16% αύξηση κατέγραψαν για την εβδομάδα 11 – 17 Ιουλίου τα κρούσματα του κορονοϊού στη Λέσβο, με 833 κρούσματα σε 7 ημέρες, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο έχουμε 119 κρούσματα κάθε μέρα στο νησί μας.
Η εβδομαδιαία έκθεση που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αποτυπώνει μία συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση ως προς την διασπορά του κορονοϊού και στην περιοχή μας, ιδιαίτερα όταν στη Χίο που το προηγούμενο διάστημα αναλογικά με τον πληθυσμό της έδειχνε να μας ξεπερνά σε κρούσματα, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία μείωση της τάξης του 12%, ενώ η Λήμνος έχει μία πτώση της τάξης του 5%, αν και την ίδια ώρα μεγάλη είναι η αύξηση στη Σάμο καταγράφοντας 38%.
Στην αναγωγή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού για τη Λέσβο ανέρχονται σε 963,72, για τη Λήμνο 1.425,1, για τη Σάμο 1.128,06 και τέλος για τη Χίο 992,9 κρούσματα.
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης αυξημένες είναι οι νοσηλείες πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό έχοντας επιπλοκές, καθώς χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 13 άτομα σε απλούς θαλάμους απομόνωσης του Λοιμωδών και της Παθολογικής, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχε μέχρι χθες το μεσημέρι κάποια νοσηλεία με κορονοϊό. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο άλλα 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου στο νοσοκομείο και πρόκειται για κατοίκους της περιοχής μας 80 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα.
Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως παρά τις θερμοκρασίες και την ξενοιασιά του καλοκαιριού είναι ανάγκη ο κάθε πολίτης να προχωρήσει στη λήψη των ατομικών μέτρων πρόληψης, όσο είναι αυτό δυνατόν, για την εποχή μας από τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς όπως είπε στα Νέα της Λέσβου και το μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, χειρουργός, Μάκης Αξιώτης: «Το να φορέσουμε τη μάσκα στα σούπερ-μάρκετ και σε άλλους κλειστούς χώρους με συνωστισμό ή να προσπαθήσουμε σε μία εκδήλωση και μία συναυλία να μην βρισκόμαστε ανάμεσα στον πολύ κόσμο πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας και δεν είναι δύσκολο. Η περίοδος του καλοκαιριού είναι μία περίοδος που ανταμώνουμε με φίλους, συγγενείς, συντοπίτες της διασποράς που έρχονται στη γενέθλια γη και καταλαβαίνει ο καθένας ότι κάποιες συναντήσεις είναι αναπόφευκτες. Ας προσπαθεί ο καθένας με τα self και rapid test και ιδιαίτερα όσοι έχουν άτομα της τρίτης ηλικίας να αυτοελέγχονται», τόνισε ο κύριος Αξιώτης, ο οποίος ωστόσο δεν φάνηκε και τόσο αισιόδοξος για την αντιστροφή του κλίματος, καθώς όπως είπε η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για να μένει κανείς στο σπίτι και αυτό ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού.