ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ολοταχώς για μίσθωση εκτάσεων στη Μόρια!

Η απόφαση
  • Στο «Διαύγεια» αναρτήθηκε, χθες, η απόφαση για απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή του προσδιορισμού της αξίας για τη μίσθωση εκτάσεων

Ολοταχώς για τη μίσθωση εκτάσεων στην περιοχή της Μόριας κινείται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη είναι γνωστό σε όλους, ότι το ΚΥΤ Μόριας όχι μόνο μένει, αλλά και… επεκτείνεται. Αυτό προκύπτει από απόφαση που αναρτήθηκε χθες Τρίτη 12 Μαΐου στο «Διαύγεια» και υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος αναθέτει απευθείας σε πιστοποιημένο εκτιμητή τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων για τη μίσθωση εκτάσεων στη Μόρια για τη Λέσβο και σε άλλες περιοχές στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα η απόφαση έχει θέμα: «Απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων σχετικά με την μίσθωση εκτάσεων στις περιοχές: Θέσεις «Ζερβού» Σάμου, «Πυλίου» Κω, «Λέπιδα Λέρου, εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια) και Χίου, προκειμένου να δημιουργηθούν Δομές Φιλοξενίας, αιτούντων άσυλο και Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μέσω της διαδικασίας Απευθείας Ανάθεσης.

 

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

«1. Την Απευθείας Ανάθεση στην Κα Αυγερίκου Στυλιανής, πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων του προσδιορισμού του ύψους των μισθωμάτων, σχετικά με την μίσθωση εκτάσεων στις περιοχές: θέσεις Ζερβού Σάμου, Πυλίου Κω, Λέπιδα Λέρου, εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια) και Χίου, προκειμένου να δημιουργηθούν Δομές Φιλοξενίας, αιτούντων άσυλο και Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ποσού των δεκαοκτώ χιλιάδων εξακοσίων ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτών (18.600€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α, βάσει της με αρ. πρωτ. 4279/12-05-20 προσφοράς της, οι όροι της οποίας θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα από τον Ανάδοχο.

2. Η προκαλούμενη, από την ανωτέρω ανάθεση δαπάνης ύψους 18.600€, θα βαρύνει τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1055-201 «Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου» του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα: ΑΛΕ 2420989001 «Έξοδα για λοιπές Υπηρεσίες», για ποσό 18.600,00€ και η πληρωμή θα γίνει με χρηματικό ένταλμα βάσει τιμολογίου, στο όνομα του αναδόχου.

3. Τον ανάδοχο θα βαρύνουν οι νόμιμες υπέρ τρίτων κρατήσεις πλην του ΦΠΑ 24%, που θα βαρύνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

4. Ορίζουμε επιτροπή παραλαβής των σχετικών αγαθών υπηρεσιών ως εξής:

1.Μιγάδης Γεώργιος (Πρόεδρος)

2.Χονδρονικόλας Γεώργιος (Γραμματέας)

3.Φραγκούλης Γεώργιος (Μέλος)».

 

Η πρόταση για… περίφραξη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη αφού ανακοίνωσε την αύξηση των μετακινήσεων αλλά και τη δημιουργία αστυνομικού τμήματος στη Μόρια, είχε προτείνει στους Προέδρους της Μόριας και των γύρω χωριών – σε συνάντηση που είχε μαζί τους – να περιφράξει τον ελαιώνα δίπλα από το ΚΥΤ, προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται η είσοδος και έξοδος των αιτούντων άσυλο που διαβιούν εκεί.

 

Θετικοί για να νοικιάσουν…

Η πρότασή του αυτή βρήκε κάθετα αντίθετους τους Προέδρους των χωριών που δήλωσαν από την αρχή ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συναινούσαν ουσιαστικά στην επέκταση του ΚΥΤ Μόριας, ενώ το πάγιο αίτημα είναι αποσυμφόρηση. Όπως φαίνεται όμως σε αντίθεση με τις δηλώσεις των Προέδρων, ιδιοκτήτες ακινήτων γύρω από το ΚΥΤ Μόριας εμφανίζονται να βλέπουν – σε ένα μεγάλο ποσοστό – θετικά το ενδεχόμενο να τα νοικιάσουν μετά μάλιστα τις καταστροφές που ήδη έχουν υποστεί. Άρα ο υπουργός κρούει «ανοιχτές θύρες» και δεν έκανε τυχαία την πρόταση αυτή.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από ένα μήνα περίπου με εντολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έγινε «κρούση» στους ιδιοκτήτες των «επίμαχων» ακινήτων που έχουν ήδη καταπατηθεί και διερευνήθηκε το ενδιαφέρον για μίσθωσή τους. Για την «κρούση» αυτή ήταν ενήμεροι και οι κοινοτάρχες Μόριας και Παναγιούδας. Οι μισοί από τους ιδιοκτήτες δήλωσαν εκεί στη συνάντηση που έγινε, πρόθυμοι να τα νοικιάσουν και οι άλλοι μισοί ανέφεραν ότι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

 

ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ…

Χτίζουν ανενόχλητοι!

Από τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ελαιώνα δίπλα από το ΚΥΤ Μόριας

Με μισθώσεις ή μη, χωρίς καμιά έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες στον ελαιώνα δίπλα από το ΚΥΤ Μόριας με συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς, να σκάβουν καταπατημένες εκτάσεις, να ρίχνουν τσιμέντα και να κόβουν όποια δέντρα έχουν μείνει, ετοιμάζοντας νέες υποδομές. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά από ανάρτηση του κατοίκου της περιοχής Μάκη Παυλέλη με φωτογραφίες που προκάλεσαν αίσθηση. Κάποιες από τις φωτογραφίες μάλιστα είχαν αναρτηθεί από ΜΚΟ.

Επί τόπου έσπευσε στο σημείο, χθες το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με υπάλληλο της Πολεοδομίας. Όπως δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Μουτζούρης, σήμερα η Πολεοδομία θα προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών.