Περιδιαβαίνοντας στα γευστικά μονοπάτια της Πόλης

Spread the love

Τελικά μελετώντας το θέμα επί σειρά ετών και συζητώντας με άτομα της γαστρονομίας καταλήγω στο συμπέρασμα πως η έντονη και βιωματική κουζίνα της Λέσβου, καθώς διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί  η πόλη να υποστηρίξει εύκολα και άμεσα διεθνή εστιατόρια.

Αν υποθέσουμε όμως πως πρέπει να κάνουμε ένα επόμενο βήμα στη γαστρονομία, αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει προφανώς από την ίδια την λεσβιακή κουζίνα, τις ιδιαιτερότητές της, τις μοναδικότητές της και να εφευρεθεί με σοφία και πειραματισμό το νέο πρόσωπό της.

Το σλόγκαν πως ένα εστιατόριο στη Λέσβο χωρίς φασόλες δεν επιβιώνει… είναι ακόμα ζωντανό.

taylandezikh-koyzina

Ωστόσο…

Με μεγάλη χαρά, δοκίμασα τα εδέσματα του άρτι αφιχθέντος Ταϊλανδέζικου street food εστιατορίου στην πιο καλτ πλευρά της Ερμού, στην αγορά της Μυτιλήνης. Επειδή λατρεύω την εν λόγω κουζίνα και τη θεωρώ ως την πιο ελαφριά γκουρμέ κουζίνα της υφηλίου μαζί με την βιετναμέζικη και την ιαπωνική, δεν κρύβω τη χαρά μου.

Το περιβάλλον όντως μου θύμισε Ταϊλάνδη. Μαγαζάκι φτιαγμένο εκ των ενόντων με το απαραίτητο κιτς που δεν μ’ ενοχλεί γιατί διατηρεί μια αυθεντικότητα και δείχνει πως “αυτό μπορούμε, αυτό έχουμε”. Έντιμα και ειλικρινά.

Αν και η τσίκνα λόγω κακής φούσκας με απέτρεψε, μερικά από τα εδέσματα ήταν πολύ νόστιμα.  Μου έλειψε η δύναμη της γεύσης των υλικών όπως το τζίντζερ, ο ταϊλανδέζικος αιθέριος κόκκινος βασιλικός και το lemon grass. Σαν να μην υπήρχαν. Επίσης το τσίλι είναι απαραίτητο. Δεν μ’ αρέσουν τα ελληνοποιημένα έθνικ φαγητά σε καμία περίπτωση.

Ή θα μας τα φτιάχνουν σωστά για να μας εκπαιδεύσουν στην αυθεντική γεύση ή δεν τα θέλω καθόλου.

Πάντως τηρουμένων των αναλογιών, τα σπρινγκς ρολ  ήταν σχεδόν εκλεκτά, τα noodles αν και πολύ στεγνά ήταν νόστιμα, ενώ το ρύζι ήταν παραπάνω βρασμένο. Σίγουρα θέλει δουλειά, όμως, αξίζει να το υποστηρίξουμε.

Κυρίως όμως κάντε κάτι παιδιά με τον εξαερισμό.

kafeneio-2048x1423

Σχέση ποιότητας-τιμής

Με πήγαν φίλοι μου να φάμε φτηνά και καλά. Σ’ ένα χωριό πανέμορφο πολύ κοντά στην πόλη μας και σ’ ένα ταβερνάκι κυριολεκτικά απρόβλεπτο.

Ήμασταν 4 και παραγγείλαμε πολλά και διάφορα. Δεν λέω, η κρίση μας έχει βάλει σε άλλες διαδικασίες και όλοι πλέον σκεφτόμαστε την οικονομία.

Πληρώσαμε όντως 8 ευρώ το άτομο για ένα μαγειρευτό όσπριο με χοιρινό, δυο μεγάλα τυροπιτάρια, 2 πιατέλες ξαναζεσταμένες τηγανητές πατάτες, χόρτα ήμερα, παντσέτα και λάσπη ντολμαδάκια γιαλαντζή ζεσταμένα στο microwave. Μοιραστήκαμε κι ένα πενηνταράκι τσίπουρο.

Έφυγα με την τσίκνα στα μαλλιά και στα ρούχα. Το στομάχι  μου βαρύ και  καθώς επέστρεφα στο σπίτι, σκέφτηκα πως αλήθεια πόση ποιότητα μπορεί να έχει με τόσο λίγα χρήματα που πληρώσαμε. Πώς να βγει το καημένο αυτό το ταβερνάκι χρεώνοντας 8 ευρώ το άτομο; Με αυξημένο ΦΠΑ, με εφορία και προκαταβολή φόρου, με ενοίκιο, ΔΕΗ αυξημένη και όλα τα δεινά που υφίστανται όλες οι επιχειρήσεις σήμερα.

Άρα για να βγει ή στην καλύτερη περίπτωση να βγάλει ένα μεροκάματο ο ιδιοκτήτης αυτού του μαγαζιού πρέπει να μου δώσει ό,τι χειρότερο σε ποιότητα.

Ε, λοιπόν δεν θα πάρω.

Καλύτερα να βγαίνω μια φορά το μήνα παρά να τρώω σκουπίδια. Καλύτερα να πληρώνω κάτι παραπάνω και να τρώω καλύτερα. Η σχέση ποιότητας – τιμής έχει τη δική της αλήθεια και πρέπει μαζί καταναλωτές και μαγαζάτορες να τη βρούμε με ειλικρίνεια, ακόμα και σ’ αυτές τις εποχές κρίσης. Για το καλό όλων μας!

Στα ΘΕΡΜΑ λέμε ΝΑΙ

Μα τι ωραία που περάσαμε στα Θέρμα!

Τι ωραία που φτιάχτηκε το περιβάλλον!

Μπράβο στην Μυτιληνιά με τον Florentini!

Η δουλειά δείχνει μεράκι, πάθος και συνέχεια!

Ο χώρος έχει αναβαθμιστεί αρκετά, το cafe διαθέτει αέρα ανανέωσης και η εξωτερική γούρνα με τη θέα στον κόλπο είναι θεϊκά.

Δεν μου άρεσαν τα αλουμίνια στα παράθυρα του λουτρού, ενώ η διατήρηση της γούρνας όπως ήταν και το λουλακί  στον τοίχο εσωτερικά με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.

Αν και θα προτιμούσα μαρμάρινα ή πέτρινα  δάπεδα στους χώρους των ντουζ παρόλα αυτά τα πλακάκια είναι καλόγουστα. Μου έλειψε ένας χώρος lounge ανάπαυσης  για μετά τα λουτρά.

Το νερό επίσης την τελευταία φορά που πήγα ήταν πολύ κρύο σε σχέση μ’ αυτό που έχω συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια που επισκέπτομαι τα Θέρμα, με αποτέλεσμα να μην νιώσω τη θεραπευτική του ιδιότητα και οι κρουνοί δεν έτρεχαν με δύναμη έτσι όπως είχα συνηθίσει. Οι ευγενικές ρεσεψιονίστ μου είπαν πως αυτό θα τακτοποιηθεί…

Αρνούμαι να επιστρέφω το κλειδί των λουκέτων – σκεφτείτε το παιδιά, είναι άβολο – όπως επίσης τα μασάζ  – δοκίμασα δυο φορές – δεν είναι του επιπέδου που θα έπρεπε.

Η προσπάθεια είναι εξαιρετική και περιμένουμε βελτιώσεις καθότι κάθε αρχή και δύσκολη!

Ίδωμεν.

granola_4

Μια γρήγορη συνταγή 

Σπιτική γκρανόλα, ένα μούσλι καβουρντισμένο και υγιεινό

Ανακατέψτε δημητριακά με κουάκερ, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, σταφίδες, κράνμπερι αποξηραμένα και μέλι και αφήστε τα να καβουρδιστούν για μισή ώρα σε μέτριο φούρνο! Ένα υπέροχο πρωινό για μικρούς και μεγάλους!

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση