Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: «Πού θα ψηφίσω, πώς θα ψηφίσω, πόσους σταυρούς να βάλω;»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


«Πού θα ψηφίσω; Πώς θα ψηφίσω; Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο; Αν το ρίξω στην κάλπη χωρίς σταυρό είναι άκυρο;». Πρόκειται για απορίες που μπορεί να απασχολούν ήδη κάποιους πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά που καλείται σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσει για πρώτη φορά.

Σήμερα τα Νέα της Λέσβου δίνουν γενικές οδηγίες για το πώς θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα απαντώντας σε κάθε απορία που ενδεχομένως σας απασχολεί.

  • Τι ώρα ψηφίζω: Τα εκλογικά τμήματα ξεκινούν τη λειτουργία τους από το πρωί της Κυριακής στις 7 όπου μπορεί ο καθένας απ’ αυτήν την ώρα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ενώ κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Όλοι οι πολίτες έχουν 12 ώρες στη διάθεσή τους ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αν και ανάλογα με την προσέλευση υπάρχει το ενδεχόμενο σε κάποια εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία να παραταθεί κατά λίγο και μετά τις 7:00 το απόγευμα, αν υπάρχει αυξημένη προσέλευση. 

  • Πού ψηφίζω: Οι εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται με ευθύνη των Δήμων και συνήθως τα εκλογικά τμήματα δεν αλλάζουν για τους περισσότερους για πολλά χρόνια. Ωστόσο διάφοροι λόγοι, όπως και η αλλαγή διεύθυνσης, επηρεάζουν το εκλογικό τμήμα και γι’ αυτό το λόγο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr ή στο gov.gr. 

Τα Εκλογικά Τμήματα είναι αναρτημένα σε καταστάσεις σε ταμπλό μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, βλέποντας τις δύο αυτές ιστοσελίδες θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα «ταμπελάκι» (banner) που γράφει μάθε πού ψηφίζεις. Πατάτε με τον κέρσορα πάνω σε αυτό και εισέρχεστε στην πλατφόρμα όπου σας καλεί να καταχωρήσετε το όνομα και το επώνυμό σας, το όνομα του πατέρα και της μητέρας σας και την ημερομηνία που γεννηθήκατε. Όταν πληκτρολογήσετε αυτά τα απλά στοιχεία κάνοντας την επιλογή αυτόματο σας εμφανίζει ποιο είναι το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσετε.

Όσοι δεν μπορείτε διαδικτυακά, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στο τηλέφωνο 2131361500  από τις 08:00 έως τις 20:00 μέχρι σήμερα και από αύριο Σάββατο και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, το υπουργείο Εσωτερικών παρακαλεί τους εκλογείς να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.

  • Πώς Ψηφίζουμε: Έχοντας ο καθένας ενημερωθεί για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζει έχει στη διάθεσή του 12 ώρες για να κατευθυνθεί και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα έχοντας μαζί κάποιο επίσημο έγγραφο (με φωτογραφία), που να πιστοποιεί την ταυτότητά του.

Αυτό μπορεί να είναι:

  • Αστυνομική ταυτότητα (ακόμη και χαλασμένη)
  • Διαβατήριο
  • Δίπλωμα οδήγησης
  • Ατομικό βιβλιάριο υγείας
  • Προσωρινή βεβαίωση αρμόδιας αρχής.

Δίνει το έγγραφο ταυτοπροσωπίας στην εφορευτική επιτροπή, η οποία πιστοποιεί την ταυτότητα και αναζητά το όνομα στον εκλογικό κατάλογο του συγκεκριμένου τμήματος.

Παραλαμβάνει από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και φάκελο υπογεγραμμένο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και σφραγισμένο από την επιτροπή.

Δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, πρέπει να κατευθυνθεί στο παραβάν και να ψηφίσει χρησιμοποιώντας τον ειδικό φάκελο.

Κλείνει καλά τον φάκελο και τον ρίχνει στην κάλπη. Αυτό ήταν!

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο κάποιο άτομο δεν μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μόνο του, ζητά βοήθεια από τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

  • Με πόσους σταυρούς; Στην Ελλάδα ανάλογα με την Εκλογική Περιφέρεια οι ψηφοφόροι βάζουν από 1 έως τέσσερις σταυρούς. Στην Εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου και στη Χίο και στη Σάμο υποχρεωτικά βάζουν 1 σταυρό, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί άκυρο αν οι σταυροί είναι περισσότεροι. Άρα, λοιπόν, ψηφίζουν έναν υποψήφιο της προτίμησής τους.

Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να ρίξει το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό η απάντηση είναι «ναι», η ψήφος θα καταμετρηθεί υπέρ του κόμματος και όχι κάποιου από τους υποψήφιους βουλευτές της λίστας.

  • Ποιοι απαλλάσσονται: Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -

More articles

spot_img