Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Παραμονή του «ΟΧΙ» η προκαταβολή της επιδότησης

Την τελευταία μέρα του χρονοδιαγράμματος που είχε δώσει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς  και συγκεκριμένα  στις 27 Οκτωβρίου, όπως έγραψαν από τις 11 του μηνός σε ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου, αναμένεται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων με την προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης. 

Παρά τις ελπίδες που υπήρχαν τα χρήματα να καταβάλλονταν μετά τις 20 Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τις 27, αυτό που φαίνεται είναι ότι το Υπουργείο προχωρά στις πληρωμές παραμονές της επετείου του ΟΧΙ στη χώρα μας και για πρώτη φορά μετά από χρόνια με τέτοια καθυστέρηση, καθώς τα χρήματα πληρώνονταν επί σειρά ετών αμέσως μετά τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, δηλαδή την ημερομηνία μετά την οποία έχει το δικαίωμα να πληρώνει το κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

“Έρχονται” περικοπές στους κτηνοτρόφους

Την ίδια ώρα η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021-ΦΕΚ 4585 Β’) που φέρνει ανακατανομή των βοσκότοπων «στριμώχνει» τους κτηνοτρόφους. Και ενώ θεωρητικά είχε τροφοδοτηθεί η εκτίμηση πως καθώς οι πληρωμές για την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης δεν έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι “θα περνούσαν αλώβητοι” και στην εκκαθάριση που θα γίνει το Δεκέμβριο, αυτό μάλλον δεν θα ισχύσει αφού με τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου θα έχει γίνει ο έλεγχος και άρα η εξόφληση της επιδότησης θα γίνει με τα νέα δεδομένα που τροφοδοτεί η ΚΥΑ.

Στο σοβαρό αυτό θέμα έχουν ήδη αναφερθεί με ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου και μάλιστα και την περασμένη εβδομάδα φιλοξενήσαμε παρέμβαση του υπεύθυνου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Στρατή Νικολάου, που έκανε σχετική ανάλυση εκτιμώντας μεγαλύτερες, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, τις περικοπές των ενισχύσεων στους Λέσβιους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση Νικολάου, η  τροποποίηση που προκύπτει από τη νέα ΚΥΑ μειώνει στο 1/3 τα δικαιώματα ενίσχυσης που αντιστοιχούν στις μεγάλες ζωικές μονάδες (ΜΜΖ) στα αιγοπρόβατα κάτω του ενός έτους, πλήττοντας τους παλιούς κτηνοτρόφους που έχουν προβεί σε ανανεώσεις κοπαδιών ή ξεκίνησαν φέτος ως νέοι κτηνοτρόφοι την σύσταση του κοπαδιού τους με ζώα νεαρής ηλικίας. 

Επιπλέον στους κτηνοτρόφους της Λέσβου μειώνει στο μισό (50%) την αναλογία κατανομής βοσκοτόπων που ίσχυε. Με άλλα λόγια ενώ χονδρικά ένας κτηνοτρόφος της ηπειρωτικής χώρας που έχει 100 πρόβατα, για να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του χρειάζεται 115 στρέμματα και στη Λέσβο μόνο 80 στρέμματα, τώρα μειώνεται αυτό το ποσοστό στο μισό, από 20% σε 10%!

Ουσιαστικά με αυτές τις ενέργειες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις απώλειες από τις πληρωμές Κοινοτικών Ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους που δεν τις δικαιούνται, με εικονικούς βοσκότοπους. Ωστόσο με τον τρόπο που γίνεται η οριζόντια αντιμετώπιση επί δικαίων και αδίκων έρχεται να προκαλέσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, κυρίως για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.