Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ολοκληρώνεται η δίκη για τα πλαστά πτυχία

Εμφανή αντίκτυπο είχε η ταλαιπωρία στην οποία έχουν υποβάλει εδώ και αρκετούς μήνες τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τους μάρτυρες για την υπόθεση με τα πλαστά πτυχία Αγγλικών, καθώς στην εκδίκαση που έγινε χθες εμφανίστηκαν μόλις 5 από τα άτομα που είχαν κληθεί να καταθέσουν. Όλα αυτά σαν αποτέλεσμα των συνεχών αναβολών, που συνεπάγονται σημαντικό κόστος για τους μάρτυρες πέραν της αναστάτωσης που προκαλούν στην καθημερινότητά τους, καθώς πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες και έχουν αυξημένες οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, σε μια δίκη που ωστόσο βαδίζει προς το τέλος της.

Χθες εξετάστηκαν οι μάρτυρες, που ήταν παρόντες, η ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου στη Μυτιλήνη καθώς και αντιπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο του Cambridge που είναι πίσω από αυτού του τύπου τα πτυχία, με τη δίκη να διακόπτεται για την επόμενη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, οπότε και θα εξεταστεί ο βασικός κατηγορούμενος, που ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του Cambridge και του φροντιστηρίου. Έτσι φαίνεται πως η δίκη της υπόθεσης μπαίνει στην τελική της ευθεία, για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ένοχος και στη συνέχεια όσοι και όσες με οποιονδήποτε τρόπο επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο να προχωρήσουν σε επόμενες ενέργειες για τις διεκδικήσεις τους.

 

Πολλές απουσίες 

«Δεν μπορούσα να πάω, δυστυχώς, έχω δύο παιδιά, δεν μπορούσα να τα αφήσω και πάλι και να ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει η Χ.Π. στα «ΝΕΑ της Λέσβου», μια από τις μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης, που είχε ταξιδέψει από τη Λέσβο για την προηγούμενη προγραμματισμένη δίκη στα μέσα του προηγούμενου μήνα για να ανακοινωθεί και σε εκείνη και στους υπόλοιπους πως λόγω της πολυπλοκότητάς της θα αναβάλλονταν για χθες. 

«Είμαστε αγανακτισμένοι, είναι μεγάλη η ταλαιπωρία που βιώνουμε, κυρίως λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης για να έρθουμε στη δίκη», είχε δηλώσει τότε συμπληρώνοντας: «Μόλις ακούσαμε για τη διακοπή διαμαρτυρηθήκαμε φυσικά. Υπάρχουν άτομα που δανείστηκαν για να έρθουν στο δικαστήριο. Ο Πρόεδρος μάς ζήτησε συγγνώμη, μάς εξήγησε πως η υπόθεση είναι δύσκολη και πολύπλοκη και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά». Μάλιστα ήταν η δεύτερη φορά, που αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς αντίστοιχη ήταν η ταλαιπωρία που είχαν συναντήσει οι μάρτυρες και τον περασμένο Ιούνιο, όταν 11 από αυτούς ταξίδεψαν και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αλλά διαπίστωσαν ότι η υπόθεση δεν ήταν καν στο πινάκιο. Τότε ορίστηκε τυπικά εκτάκτως η δίκη, για να αναβληθεί και να μπορέσουν να αιτηθούν αποζημίωση για τα έξοδά τους, την οποία όμως δεν έχουν λάβει ακόμη.

Οι συνεχείς αναβολές οδήγησαν πρακτικά και στην εκθετική μείωση του αριθμού των μαρτύρων, αφού από τα 20 άτομα που είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη στις 14 Οκτωβρίου, μόλις 5 εμφανίστηκαν στη χθεσινή δίκη, που ήταν η μόνη που θα πραγματοποιούνταν στην αίθουσα του Γ΄ Τριμελούς, λόγω της πολυπλοκότητας και της έκτασής της. 

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλυφθεί πριν δυο χρόνια περίπου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, το τοπικό Κέντρο Υπολογιστών που συνεργάστηκε με τον Θεσσαλονικιό κατηγορούμενο, από το 2014 έδινε πτυχία αγγλικής γλώσσας, στο πλαίσιο ταχύρρυθμου διαδικτυακού προγράμματος «Bulats» με εξαιρετικά δελεαστική τιμή. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν δυο υπάλληλοι του Δήμου κατέθεσαν τα πτυχία τους στις υπηρεσίες τους ως «επιπλέον προσόν» και μόλις λίγες ημέρες μετά κλήθηκαν σε απολογία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που κινήθηκε εναντίον τους, αφού όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο τα πτυχία τους ήταν… πλαστά! Γεγονός, που οδήγησε σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, κατά την οποία δεν είχε προκύψει κατηγορία σε βάρος του τοπικού Κέντρου Υπολογιστών, και στην εκδίκασή της.