Παράταση αγωνίας για τη Βάστρια

Spread the love


  • Πιθανός και ο επιτόπιος έλεγχος από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου αφού μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσης
  • Σε περισσότερο από ένα μήνα θα «κληρώσει» για τη νέα δομή, ενώ είναι σε ισχύ η προσωρινή διαταγή

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει η Περιφέρεια και οι κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, του Υπουργού Νότη Μηταράκη και της ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της νέας δομής στη Βάστρια, συζητήθηκε την Παρασκευή έναντι του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Αναμένεται, βέβαια, να περάσει αρκετός καιρός για την ανακοίνωση απόφασης, δόθηκε όμως παράταση και στην προσωρινή διαταγή, που απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση στο δασικό τμήμα της έκτασης χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δασαρχείου. Ωστόσο υπήρξαν σημεία της κατάθεσης του Δασάρχη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που ενδεχομένως να παίξουν κάποιο ρόλο στην απόφαση του Δικαστηρίου, για την οποία όμως η πλευρά της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων απέφυγε κάθε εκτίμηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης κατέθεσαν από την πλευρά των εναγόντων ο Περιβαλλοντολόγος κ. Μανδηλάς, ενώ από την πλευρά της Πολιτείας κλήθηκε ο Διευθυντής Δασών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος σχολίασε κατά την κατάθεσή του ότι ως υπηρεσία δεν έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν την τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, καθώς αυτή έχει μεταφερθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Σε εκείνο το σημείο, η Πρόεδρος τον ρώτησε όμως αν ο ίδιος θα επέλεγε την περιοχή της Βάστριας για την κατασκευή της νέας δομής στο υποθετικό σενάριο ότι η απόφαση ήταν δική του κι ο Δασάρχης απάντησε αρνητικά. 

Κατά τα άλλα, οι συνήγοροι της Πολιτείας και της ΤΕΡΝΑ επέμειναν στους ίδιους ισχυρισμούς με εκείνους που είχαν θέσει κατά την εξέταση της αίτησης προσωρινής διαταγής πριν λίγες εβδομάδες, περί αρμοδιότητας του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Έθεσαν επίσης το ζήτημα των προθεσμιών για την προσφυγή εναντίον της χωροθέτησης, οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν, όπως επίσης ότι δεν υπήρξε καμιά άλλη προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο. Η πλευρά της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων, όμως, σχολίασε πως η απόφαση χωροθέτησης ελήφθη τον Μάιο του 2021 και τυπικά δεν έλαβε γνώση η Περιφέρεια, καθώς δεν «πέρασε» από αυτή, αφού λόγω της γνωστής τροπολογίας η αρμοδιότητα ελέγχου των περιβαλλοντικών όρων μεταφέρθηκε από τις οικείες Υπηρεσίες στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου, την ίδια στιγμή που το έργο «υποβαθμίστηκε» ως προς το σημείο αυτό.

Περιφέρεια και κοινότητες ζήτησαν βέβαια να παραταθεί μέχρι τη λήψη της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα και η προσωρινή διαταγή, που ίσχυε μέχρι την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η οποία απαγόρευε κάθε επέμβαση στο δασικό τμήμα της έκτασης στη Βάστρια, αν δεν υπάρχει σχετική άδεια από τη Δασική Υπηρεσία, με το αίτημα να γίνεται δεκτό. Ζήτησαν επίσης, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στη Βάστρια, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όλα όσα επικαλούνται στο αίτημά τους, κάτι που όμως τη δεδομένη στιγμή δεν κρίθηκε απαραίτητο, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί στις αρχές Ιουνίου αφού μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσης.

Εργοτάξιο… «φάντασμα»

Την ίδια στιγμή, αν και πρακτικά η ανάδοχος εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τις επεμβάσεις της στο μη δασικό τμήμα της Βάστριας, αυτές περιορίζονται σε κάποιες χωματουργικές εργασίες. Και αυτό καθώς στο δασικό τμήμα τοποθετείται η διάνοιξη δρόμων, που δεν θα εξυπηρετήσει απλά τη νέα δομή αλλά και την πραγματοποίηση εργασιών κατασκευής της, ενώ σε δασικό τμήμα τοποθετείται και ένα βασικό μέρος της δομής. Φυσικά, εργασίες σε έκταση που θεωρείται δασική μπορούν να γίνουν, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση, με βάση την προσωρινή διαταγή που ισχύει, είναι να υπάρχει η σχετική άδεια από τη Δασική Υπηρεσία. Η πλευρά των εναγόντων, όμως, θεωρεί πως αναπόφευκτα αυτή θα υπάρξει κάποια στιγμή, ωστόσο θα την προσβάλει. 

Όλα αυτά, όμως, αφορούν το τρέχον πλαίσιο με την προσωρινή διαταγή η οποία ισχύει μέχρι την απόφαση για την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Αν αυτή γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, τότε η υπόθεση της Βάστριας μπαίνει πια σε άλλο δρόμο, καθώς θα τίθεται ένα πολύ σοβαρό κώλυμα για την χωροθέτησή της, ενώ σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι μήνες μεταφράζονται και σε «χαμένο χρόνο» για την Κυβέρνηση, μια και ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της δεν σημειώνονται σημαντικά βήματα σε ένα έργο για το οποίο συμβατικά προβλέπεται μια προθεσμία 8 μηνών και που θεωρείται κομβικό για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση