Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Πέρα από κάθε προσδοκία η παρουσία τουριστών

  • «Κινήθηκε» η αγορά από τους επισκέπτες που δεν χάζευαν απλά βιτρίνες, αλλά μπήκαν στα καταστήματα και αγόρασαν προϊόντα
  • Η βροχή δεν εμπόδισε τους επιβάτες να κατέβουν μαζικά στη Μυτιλήνη και να κάνουν και κοντινές εκδρομές στη Λέσβο

Ο βροχερός καιρός και οι συχνές μπόρες δεν στάθηκαν εμπόδιο σε εκατοντάδες επιβάτες του μεγάλου κρουαζιερόπλοιου Norwegian Gateway, που προσέγγισε χθες το λιμάνι της Μυτιλήνης, να κατέβουν από το πλοίο και να συμμετάσχουν σε εκδρομές σε κοντινά χωριά ή οι (περισσότεροι από αυτούς) να κάνουν μια βόλτα στην πόλη. Μάλιστα αυτή τη φορά η παρουσία των τουριστών ήταν έντονη και στην αγορά της Μυτιλήνης, αφού μπήκαν σε καταστήματα και ψώνισαν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία που μπορεί να είχαν οι άνθρωποι της αγοράς για τη συγκεκριμένη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Norwegian Gateway επέβαιναν 1.722 επιβάτες από τους οποίους οι 118 είναι Έλληνες, αρκετοί από την Ρόδο απ’ όπου πέρασε το κρουαζιερόπλοιο και πρόκειται να επιστρέψει εκεί, δίνοντάς τους την ευκαιρία για μια μικρή εκδρομή στη Λέσβο για θρησκευτικό τουρισμό. Αν και το πρώτο δίωρο από την άφιξη του πλοίου οι επιβάτες ήταν επιφυλακτικοί, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αργότερα μέσα στη μέρα είχε σαν αποτέλεσμα να εξοπλιστούν με αδιάβροχα και να κατέβουν μαζικά στην πόλη, αλλά και να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες εκδρομές. 

Παρά την βροχή, οι επιβάτες εξοπλισμένοι με αδιάβροχα ανέβηκαν στις λάντζες και βγήκαν στο λιμάνι της πόλης

Οι λάντζες μετέφεραν μαζικά τους επιβάτες του πλοίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τη γραφειοκρατική διαδικασία σε αυτό – λόγω του ότι το κρουαζιερόπλοιο είχε προσεγγίσει ήδη και άλλα ελληνικά λιμάνια – να είναι εξαιρετικά γρήγορη. Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί τους υποδέχτηκαν και μέλη της ομάδας των Νέων της Λέσβου, που τους διένειμαν τον Τουριστικό Οδηγό της Λέσβου που εκδίδουν, το μόνο έντυπο με πληροφορίες συνολικά για το νησί μας που προσφέρθηκε, και που έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους επισκέπτες που το αξιοποίησαν για την παραμονή τους εδώ.

Το γεγονός ότι το πλοίο προερχόταν από ελληνικά λιμάνια έκανε πιο γρήγορες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιτρέποντας στους επιβάτες να περάσουν περισσότερο χρόνο στην πόλη

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Ηλία Πίκουλο, 400 ήταν τα άτομα που συμμετείχαν στις εκδρομές σε Αγιάσο και Μανταμάδο, ενώ μέχρι τις 2 το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 700 εκείνοι που στην κυριολεξία κατέκλυσαν την αγορά. Καταστηματάρχες κάθε είδους επιχείρησης σχολίαζαν το γεγονός, παρομοιάζοντάς το με την μαζική επίσκεψη Τούρκων επισκεπτών που τόσο έχουν λείψει από τη Λέσβο και σχολιάζοντας το πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα της αγοράς αν το φαινόμενο αυτό δεν είχε καταλήξει να είναι τόσο σπάνιο για την Μυτιλήνη.

Υποδεχτήκαμε τους επιβάτες του Norwegian Gateway με τον Τουριστικό Οδηγό των Νέων της Λέσβου, που ήταν και το μοναδικό έντυπο με πληροφορίες για τη Λέσβο, που διατέθηκε στους επισκέπτες
Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου μελετά τον Τουριστικό Οδηγό των Νέων της Λέσβου

«Πραγματικά δεν περίμενα να υπάρχει τέτοια ανταπόκριση. Κατέβηκε πάρα πολύς κόσμος στην αγορά και δεν περιορίστηκε στο να βλέπει βιτρίνες. Μπήκε στα καταστήματα και αγόρασε προϊόντα, αρκετά τοπικά, αλλά και αναμνηστικά, όπως μπλουζάκια με αποτύπωση του νησιού», σχολίασε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά «κινήθηκε» και έγινε παραπάνω αισθητή η παρουσία των επισκεπτών σε αυτή, σε σχέση με τις άλλες δύο προσεγγίσεις πριν από λίγο καιρό, αλλά και από παλαιότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στη Μυτιλήνη. «Φανταστείτε αυτό να ήταν περισσότερο οργανωμένο και να είχαμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια στην πόλη μέσα στη χρονιά», είπε ο κ. Μουτζούρης, που για να καταδείξει το πόσο επηρέασε την αγορά η προσέγγιση του Norwegian Gateway σημείωσε πως δεν έλειψαν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν τον μισό τους χθεσινό τζίρο έχοντας ως πελάτες τους επιβάτες του πλοίου.

Οι επιβάτες του πλοίου επισκέφτηκαν την αγορά της Μυτιλήνης

Με λίγα λόγια, δεν επιβεβαιώθηκαν οι όποιοι φόβοι μπορεί να εξέφραζαν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου και κυρίως για την παρουσία των επιβατών του στην πόλη της Μυτιλήνης. Σε αντίθεση με άλλες φορές, δεν υπήρχε τόσο έντονα η ανησυχία για την πραγματοποίηση της προσέγγισης, όχι μόνο λόγω των θετικών προβλέψεων για τις καιρικές συνθήκες στη θάλασσα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο ένας από τους καπετάνιους του πλοίου, που συγκεκριμένα χθες βρισκόταν σε υπηρεσία ήταν Έλληνας, ο οποίος μάλιστα – όπως αποκάλυπτε ο κ. Πίκουλος σε πηγαδάκια προχθές – δεν ακυρώνει προσεγγίσεις λόγω καιρού τόσο εύκολα, όσο άλλοι συνάδελφοί του. «Οι Έλληνες καπετάνιοι έχουν περισσότερο τσαγανό», σχολίαζε ο κ. Πίκουλος, ο οποίος εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για την πρόβλεψη βροχής και ακραίων καιρικών φαινομένων, που μπορεί να λειτουργούσαν ανασταλτικά για την αποβίβαση των τουριστών. Φάνηκε, όμως, εκ του αποτελέσματος πως η βροχή δεν τους εμπόδισε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Μυτιλήνης και της Λέσβου γενικότερα.

Δεν περιορίστηκαν στο να χαζεύουν βιτρίνες οι τουρίστες, που μπήκαν σε καταστήματα και αγόρασαν προϊόντα

Ανάγκη οργάνωσης

Η πέραν των προσδοκιών ικανοποίηση από την χθεσινή προσέγγιση του Norwegian Gateway ενδεχομένως να δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στους εμπλεκόμενους φορείς για να οργανωθούν και να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερα για την τοποθέτηση της Λέσβου στον χάρτη της κρουαζιέρας. Ήδη, όπως σημειώσαμε αναλυτικά στο χθεσινό φύλλο, την Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη μια σύσκεψη των φορέων, όπου μπορεί να φάνηκε η διχογνωμία για βασικά ζητήματα, όπως η ανάγκη δημιουργίας υποδομών και η ελλιπής προετοιμασία, ωστόσο κρατάμε από αυτή ότι το Επιμελητήριο Λέσβου ανέλαβε… διά βοής να συντονίσει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας ειδικά για τον τομέα της κρουαζιέρας.

Αρκετοί οι τουρίστες που έκαναν βόλτες στα στενά της πόλης και θαύμασαν αξιοθέατα όπως ο εμβληματικός Ναός του Αγίου Θεράποντα

Μένει να δούμε το πόσο γρήγορα θα κινηθούν, όμως, αυτές οι διαδικασίες, με δεδομένο πως το πρόγραμμα των προσεγγίσεων της επόμενης χρονιάς έχει κλείσει, με 10 κρουαζιερόπλοια να αναμένονται εντός του 2022 στη Μυτιλήνη και ό,τι επιπλέον προκύψει από τις έκτακτες προσεγγίσεις. Το πεδίο για το 2023, όμως, είναι ανοικτό.