Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Ώρα ευθύνης για το ζήτημα των Ρομά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ζητείται λύση για το ζήτημα των Ρομά της Παγανής με τους επαγγελματίες της περιοχής για άλλη μία φορά να βρίσκονται σε κινητικότητα, επιδιώκοντας την απομάκρυνση του καταυλισμού τώρα, ιδιαίτερα μετά τον καθαρισμό της περιοχής και την διάλυση των παραπηγμάτων που είχαν στήσει τα προηγούμενα χρόνια οι διαμένοντες στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος διά της Αντιδημάρχου, Δήμητρας Αλεξανδρή, κατέβαλε τον μήνα που διανύουμε μία προσπάθεια να περιοριστούν στα όρια του παλιού δημοτικού καταυλισμού που είχε δημιουργηθεί επί Γιακαλή και προς τούτο εγκαταστάθηκαν και κάποιες μεγάλες σκηνές ώστε να μπορέσουν προσωρινά να στεγαστούν. 

Είχε προηγηθεί πλήρης καθαρισμός της ευρύτερης περιοχής και εγκατάσταση κάδων απορριμμάτων για να πετούν τα σκουπίδια τους, ωστόσο μέσα σε δύο εβδομάδες η Παγανή μετατράπηκε και πάλι σε ανοιχτή χωματερή, καθώς είναι εμφανής η δυσκολία των φιλοξενούμενων να προσαρμοστούν σε αυτά που τους ζητούνται. Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής της Παγανής για το ενδεχόμενο αύξησης του πληθυσμού των Ρομά μετά την διοικητική αποβολή των Ρομά από τη Γέρα, δεδομένου πως ο Δήμος έχει υπογράψει το πρωτόκολλο ώστε να απελευθερωθεί η κοινοτική έκταση στον Παπάδο και να αξιοποιηθεί από την Κοινότητα. Η σύσκεψη που επρόκειτο να γίνει στη Γέρα την Τετάρτη αναβλήθηκε για αυτή τη Δευτέρα και θα γίνει στη Μυτιλήνη, καθώς θα παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Τι φοβούνται 

Οι επαγγελματίες της Παγανής ανησυχούν ότι η έξωση των Ρομά από τον καταυλισμό της Γέρας θα τους οδηγήσει πολύ γρήγορα στην Μυτιλήνη και θα εγκατασταθούν στην Παγανή ώστε να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν. Με άλλα λόγια τα όσα συμβαίνουν μέχρι τώρα στη Γέρα θα μεταφερθούν στη Μυτιλήνη όπου ήδη η κατάσταση είναι επιβαρυμένη, καθώς οι επαγγελματίες της Παγανής βρίσκονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές πέραν των σοβαρών υγειονομικών ζητημάτων από την μετατροπή των χώρων δίπλα και μπροστά από τα μαγαζιά τους σε σκουπιδότοπους.

Η προχθεσινή συνάντηση των επαγγελματιών της Παγανής με τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς το πρόβλημα είναι σύνθετο. Κι αυτό καθώς αν οι Ρομά απομακρυνθούν από τον καταυλισμό της Παγανής θα εγκατασταθούν σε κοινόχρηστους χώρους της Μυτιλήνης. Και τώρα όμως που βρίσκονται στην Παγανή πάλι δημιουργούνται προβλήματα στη Μυτιλήνη, καθώς ανεβοκατεβαίνουν και κάποιες μέρες παραμένουν καταλαμβάνοντας κοινόχρηστους χώρους, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και προβλήματα στις επιχειρήσεις της Παγανής. 

 

Τι προσέχει ο Κύτελης

 Ταυτόχρονα ο κ. Κύτελης προσπαθεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του ειδικά για τα θέματα των Ρομά που θεωρούνται ευάλωτη κοινωνική ομάδα, έχοντας απέναντί του στο Δημοτικό Συμβούλιο στην πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης τρεις παρατάξεις που προέρχονται από το χώρο της αριστεράς, οι εκλεγμένοι των οποίων βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να κατηγορήσουν το Δήμο ότι «τα βάζει με τους ευάλωτους». Μέχρι τώρα ο Δήμαρχος με τους χειρισμούς του έχει αποφύγει τα αρνητικά σχόλια σε βάρος της Δημοτικής Αρχής από την ελάσσονα αντιπολίτευση, επιδιώκοντας τη συναίνεσή της και συμμετοχή της στις αποφάσεις και προσπαθεί να διαχειρίζεται το πρόβλημα στους κοινόχρηστους χώρους της Μυτιλήνης, παρότι η ανεξέλεγκτη στρατοπέδευση σε διάφορα σημεία προκαλεί τις διαμαρτυρίες των πολιτών που βλέπουν να στερούνται χώρους αναψυχής, που μετατρέπονται σε αποχωρητήρια και να πληγώνεται η εικόνα της πόλης στα μάτια των επισκεπτών καθώς και να τροφοδοτούνται τριτοκοσμικές καταστάσεις, που δεν παρατηρούνται σε καμία άλλη περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας.

Κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους των επαγγελματιών της Παγανής που έγινε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Κύτελης υπενθύμισε ότι τα προβλήματα με τους Ρομά δεν έχουν δημιουργηθεί επί ημερών του στη Μυτιλήνη, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες διά της Αντιδημάρχου κ. Αλεξανδρή, ώστε να μην κατασκηνώνουν σε κοινόχρηστα σημεία της Μυτιλήνης.

Κάλεσε δε τους εκπροσώπους των επαγγελματιών να του υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις για εκτόνωση του προβλήματος. Οι επαγγελματίες ζήτησαν την μεταφορά του καταυλισμού των Ρομά στον Καρά-Τεπέ όπου λειτουργούσε  μέχρι πρόσφατα το Camp του Δήμου για τους μετανάστες. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Δήμαρχος απέρριψε άμεσα αυτή την πρόταση, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αγωνίστηκε για να κλείσει το Camp των μεταναστών ώστε ο χώρος σταδιακά να αξιοποιηθεί και να επιστρέψει στους δημότες της Μυτιλήνης. Άρα δεν θα δεχόταν με τίποτα ένα νέο καταυλισμό σε αυτό το σημείο.  Εναλλακτικά οι επαγγελματίες πρότειναν τη μεταφορά σε παλιό στρατόπεδο της Λάρσου που απορρίφθηκε και αυτή, όπως επίσης και η πρόταση των επαγγελματιών για μεταφορά των Ρομά στην παλιά χωματερή, καθώς και για αυτή την περιοχή ο Δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε αξιοποίηση με την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

Οι επαγγελματίες

 Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ένας εκ των επαγγελματιών, ο κ. Νίκος Μηλιωρέλλης «θα περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις τη Δευτέρα και με την αποβολή των Ρομά της Γέρας και πόσο αυτό θα επηρεάσει και θα επιβαρύνει την Παγανή και θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας, χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πάμε ακόμα και σε κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός μας».

Ο φανοποιός κ. Μιχάλης Καλιοντζής, η επιχείρηση του οποίου βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον καταυλισμό των Ρομά, δεν έκρυψε την απόγνωσή του, καθώς όπως είπε τα όσα συμβαίνουν καθημερινά με τις κλοπές, τις ζημιές και τα υγειονομικά ζητήματα ήταν αρκετά για να κλονιστεί τα προηγούμενα χρόνια η υγεία του σε σημαντικό βαθμό μάλιστα. Όπως είπε  «όταν έχεις δημιουργήσει μία επιχείρηση και δεν ξέρεις πώς θα τη βρεις το πρωί, ενώ δέχεσαι απανωτά χτυπήματα και φτάνεις σε σημείο μέσα σε όλα τα άλλα να τους βλέπεις ακόμα και να αφοδεύουν έξω από την πόρτα σου, κλονίζεσαι! Δεν αντέχουμε άλλο, ζητάμε από τον Δήμαρχο να τους μεταφέρει σε μία περιοχή όπου δεν θα ενοχλούν άλλους ανθρώπους και όχι να πετούν το μπαλάκι ο Δήμος στην Αστυνομία και η Αστυνομία στο Δήμο». 

 

Ο Κοινοτάρχης 

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλυφαντών, Στρατής Χατζηελενούδας, τόνισε στα Νέα της Λέσβου ότι «η Κοινότητά μας βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών και λάβετε υπόψη ότι η Παγανή είναι μία περιοχή στην οποία έχουν επενδύσει επαγγελματίες και επιχειρηματίες δημιουργώντας μονάδες και επιχειρήσεις και το τελευταίο που θέλουμε είναι να ερημώσει, όταν εκ των πραγμάτων ο ένας μετά τον άλλον θα αναγκαστούν να μεταφέρουν αλλού τις δραστηριότητές τους για να γλιτώνουν από τις κλοπές, τις δολιοφθορές, τα σκουπίδια και όλη αυτή την όχληση που κάνει την καθημερινότητά τους πραγματικά ανυπόφορη. Σε μία δύσκολη συγκυρία για την αγορά οι επαγγελματίες θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι και όχι να έχουν και το άγχος πώς θα βρουν τα μαγαζιά τους από τους Ρομά κάθε μέρα».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img