθηκε το πρώτο exit poll. Λίγη ώρα αργότερα εγκατέλειψαν και το εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Σαπφούς, παρακολουθώντας μουδιασμένοι τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κωνσταντινουπόλεως. 

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής βραδιάς στα γραφεία και στο εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, αφού από νωρίς φάνηκε η μεγάλη δυναμική που κατάφερε να αναπτύξει το κόμμα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες των τοπικών στελεχών και των υποψήφιων Βουλευτών που έδωσαν μεγάλο αγώνα το τελευταίο διάστημα για να πάρουν πίσω την τρίτη έδρα στο Νομό μας, εκλέγοντας τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη.

 

Δηλώσεις των νέων Βουλευτών

Χαράλαμπος Αθανασίου, ΝΔ

«Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταφράστηκε σε μια από τις πιο ιστορικές νίκες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Λεσβιακό λαό και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης δηλώνω πως θα συνεχίσω να μοχθώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων. Νιώθω οφειλέτης του τόπου μου. Κλείνοντας, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που συνέβαλαν και εκείνοι στην ανανέωση της θητείας μου στο ελληνικό κοινοβούλιο για ακόμη μια φορά».

 

Γιάννης Μπουρνούς, ΣΥΡΙΖΑ

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας για τον αγώνα που έδωσαν την προεκλογική περίοδο. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια δύσκολη βραδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε ότι η εκλογική μας στρατηγική δεν πήγε καλά και αυτή ακριβώς θα προσπαθήσουμε να ξανασχεδιάσουμε τις επόμενες ημέρες με την σύγκληση των κεντρικών οργάνων του κόμματος προκειμένου να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην οποία, φαίνεται, πως θα οδηγηθεί η χώρα. Τέλος, ευχαριστώ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που για δεύτερη φορά με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους».

 

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ΠΑΣΟΚ

«Ευχαριστώ τους φίλους και τους συμπαραστάτες μου, όπως και τους συνυποψηφίους μου που δουλέψαμε όλοι μαζί για να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ τον κόσμο που ανέβασε το ΠΑΣΟΚ και μας τίμησε με την ψήφο του ώστε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είμαστε κόμμα εξουσίας. Καλούμε τον κόσμο να ξαναγυρίσει στο σπίτι του γιατί εμείς είμαστε που φέραμε την ανάπτυξη, βοηθήσαμε τον πρωτογενή τομέα, δημιουργήσαμε τα Πανεπιστήμια, στηρίξαμε τον τουριστικό τομέα και γνωρίζουμε πως η χώρα μας θα πάει μπροστά γιατί την έχουμε υπηρετήσει από κάθε θέση».

spot_img

More articles