Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Ώρα ευθύνης για το αδιέξοδο του κτηματολογίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Προ ημερήσιας διάταξης αναμένεται να θέσει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα των διορθώσεων του Κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα η Δημοτική Σύμβουλος της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Εριφύλη Χιωτέλλη, στην κατεύθυνση να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να ανατραπεί το διαφαινόμενο κλείσιμο του κτηματολογίου μέχρι το τέλος του 2023 χωρίς τις προβλεπόμενες αναγκαίες διορθώσεις. 

Σημειωτέον ότι ανάμεσα στα χιλιάδες δικαιώματα ακινήτων στις Εκτός Σχεδίου περιοχές βρίσκεται εγκλωβισμένος με λανθασμένες διαστάσεις και θέσεις στους χάρτες της κτηματογράφησης και ένας σημαντικός αριθμός δικαιωμάτων του Δήμου Μυτιλήνης στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας. Με αυτό το δεδομένο είναι προφανές πως ο Δήμος Μυτιλήνης εκτός από το συμφέρον των δημοτών που εκπροσωπεί για τους οποίους πρέπει να ζητήσει λύση του προβλήματος έχει και τα δικά του περιουσιακά στοιχεία τα οποία εάν δεν τακτοποιηθούν, θα περάσουν στη δικαιοδοσία του Κράτους.

Η κ. Χιωτέλλη έδειξε άμεσα αντανακλαστικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατή Μανωλακέλλη στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε με την διαμεσολάβηση του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, σε μία περίοδο κατά την οποία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχετικά «φρέσκια» την αρμοδιότητα του κτηματολογίου και προφανή την αμηχανία και απειρία για την διαχείρισή του. Αυτό καθώς από το ξεκίνημά του στη χώρα μας αρμόδιο ήταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Με αυτό το δεδομένο και παρά την πίεση του κυρίου Αθανασίου που επιβεβαιώνεται από τον κ. Μανωλακέλλη, η συνάντηση δεν έδωσε κάποιο αξιόλογο δεδομένο για την επίτευξη λύσης και ως προς αυτό έχουν τεράστια ευθύνη και τα υπηρεσιακά στελέχη της Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση που συμμετείχαν, καθώς ήταν προφανής η αγωνία τους να κλείσουν άρον-άρον το θέμα του κτηματολογίου με όποιο τίμημα για τους πολίτες (άλλωστε δεν κινδυνεύουν να χαθούν οι δικές τους περιουσίες)!  

Τα πραγματικά δεδομένα, όπως αποκαλύφθηκαν με εγκυρότητα και υπευθυνότητα ΜΟΝΟ από το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου στο φύλλο της Τετάρτης, δείχνουν ότι η περιοχή μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή και το φιάσκο στο κτηματολόγιο, καθώς θα μείνουν αδιόρθωτα χιλιάδες ακίνητα σε Μυτιλήνη και Γέρα και, το χειρότερο, όσα κτήματα είναι καταχωρημένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη θα περιέλθουν στη δικαιοδοσία του Κράτους.

 

Παρέμβαση Μαμώλη

Για το θέμα έκανε χθες παρέμβαση στα Νέα της Λέσβου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, ο οποίος με την ιδιότητα του Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων πρωτοστάτησε την περίοδο του καλοκαιριού για τη συγκέντρωση υπογραφών, ώστε να πειστεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την επανακτηματογράφηση. Ο κ. Μαμώλης σχολίασε σε υψηλούς τόνους τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι «αυτό που δεν μας είπε ο κ. Λιβάνιος είναι γιατί τόσα χρόνια δεν έχει διωχθεί κανένας από τους υπεύθυνους για το αδιέξοδο του κτηματολογίου, γιατί δεν έχει πληρώσει ουδείς από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου το οποίο καλούνται τώρα να πληρώσουν από τις τσέπες τους οι πολίτες που είναι τα θύματα αυτής της κατάστασης και, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς εκεί που οδηγούνται τα πράγματα να χάσουν τις περιουσίες τους».

Ο Κοινοτάρχης των Λουτρών δήλωσε ότι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών, καλώντας σε ενεργοποίηση την Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης για να διεκδικηθεί άμεσα το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας παράδοσης του κτηματολογίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν προηγηθεί η ολοκλήρωση των διορθώσεων και η προκήρυξη της επανακτηματογράφησης των εντός οικισμών ακινήτων στις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας, όπου και σε αυτές έχουν καταγραφεί σωρεία λαθών ως προς την καταχώρηση στους κτηματολογικούς χάρτες των οικοπέδων σε λάθος θέσεις και διαστάσεις ή ακόμα και με μικρότερες αποκλίσεις, που όμως προκαλούν πρόβλημα στις ιδιοκτησίες.

«Θεωρούμε δεδομένη την άμεση ενεργοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου σύσσωμου για τη διεκδίκηση οριστικής και τελικής λύσης στο πρόβλημα και αναφέρομαι στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας, όπου έγινε η Α’ φάση της κτηματογράφησης» είπε ο κ. Μαμώλης. Και συνέχισε: «Να τελειώσει πια αυτή η κοροϊδία και το ίδιο το κράτος με ευθύνη του οποίου προκλήθηκε το πρόβλημα να έρθει και να χρηματοδοτήσει την σωστή αποτύπωση και χαρτογράφηση των ακινήτων γιατί δεν φταίνε για τα όσα έγιναν οι ιδιοκτήτες τους». 

Επίσης ο κ. Μαμώλης κάλεσε και την Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο να τοποθετηθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα του κτηματολογίου. Απειλούνται να χαθούν περιουσίες της Αυτοδιοίκησης και των δημοτών αν δεν παρέμβουν τώρα οι φορείς με την καθοδήγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

 

Ο Γιάννης Βατός

Πάντως από τους εκλεγμένους στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, εμπειρία και ως μηχανικός αλλά και ως Αντιδήμαρχος επί Βουνάτσου, που χειρίστηκε από το 2011 το θέμα των διορθώσεων έχει ο Γιάννης Βατός από την παράταξη της μείζονος Αντιπολίτευσης. Προκαλεί μάλιστα και εντύπωση πώς τα 2 χρόνια που μεσολάβησαν ο ίδιος δεν έχει «σηκώσει» το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το παρακολουθούσε και μετά τη λήξη της θητείας του, καθώς είχαμε συμπεριλάβει και δηλώσεις του σε μεταγενέστερα ρεπορτάζ μας παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια και από πλευράς μας και αναδεικνύοντας με αμέτρητα ρεπορτάζ τις εξελίξεις, συμβάλλοντας στο να «ξεκολλούν» κάποιες διαδικασίες όταν διαπιστώναμε ότι βάλτωναν.

  

Ο Περικλής Αντωνίου 

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, είναι από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης των λαθών του κτηματολογίου, ένα από τα θύματα και ο ίδιος στα περιουσιακά του στοιχεία. Όπως είπε χθες στα Νέα της Λέσβου «χρόνια τώρα προσπαθούμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν για το αυτονόητο και το δίκαιο. Έχουμε κάνει πλείστες όσες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου ακόμα και ανέξοδα για το κράτος, με μικρή επιβάρυνση των ιδιοκτητών να αναλάβουν οι ίδιοι να προσκομίσουν τοπογραφικά διαγράμματα και να γίνει μία διαδικασία διεκπεραίωσης με την ευθύνη και την εγγύηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Είναι η πιο απλή και άμεση λύση χωρίς να χρειαστεί να δαπανηθούν κονδύλια από το κράτος που έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια. Έχουμε φτάσει μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, δυστυχώς όμως δεν έχουμε εισακουστεί. Και να τώρα που φτάνουμε σε διαδικασίες παράδοσης του κτηματολογίου στην Ευρώπη και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για τον τόπο. Η γνώμη μου είναι πως θα είναι αργά στο τέλος του 2023 να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Πρέπει λοιπόν άπαντες από τους φορείς αλλά και οι κοινωνίες στα χωριά να ενεργοποιηθούν τώρα, χωρίς άλλη αναβολή και αν θα προλάβουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Αντωνίου.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις