Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Παραμονές καλοκαιριού θυμήθηκαν τους Ρομά!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Παραμονές καλοκαιριού το Επιμελητήριο Λέσβου θυμήθηκε ότι η τοπική αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα από την παραβατική και ενοχλητική συμπεριφορά ατόμων Ρομά, μετά και τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα με τη συμπλοκή δύο ομάδων στην πλατεία Σαπφούς. Η καθυστερημένη παρέμβαση του Επιμελητηρίου Λέσβου γίνεται μετά την κριτική που άσκησαν πρόσφατα στον επιχειρηματικό φορέα για την απουσία του από αυτά τα ζητήματα τα Νέα της Λέσβου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Ασπίδα, Νίκος Γιαννάκας, πήραν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τον Εισαγγελέα, καθώς από τα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς έγιναν οι ίδιοι δέκτες παραπόνων. Ωστόσο οι δυο τους βρέθηκαν μόνοι τους στην Εισαγγελία χωρίς την υποστήριξη του Επιμελητηρίου, ούτε για τους τύπους. 

Στη σύσκεψη πού έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Επιμελητήριο κλήθηκαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Μυτιλήνης και Καλλονής και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης,  οι Ενώσεις Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Ξενοδόχων, ο Δήμος Μυτιλήνης και η Κοινότητα Μυτιλήνης, το Λιμενικό και η αστυνομία.

Ο Δήμος Μυτιλήνης δεν εκπροσωπήθηκε από κάποιον αξιωματούχο αλλά από τους εκπροσώπους της Κοινότητας Μυτιλήνης, ενώ ουσιαστικά η σύσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα πλην της ανάγκης ένταξης των Ρομά στην τοπική κοινωνία και αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής ότι υπάρχει μία τέτοια πρωτοβουλία από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, με τη μίσθωση κατοικιών όπου διαμένουν οι Ρομά και την απασχόληση άνεργων Ρομά ακόμα και σε θέσεις με συμβάσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ανάλογη πρωτοβουλία έχει λάβει και η Αντιδήμαρχος Δήμητρα Αλεξανδρή, απασχολώντας κατά καιρούς άτομα Ρομά στους τομείς της καθαριότητας, ενώ η προσπάθεια για ένταξη κάποιων οικογενειών σε κατοικίες μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει και αυτό, όπως έχουν γράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ρομά δεν επιθυμούν να αναλάβουν ευθύνες έναντι των ιδιοκτητών των κατοικιών τις οποίες θα μισθώνουν. 

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις η σύσκεψη ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με τις παρακλήσεις προς τους εκπροσώπους της αστυνομίας και του λιμενικού για την αστυνόμευση των κοινόχρηστων χώρων.

Λίγα μέτρα παραπέρα το ίδιο άτομο εισέβαλε σε δύο κατοικίες κλέβοντας από τη μια, οπότε και διώχθηκε από τον οικονομικό μετανάστη που διαμένει εκεί

Κάθε μέρα και σε μία γειτονιά

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην περιοχή της Παγανής είναι εκτός ελέγχου, ενώ κάποια άτομα Ρομά τώρα που βελτιώθηκε ο καιρός άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στους χώρους του κεντρικού πάρκινγκ της Μυτιλήνης, όπου πλέον καταγράφονται και τα πρώτα προβλήματα.  Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλοπές και διαρρήξεις σε καταστήματα και κατοικίες καθώς άτομα Ρομά από την Παγανή εισέρχονται εν ψυχρώ μέσα σε επιχειρήσεις και κατοικίες προσπαθώντας να κλέψουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας την επέμβαση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.  

Τι ακριβώς συνέβη; Ένα άτομο Ρομά προσπάθησε να κλέψει εμπορεύματα από το ζαχαροπλαστείο “Ο Πλάτανος” στην ομώνυμη περιοχή, ενώ στη συνέχεια μπήκε στην κατοικία συνταξιούχου εκπαιδευτικού από την οποία δεν έκλεψε τίποτα, καθώς έγινε αντιληπτός από την οικιακή βοηθό του ηλικιωμένου ανθρώπου, η οποία «έβαλε τις φωνές» με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο δράστης. Οι φωνές της γυναίκας δεν πτόησαν το άτομο Ρομά το οποίο συνέχισε τη δράση του και εισέβαλε σε κατοικία όπου διαμένει οικονομικός μετανάστης από τη Βουλγαρία, απ’ όπου αφαίρεσε μία τσάντα. Ωστόσο έγινε αντιληπτός και το θύμα άρχισε να τον καταδιώκει στους γύρω δρόμους οπότε και κλήθηκε η αστυνομία, που επενέβη.

Όση ώρα συνέβαιναν όλα αυτά στην κεντρική αυτή περιοχή της Μυτιλήνης, μία κλούβα με την οικογένεια του ατόμου που έμπαινε και έβγαινε από τα σπίτια και τα μαγαζιά βρισκόταν εκεί και τον περίμενε παρακολουθώντας διακριτικά.

Το αυτοκίνητο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας μετά την κλήση από τους πολίτες

Είναι προφανές ότι η πόλη βρίσκεται παραδομένη στα καμώματα μιας μικρής ομάδας παραβατικών ατόμων Ρομά, ανάμεσα στους οποίους και εγκληματικά στοιχεία που διακινούν ναρκωτικά και κάνουν και άλλες παράνομες πράξεις. Όσο δεν γίνεται τίποτα από τους τοπικούς φορείς οι οποίοι αναλίσκονται σε συσκέψεις για να δικαιολογήσουν το ρόλο τους, το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού μας ενίοτε μπορεί να μετατρέπεται και σε αρένα, όπως πρόσφατα στην πλατεία Σαπφούς, το κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης σε υπαίθρια τουαλέτα και ο κάθε πολίτης ας κάθεται καλού-κακού με κλιματισμό και κλειστά τα παράθυρα στο σπίτι του, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε τα συγκεκριμένα παραβατικά στοιχεία θα βρεθούν στη γειτονιά του και θα μπουκάρουν στην κατοικία του.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις