Παρουσίαση δύο λευκωμάτων για τη Λέσβο

Δύο διαφορετικά λευκώματα, τα οποία αναδεικνύουν πτυχές του πλούτου της Λέσβου, παρουσιάζονται αύριο Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 20:30, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Πρόκειται για το λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO», που αποτελεί έκδοση του Μουσείου, και το λεύκωμα «Η Ελιά στη Λέσβο», που είναι έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος».

Το «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ» αναδεικνύει τη Λέσβο ως ένα νησί που διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους, περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, πλήθος αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων με κορυφαίο το Απολιθωμένο Δάσος. Στοιχεία, που συνθέτουν την ταυτότητα της Λέσβου και οδήγησαν ώστε να αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. Η Λέσβος αναδύεται από τον Χρόνο και τον Τόπο, με μια εντυπωσιακή συμμαχία των Αισθήσεων με τον Λόγο. Πλούσιες, σύνθετες λυρικές αφηγήσεις μεταφέρουν, μαζί με ερμηνείες φαινομένων και γεγονότων, τον Ήλιο και τον Άνεμο, την ανθρώπινη Μοίρα, κυριολεκτικά τη Μουσική που ανεβάζει τα νησιά.

Από την άλλη το λεύκωμα «Η Ελιά στη Λέσβο» αναδεικνύει τον χρυσό καρπό του νησιού ως ένα σύμβολο και ιδέα που εμπνέει καλλιτέχνες. Είναι ο αξιόπιστος μάρτυρας των ανέμων και του μόχθου του ξωμάχου, ο ασφαλής ιστορικός της περιπέτειας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ξέρει να αντέχει στη φθορά του χρόνου, αλλά και να προσφέρει την αφθαρσία της στιγμής. Η ελιά της Λέσβου είναι το πολύχρωμο βλέμμα του Θεόφιλου και η ατίθαση ομορφιά ελευθερίας στα έργα των νεότερων ζωγράφων. «Στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς» ο «μύστης των φύλλων» της, ο Οδυσσέας Ελύτης, χάραξε το «όνομα το αγαπημένο». Η Λέσβος είναι το νησί που σέβεται τον χρόνο ως μέτρο αλήθειας και ομορφιάς και εμπιστεύεται τη γη ως μήτρα ζωής και ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες στα 2251047033, 2253054434, [email protected], www.lesvosmuseum.gr