Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Οικονομική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς

Με τη συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής υπό τον Αντιδήμαρχο Γέρας Παράσχο Μανούσο, τον Κοινοτάρχη Λουτρών Βασίλη Μαμώλη και τον Δημοτικό Σύμβουλο του ΚΚΕ Στρατή Κόμβο (που είναι και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων), ο Δήμος Μυτιλήνης τίθεται επικεφαλής για την διεκδίκηση Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον ΕΛΓΑ για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, λόγω της απώλειας παραγωγής που έχουν τα τελευταία χρόνια και τεκμηριώνεται μείωση για πέρυσι άνω του 30% του μέσου όρου της παραγωγής της τελευταίας τριετίας. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την παρέμβαση που έκανε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Εριφύλη Χιωτέλλη, φέρνοντας το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, καθώς και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος με δική του πρόταση Παναγιώτης Ανδριώτης. Επί της ουσίας η πρόταση που κατέθεσε η Εριφύλη Χιωτέλλη για αποζημιώσεις στηρίζεται πάνω στην πρόταση του υπεύθυνου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Στρατή Νικολάου (βλ. σελίδα 17), ο οποίος έχει σημειώσει ότι τεκμηριώνει η περιοχή μας αίτημα για αποζημίωση λόγω απώλειας παραγωγής για την περσινή χρονιά, καθώς η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται πολύ πιο χαμηλά από το 30% του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου από τη στιγμή που το ελαιόλαδο βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του αγροτικού εισοδήματος για την περιοχή μας και προς τούτο συγκροτήθηκε η Επιτροπή, που ανέλαβε ήδη τις περαιτέρω επαφές ξεκινώντας από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου, ώστε να κλειστεί ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο  και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Επί της ουσίας αυτό που θα ζητηθεί από τον Βουλευτή κ. Αθανασίου σε πρώτη φάση θα είναι να πιέσει τον κ. Λιβανό ώστε ο τελευταίος να ζητήσει από τον ΕΛΓΑ την έγκριση αποζημίωσης λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που έπληξαν την περιοχή μας.

Όπως ανέφερε χθες στα Νέα της Λέσβου ο κ. Μανούσος που τοποθετήθηκε επικεφαλής της Επιτροπής, καθώς προέρχεται επαγγελματικά από τον τομέα του ελαιολάδου «στον ΕΛΓΑ υπάρχει κωδικός για πληρωμή Έκτακτων Οικονομικών Ενισχύσεων και διεκδικούμε την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μας από αυτόν τον κουμπαρά θεωρώντας ότι πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις. Έχω μιλήσει με στελέχη του ΕΛΓΑ, έχουν την εικόνα της Λέσβου ότι πληγήκαμε από υψηλές θερμοκρασίες, δεν τους λέμε κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι να ανάψει το πράσινο φως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

 

Από Επιτροπή σε Επιτροπή

Σημειωτέον ότι ο κ. Λιβανός (που αναμένεται το Νοέμβριο να επισκεφτεί τη Λέσβο) είναι από τους Υπουργούς στους οποίους έχει επιρροή ο κ. Αθανασίου, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχει βγει τίποτα για τους αγρότες της περιοχής μας, καθώς κατά την επίσκεψη Λυκουρέντζου το καλοκαίρι και τη σύσκεψη που είχε γίνει το όλο θέμα έμεινε στην συγκρότηση Επιτροπής από το Υπουργείο!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο η κ. Χιωτέλλη όσο και ο κ. Ανδριώτης ανέπτυξαν τις προτάσεις τους ζητώντας να αποτελέσει προτεραιότητα του Δήμου η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από την κυβέρνηση. Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε διατεθειμένος και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, χαρακτηρίζοντας απόλυτα δίκαιο το αίτημα για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Σε δήλωσή του χθες στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι «βρισκόμαστε ως Δήμος δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς μας και σε συνεργασία με όλους τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προσπαθήσουμε για τον κοινό στόχο. Με την ευκαιρία θέλω να σημειώσω ότι με έγγραφά μου έχω απευθυνθεί στον κ. Λυκουρέντζο και πέρυσι διεκδικώντας αποζημίωση για το Δήμο Μυτιλήνης για την προπέρσινη παραγωγή, καθώς τα τελευταία χρόνια, όπως και εσείς γνωρίζετε, δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικές οι χρονιές στη Λέσβο και αυτό πρέπει να διερευνηθεί και από το Υπουργείο μέσω των μηχανισμών του, όπως για παράδειγμα το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών, Αμπέλου και Ελαίας Χανίων ή άλλο φορέα ώστε να αποφανθούν οι ειδικοί γιατί έχουμε αυτή τη μείωση της παραγωγής».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «ο κ. Λυκουρέντζος θυμάστε όταν ήρθε το καλοκαίρι μετέβη στα Λουτρά και διαπίστωσε και διά ζώσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, καθώς η παραγωγή μας έχει καταστραφεί. Αν δεν ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες πώς θα συνεχίσουν να παράγουν στα χωράφια τους;», διερωτήθηκε.

Η Επιτροπή ξεκινώντας από το γραφείο του Αντιπροέδρου της Βουλής θα ενημερώνει για το κάθε βήμα που γίνεται και αν καταφέρει μέσω της πίεσης που θα ασκηθεί να εξασφαλίσει την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Λέσβου με «πολιτική απόφαση», αυτό το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή μας.