Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πάμε για σκαθάρια…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Μανώλη Φραντζεσκάκη

 

Φίλοι μας γεια σας!  Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια των ψαράδων της πετονιάς είτε από βάρκα, είτε από το γιαλό κι αυτό είναι το σκαθάρι. Ας γνωρίσουμε αρχικά λοιπόν το όμορφο αυτό ψάρι που το ψάρεμά του είναι συναρπαστικό με αρκετές ψαρευτικές μα και γευστικές  συγκινήσεις, μια και διαθέτει και γευστικότατη σάρκα.

Οι μελανοί από το κατάγιαλο σπανίζουν, οι συγκινήσεις τους όμως μεγάλες

Το Σκαθάρι (Sondyliosama cantharus) είναι ψάρι των θαλάσσιων υδάτων, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών και συγγενεύει με τον σαργό, τον σπάρο και το μελανούρι. Επίσης, είναι γνωστό ως ασκάθαρος, βαγιούνο ή βαζιούνο. Είναι ερμαφρόδιτο, γεννιέται ως θηλυκό και στη συνέχεια γίνεται αρσενικό.

Το σκαθάρι έχει ωοειδές σώμα, το οποίο είναι πεπιεσμένο στα πλευρά. Έχει μικρό κεφάλι και στόμα, κυρτό μέτωπο και μεγάλα μάτια. Η ράχη του έχει σκούρο μολυβί χρώμα, ενώ η κοιλιά του πιο ανοιχτό. Στα πλευρά του υπάρχουν σταχτογάλανες, γαλανόμαυρες ή ασημόγκριζες γραμμές, οι οποίες όταν το ψάρι κινδυνεύει αλλάζουν χρώμα, σβήνουν ή παρουσιάζονται περισσότερες. Το μήκος του κυμαίνεται από 30 έως 50 εκατοστά, ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 2 κιλά.

Τα μικρά σκαθάρια ζουν σε βραχώδεις περιοχές ή φυκιάδες κοντά στις ακτές, ενώ όταν μεγαλώσουν προτιμούν τα βαθιά νερά με αμμώδεις βυθούς.

Το σκαθάρι

Το σκαθάρι τρέφεται κυρίως με οστρακοειδή, μικρά καρκινοειδή, γαρίδες και γενικότερα είναι παμφάγο και γι’ αυτό, όπως και για τα περισσότερα ψάρια, ό,τι κινείται τρώγεται. Είναι ψάρι που μπορεί να το συναντήσουμε ολοχρονίς με συχνότερη και πολυπληθέστερη την εμφάνισή του από τον Απρίλιο-Μάιο στις ξέρες και από τον Ιούλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου σε κοντινά σημεία της ακτογραμμής. Τα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια είναι αρκετά δυνατά με συνεχόμενα κεφαλώματα, πράγμα που μας προσφέρει μια όμορφη πάντα μάχη στο κάρφωμά τους.

Πώς ψαρεύεται τώρα: Το σκαθάρι είναι από τα λίγα ψάρια που δεν έχει συγκεκριμένη ώρα να ψαρευτεί, είναι ψάρι που τρώει πάνω στο ρεύμα κι ανάλογα την φορά του ρεύματος και η όρεξή του,   από τη βάρκα μπορούμε να το ψαρέψουμε με καθετή, δυο – τριών, όχι πολύ μεγάλων παράμαλλων (Νο 25-28) με μήκος 10-15 cmm, με μάνα (Νο 30-35) και αγκίστρι τύπου παπαγαλέ σε νούμερα ανάλογου του μεγέθους των ψαριών (από Νο 4 έως και Νο1), με δολώματα όπως η γαρίδα, ο φαραώ, η λουρίδα καλαμάρι.

Η παρέα με τα μαγιάτικα σκαθάρια της

Με αφρωτό ψάρεμα η μάνα παίζει αναλόγως της εμπειρίας μας από (Νο18-20-25) μονοάγκιστρη απευθείας στη μάνα, ή με διχάλα (Νο 26) και αγκίστρια ίσια (εδώ σε Νο 2 και 1). Το αφρωτό ψάρεμα μας δίνει την δυνατότητα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τα ψάρια αφού όπως έγραψα παραπάνω το σκαθάρι είναι ψάρι που του αρέσει να τρώει πάνω στο ρεύμα και για να ακριβολογήσω, εκεί ακριβώς που σπάει το ρεύμα και κρεμάει η πετονιά μας και ως συνήθως εκεί βρίσκονται και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ψάρια.

Από τη στεριά τώρα το ψάρεμά τους δεν έχει μεγάλες διαφορές με αυτό της βάρκας. Εδώ ψάχνουμε ψαρότοπους με βαθιά νερά που είναι περάσματα των σκαθαριών. Ο τρόπος ψαρέματος παραμένει ο ίδιος, με μόνες διαφορές κάποιες αλλαγές στον αριθμό των παράμαλλων στην καθετή μας (λιγότερα) και στο μήκος τους (κοντύτερα 6-8 cmm) για το φόβο μπλεξίματος, μια και η πετονιά μας στο φέρσιμό της έρχεται σχεδόν παράλληλα με το βυθό και ένα κεφάλωμα του ψαριού είναι αρκετό για να μπλέξει ένα ελεύθερο αγκίστρι. Στον τρόπο του αφρωτού ψαρέματος όλα παραμένουν ίδια, όπως αλλαγές δεν έχουμε και στα δολώματά μας.

Καλές και καθαρές θάλασσες με όμορφα ψαρέματα σε όλους σας…

Καλοκαιρινά πολλά, αλλά μικρά σε μέγεθος
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img