Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Όπου ακούς πολλές δεσμεύσεις…

  • Ποια είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από αυτόν τον μήνα, αλλά και μετά το Σεπτέμβριο για το κτηματολόγιο και στη Λέσβο
  • Κρίσιμη η ανταπόκριση των 290 ιδιοκτητών, που θα αρχίσουν να καλούνται για διορθώσεις

Εκφράζοντας την πρόθεση τόσο της Ελληνικό Κτηματολόγιο όσο και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για σταδιακή διευθέτηση των ζητημάτων που ταλανίζουν εδώ και 20 χρόνια τους ιδιοκτήτες κτημάτων σε Μυτιλήνη και Γέρα, απευθύνθηκαν χθες στους τοπικούς εκπροσώπους ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Στέλιος Σακαρέτσιος και τα διευθυντικά στελέχη που τον συνόδευαν από την Αθήνα.  

Ο κ. Σακαρέτσιος βρέθηκε στη Λέσβο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, ώστε να σηματοδοτήσει με την παρουσία του την έναρξη της διαδικασίας των προσκλήσεων των ιδιοκτητών 290 κτημάτων, οι οποίοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά να παραλάβουν τους φακέλους τους και στη συνέχεια η υποχρέωση που θα έχουν είναι να βρουν τους όμορους  ιδιοκτήτες και να τους καλέσουν να συμφωνήσουν με τα σύνορά τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης που αποδεδειγμένα θα ενημερώνει το γείτονά του και ο γείτονας δεν θα ανταποκρίνεται, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, με το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί θα μπορεί να νομιμοποιήσει την περιουσία του. 

Η σύσκεψη στο Επιμελητήριο

Στο πάνελ στη μέση ο πρόεδρος της κτηματολόγιο Στέλιος Σακαρέτσιος, στα δεξιά ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου και αριστερά οι διευθύντριες της Κτηματολόγιο Ολυμπία Μαρκέλου και Ερωφίλη Παπαδοπούλου

Η σύσκεψη στο Επιμελητήριο ήταν ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, αν και αυτό δεν είχε επικοινωνηθεί από τις προηγούμενες ημέρες, ώστε τελικά να συμμετέχουν λίγοι ιδιοκτήτες, ενώ παρέστησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Βασίλης Μαμώλης, τοπογράφοι και μηχανικοί, καθώς και οι ιδιώτες που έθεσαν τα ερωτήματα για τις δικές τους περιπτώσεις. Αισθητή επίσης ήταν η παρουσία στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της «δεξιάς» πτέρυγας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, υπό τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πανάγο Κουφέλο, του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Τσακύρη, καθώς και του Κοινοτάρχη Παλαιοκήπου Στρατή Καραβασίλη.

Ο Δήμαρχος κ. Χριστόφας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Μανωλακέλλης και πίσω ο Βασίλης Μαμώλης, ανάμεσα σε ιδιώτες μηχανικούς και τοπογράφους
Καραβασίλης, Κουφέλος,Τζιμής και Τσακύρης
Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Γιάννης Βατός, ο Παράσχος Μανούσος και ο Παράσχος Φραντζέσκος

Στη σύσκεψη παρέστη ως οικοδεσπότης και παρακολούθησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Β’ αντιπρόεδρος Παράσχος Φραντζέσκος, ενώ συμμετείχαν και τα μέλη της Επιτροπής που είχε συσταθεί επί Δημαρχίας Στρατή Κύτελη, Γιάννης Βατός και Παράσχος Μανούσος, καθώς και ο αντιδήμαρχος Γέρας Παναγιώτης Σεκερτζής. Ο Περικλής Αντωνίου που είναι γνωστός για τον αγώνα του για τα θέματα του κτηματολογίου, τις παρεμβάσεις και τις γνώσεις που έχει πάνω στο θέμα δήλωσε ότι παρίσταται ως ιδιώτης, ενώ παρόντες ήταν  ο Κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας Στρατής Μυρογιάννης και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Προκοπής Τζιμής.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα σταθεί στο τι έγινε και τι δεν έγινε από προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα του κτηματολογίου, επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί για σχεδόν 2 δεκαετίες τους κατοίκους της Γέρας και της Μυτιλήνης, ενώ κάνοντας αναδρομή μίλησε και για τις δικές του προσπάθειες σημειώνοντας ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά τώρα για τα 290 κτήματα είναι η αρχή, ώστε να προχωρήσουν οι διορθώσεις και να ωφεληθούν οι ιδιοκτήτες που τόσο ταλαιπωρήθηκαν

Η τοποθέτηση του κ. Αθανασίου κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους και ο ίδιος με διάθεση και ενωτικό ρόλο ζήτησε τη συνεργασία όλων των πλευρών, καθώς όπως συμπλήρωσε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο κ. Σακαρέτσιος μαζί με τα άλλα υπηρεσιακά στελέχη, οι 290 ιδιοκτήτες που θα κληθούν να παραλάβουν τους φακέλους τους θα πρέπει να ανταποκριθούν και να τρέξουν για να βρουν τους όμορους ιδιοκτήτες για να ζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη τους. Όταν αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν στα 290 ακίνητα, ο κ. Σακαρέτσιος δεσμεύτηκε ότι θα διευρυνθεί ο κύκλος και θα μπουν και άλλα κτήματα μέσα στο σύστημα, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί, όπως ειπώθηκε, «εύλογος χρόνος παράτασης» (ο οποίος δεν προσδιορίστηκε), ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης στην Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε πιστοποιημένους μηχανικούς για εξωδικαστικές διορθώσεις.  

Αυτό θα έχει ένα κόστος αμοιβής για τους μηχανικούς, θα είναι όμως λύση ανάγκης για όλη την χώρα μας, ώστε να μπορέσει να καταστεί αξιόπιστο το κτηματολόγιο, το οποίο εν τω μεταξύ θα παραδοθεί τέλος του έτους στην Ευρώπη (με ειδική πρόβλεψη όμως για τις περιοχές με τα πιλοτικά προγράμματα).  Όπως ανέφερε άλλωστε επ’ αυτού ο κ. Αθανασίου, η παράταση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 30 Νοεμβρίου εξασφαλίστηκε με ιδιαίτερο κόπο από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Αυτό που φάνηκε από τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Κτηματολόγιο είναι ότι το κτηματολόγιο θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο θα υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας για τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να μην κινδυνεύσουν και να μπορέσουν σταδιακά οι ιδιοκτήτες είτε μέσα από τις εξωδικαστικές διορθώσεις που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο ή και μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα «όσο αυτό αντέξει» να μπορέσουν να διευθετήσουν προβλήματα.

Οι ερωτήσεις από τους παριστάμενους ήταν καταιγιστικές, ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης έθεσαν τρεις φορές το ερώτημα πότε θα ενταχθούν και τα άλλα κτήματα που είναι λανθασμένα καταχωρημένα στο κτηματολόγιο, αλλά δεν έλαβαν σαφή απάντηση. Σε κάποια στιγμή ένα από τα υπηρεσιακά στελέχη ανέφερε ότι μπορεί να ανοίξει το πλαίσιο και να μπουν ακόμα και 5.000 ακίνητα υπό προϋποθέσεις και αν ενδιαφερθεί ο κόσμος, ωστόσο δεν προσδιορίστηκε πώς θα γίνει αυτό χρονικά όταν είναι δύσκολο να δοθεί παράταση ακόμα και για τα 290. 

Επίσης δεν απαντήθηκε πώς επελέγησαν οι 290 ιδιοκτησίες καθώς αναφέρθηκε ότι έγινε με τυχαία επιλογή, την ίδια όμως ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα έκανε λόγο για ρουσφετολογικές διευθετήσεις και αυτό δεν απαντήθηκε ούτε σε υπηρεσιακό επίπεδο από την Κτηματολόγιο, ούτε πολιτικά. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο κ. Σακαρέτσιος συνεχώς επαναλάμβανε, εφιστώντας την προσοχή στους παριστάμενους «να μην αλλοιωθεί το μήνυμα» ότι η Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωρά σε διορθώσεις των προβλημάτων στη Λέσβο.

Ανέβασαν τους τόνους Μαμώλης και Αντωνίου εκφράζοντας την αγανάκτησή τους

Οι ιδιοκτήτες 290 κτημάτων

Οι 290 ιδιοκτήτες που θα κληθούν, αν δεν ανταποκριθούν και δεν κάνουν σε σύντομο διάστημα αυτά που θα τους ζητηθούν το πρόγραμμα κινδυνεύει να καταστεί προβληματικό λόγω μη ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.  Να γιατί θα πρέπει όσοι κληθούν να φορέσουν σιδερένια παπούτσια και να τρέξουν για τα κτήματά τους χωρίς καθυστερήσεις. Όσο πιο γρήγορα διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις τους τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι ελπίδες για να μπουν και άλλα ακίνητα μέσα στο σύστημα. 

Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της Γέρας πρέπει να αποδείξουν εμπράκτως ότι θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα με το κτηματολόγιο και εδώ κρίσιμος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου και των Κοινοταρχών για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών με επανειλημμένες ανακοινώσεις, καθώς την Ελληνικό Κτηματολόγιο τη συμφέρει να μην ανταποκριθεί κανένας για να κλείσει άρον-άρον το πρόγραμμα και να τους πάει όλους με το επόμενο νομοσχέδιο των εξωδικαστικών διορθώσεων με αμοιβή στους μηχανικούς. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σακαρέτσιος έχοντας δίπλα του και τον κ. Αθανασίου εγγυήθηκαν ότι δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός πολίτη και ότι μπορεί η χώρα μας να κάνει ενέργειες για να παραδώσει το κτηματολόγιο στην Ευρώπη, ώστε να είναι κατοχυρωμένη, από την άλλη πλευρά όμως δεν θα αφήσει ξεκρέμαστους τους ιδιοκτήτες που έχουν πρόβλημα: Δηλαδή είτε με το πιλοτικό πρόγραμμα για το οποίο ζητούμενο είναι να επεκταθεί, είτε με εξωδικαστικές διορθώσεις που θα γίνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα από τους πολιτικούς μηχανικούς σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο να τακτοποιηθούν οι περιουσίες.

Από τους 290 που θα κληθούν όσοι βρίσκονται ήδη σε δικαστική διευθέτηση μπορούν αν θέλουν να παραιτηθούν και να μην συνεχίσουν στη δικαιοσύνην ενώ αν συνεχίσουν στη δικαιοσύνη θα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Στο επόμενο πλαίσιο που θα ψηφιστεί με νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες κτημάτων που δεν έχουν κληθεί ποτέ μέχρι τώρα για διορθώσεις, καθώς οι αρμόδιοι του κτηματολογίου ερωτήθηκαν επανειλημμένα γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα και αυτές οι ιδιοκτησίες χωρίς να απαντήσουν. Γενικά η αίσθηση που δόθηκε είναι ότι από το πιλοτικό πρόγραμμα κάποια θέματα είναι πρωτόγνωρα και για την Κτηματολόγιο και θα γίνονται στην πορεία βελτιωτικές και διορθωτικές κινήσεις μέσα από την εμπειρία που θα αποκτάται. 

Όπως είπε ο κ. Σακαρέτσιος μεταξύ άλλων: «Σήμερα είμαστε εδώ όχι για να σας ανακοινώσουμε μία άλλη διαδικασία που θα γινει κάποτε στο μέλλον, αλλά για να ξεκινήσουμε μία διαδικασία. Αναλάβαμε το πρότζεκτ της επαναχωροθέτησης αποκλειστικά εντός του φορέα και το αναθέσαμε στη διεύθυνση του κτηματολογίου και στη διεύθυνση χωρικών μεταβολών και σήμερα είναι μαζί μας και η Γενική Διευθύντρια κ. Μαρκέλου και η Διευθύντρια του κτηματολογίου κ. Παπαδοπούλου, που έχουν μαζί τους έτοιμους φακέλους για διορθώσεις ορίων και δεν θα χαθεί καμία προθεσμία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης που ξεκίνησε, όπως ξέρετε, 20 χρόνια πριν, δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, όμως οφείλω να πω ότι άλλα ήταν τα δεδομένα τότε, άλλα τα τεχνολογικά εργαλεία που είχαν τότε σε σύγκριση με αυτό που είναι τώρα στη διάθεσή μας το 2024. Η δουλειά και η αποστολή του κτηματολογίου σήμερα, όπως την αντιλαμβάνεται και το αρμόδιο Υπουργείο και μας έχει δώσει εντολή ο κ. Κυρανάκης είναι να τελειώσουμε με το πρόβλημα και με την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων, να δώσουμε λύσεις. Άρα νομίζω ότι να αφήσουμε πίσω μας το χθες ότι συνέβη, καθώς σήμερα υπάρχει μία χρυσή τελευταία ευκαιρία για να διορθωθούν τα λάθη τα οποία είχαν γίνει στην κτηματογράφηση. Από σήμερα κιόλας στο κτηματολογικό γραφείο Μυτιλήνης υπάρχει μηχανικός που έχει όλους τους φακέλους, υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη βουλή που το έτρεξε ο κύριος Αθανασίου, σύμφωνα με το οποίο η αποκατάσταση της ιδιοκτησιακής πραγματικότητας επαφίεται στην καλή θέληση και διάθεση των ιδιοκτητών. Καλούμε τους πολίτες της Μυτιλήνης να ανταποκριθούν σε αυτή την τελευταία ευκαιρία, ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και όσον αφορά την προθεσμία, έχω εξουσιοδοτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο να μεταφέρω ότι όποιος ιδιοκτήτης εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και για οποιονδήποτε λόγο δεν προλάβει μέχρι 30 Νοεμβρίου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεται, θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία τον επόμενο Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Σακαρέτσιος.

Οι ενότητες που αναφέρθηκαν στις οποίες βρίσκονται τα 290 ακίνητα είναι Πλακάδου, Παλαιοκήπου Μεσαγρού και Παπάδου, Μυτιλήνης, ενώ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα δελτίο Τύπου με αναλυτικές οδηγίες για τους ιδιοκτήτες.

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img