Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

«Περιοδεύων θίασος η διαβούλευση της ΚΑΠ!»

Καταλογίζοντας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ότι μετέτρεψε σε περιοδεύοντα θίασο προπαγάνδας και επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ την ομάδα διαβούλευσης του Υπουργείου του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στους αγρότες, παρενέβη ο τομέας αγροτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στον οποίο επικεφαλής είναι ο Στρατής Νικολάου.

Σε αντίθεση με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων που απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους, ο κ. Νικολάου σφυροκοπεί βήμα προς βήμα την παρουσίαση μιλώντας καταρχάς για άδεια αίθουσα από αγρότες, αλλά και  θεσμικούς εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νησιού μας, καθώς και για ασάφειες, αοριστίες και γενικότητες. 

«Είτε βρίσκεται στην Θράκη, είτε στην Θεσσαλία, είτε στο Β. Αιγαίο ανακοινώνει τα ίδια αδυνατώντας να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα κάθε Περιφέρειας και την ανάγκη αντιμετώπισής τους μέσα από το στρατηγικό σχέδιο που οφείλει η χώρα μας να συντάξει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Και προσθέτει: «Ένα σχέδιο που υποτίθεται ότι φτιάχνεται 2 χρόνια, πρέπει να κατατεθεί σε 2 μήνες στην ΕΕ, αλλά ακόμα κανείς δεν το ξέρει! Ή δεν είναι έτοιμο ή  φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, για να μην ξεσηκωθεί άλλη μια θύελλα από τον αγροτικό κόσμο. 

Κοντολογίς το «σχέδιο διαβούλευσης» που μας παρουσίασε ο κ. Λιβανός είναι ένα άτολμο και χωρίς εξειδίκευση προτάσεων κείμενο, το οποίο δεν εκπληρώνει ούτε αυτό τον τίτλο του, επειδή δεν εμπεριέχει κανενός είδους σχεδιασμό.

Οι αγρότες μας κατάλαβαν, για μια ακόμα φορά, ότι η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να συνδεθεί με την νησιωτικότητα, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεν θα αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και το χειρότερο απ’ όλα, ότι, ο υπουργός μας δεν γνωρίζει καν τον νησιωτικό αγροτικό μας τομέα ώστε να σχεδιάσει γι’ αυτόν τις ανάλογες πολιτικές». 

 

Για τη συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου όμως αναφέρεται και στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λιβανός στα Νέα της Λέσβου, επισημαίνοντας ότι «σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, για το πώς θα αντιμετωπίσει μέσα από την ΚΑΠ, τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, απάντησε με copy paste και με τα ίδια ακριβώς λόγια που απάντησε στην Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία σε ανάλογη περίπτωση! Ίδιες οριζόντιες πολιτικές παντού λοιπόν σε όλες τις περιοχές ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους». 

Απευθυνόμενος σε πρώτο ενικό προς τον κύριο Λιβανό, ο κ. Νικολάου αναφέρει: «Στα νησιά μας κ. Λιβανέ μάθετε πως δεν υπάρχουν ΤΟΕΒ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης 75% που μας λέτε ότι θα διατηρήσετε, υπάρχει στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, όμως αυτό δεν τα βοήθησε ιδιαίτερα, αφού παραμένουν στις τελευταίες σε ανάπτυξη περιοχές της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί λείπουν στοχευμένα, εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές συνθήκες αναπτυξιακά μέτρα, ενώ υπάρχουν και διαρθρωτικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται».

Ο κ. Νικολάου αναφέρεται και στους ελαιοπαραγωγούς σημειώνοντας ότι «την υπόσχεση στήριξης των ελαιοπαραγωγών μας από την εφετινή ακαρπία την μεταφέρετε από επιτροπή σε επιτροπή. Είναι δυνατόν το υπουργείο σας ή ο ΕΛΓΑ να μην μπορούν τόσους μήνες να προχωρήσουν στην ανάθεση μιας στοιχειώδους απλής μελέτης; Η πολυδιαφημισμένη επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης ελάχιστα θα ανακουφίσει τους ελαιοπαραγωγούς μας. Από τα 240 εκατ. που ήταν συνολικά το ύψος της το 2012 εσείς θα δώσετε μόνο 50 εκατ.. Ψίχουλα δηλαδή, αλλά κι αυτά από τον μεθεπόμενο χρόνο το 2023!». 

Για την εξαγγελία της χρηματοδότησης με 19 εκατ. ευρώ του προγράμματος Νέων Αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι «δεν θα φτάσουν για να ενταχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και από τώρα σας λέμε ότι πρέπει να το αυξήσετε, αν θέλετε να ενταχθούν όλοι οι αιτούντες. Το θέμα όμως δεν είναι το συνολικό ύψος που θα διαθέσει το Υπουργείο για την ένταξή τους, αλλά αν η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησής σας θα βοηθήσει τους νέους αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, όταν τους κόβετε με κάθε πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ τις ενισχύσεις, όσο μεγάλο και αν είναι το πριμ ένταξης. Ένας νέος αγρότης σήμερα με τα ίδια αμνοερίφια θα πάρει το 1/3 των ενισχύσεων που θα έπαιρνε αν εντάσσονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα του 2016!». 

Επίσης αναφέρεται στους δασικούς χάρτες μιλώντας για γενικό μπάχαλο που το ενισχύουν η αδιαφορία  για την επίλυση του θέματος, η αδυναμία ολοκλήρωσης των σχεδίων βόσκησης και η ένταξη των θαμνωδών και ξυλωδών εκτάσεων του κανονισμού omnibus στο χαρτογραφικό υπόβαθρο της νέας ΚΑΠ που έλυνε αρκετά θέματα με τις βοσκήσιμες εκτάσεις. «Πώς θα διαμορφωθεί το αυριανό τοπίο για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας κανείς δεν το γνωρίζει», διερωτάται ο κ. Νικολάου. Και συνεχίζει: «Κανείς δεν γνωρίζει επίσης το συνολικό ύψος της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, το ανώτερο όριο των περικοπών και τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή τους. 

Ποιο είναι το ποσό των ενισχύσεων που θα κατευθυνθεί στη Λέσβο τη νέα προγραμματική περίοδο; Το νέο πρασίνισμα και ο Πυλώνας ΙΙ, περιλαμβάνουν απλά και μόνο, τίτλους παρεμβάσεων, όπως ακριβώς ορίζονται από τη στοχοθεσία της νέας ΚΑΠ, χωρίς κανένα περιεχόμενο, ενώ ακόμα περιμένουμε τη μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας για τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων».

Τέλος, με αφορμή και το χθεσινό σχόλιο των Νέων της Λέσβου για τα εγκαίνια στο… ήδη εγκαινιασμένο κτηνιατρείο του Μανταμάδου, ο κ. Νικολάου καταλογίζει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικοινωνιακή πρεμούρα να το εγκαινιάσει, ενώ δεν προσλαμβάνει κτηνιάτρους και γεωπόνους αφήνοντας τις Υπηρεσίες της ΔΑΟΚ χωρίς προσωπικό. «Πού είναι αλήθεια οι οκτώ κτηνίατροι στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε υποσχεθεί ο κ. Βορίδης στον κ. Αθανασίου ότι θα προσλάβει; Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από αυτή την υπόσχεση κι ακόμα τους περιμένουμε!», σημειώνει καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνοντας ότι η διαβούλευση για την ΚΑΠ  δεν είχε ολοκληρωμένες, στοχευμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, αλλά τον χαρακτήρα διεκπεραίωσης, υπογραμμίζοντας ότι το δελτίο τύπου για την διαβούλευση είχε δοθεί από την Αθήνα στη δημοσιότητα δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση στη Μυτιλήνη το βράδυ της Κυριακής. 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εύστοχη και με επιχειρήματα η χθεσινή παρέμβαση του υπεύθυνου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου,  Στρατή Νικολάου, ο οποίος προσπαθεί να αποδομήσει την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού στην Μυτιλήνη, απαντώντας ένα προς ένα στα σημεία που ετέθησαν. Το τελευταίο σε αντίθεση με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου που προηγήθηκε την Τρίτη δίνοντας στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση, η οποία όμως δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, αλλά τα αιτήματα, όπως είναι οι κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που ως γνωστό δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς.

Ο κύριος Νικολάου φαίνεται πως μελέτησε καλά αυτά που είπε ο Υπουργός και απαντά με επιχειρήματα σε μία προσπάθεια αποδόμησης της επίσκεψης Λιβανού. Η αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου είναι ότι έχει ισχυρή παρουσία στα θέματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα χάρη στη δουλειά που κάνει ο κύριος Νικολάου ως παλιό συνεταιριστικό στέλεχος, αλλά και μέσα από την ενασχόλησή του με τα κομματικά είναι καλός γνώστης των κοινοτικών διατάξεων και της νομοθεσίας που αφορά τον πρωτογενή τομέα, ώστε ουσιαστικά οι δικές του παρεμβάσεις να είναι αυτές που προκαλούν πονοκέφαλο στη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και αυτό έχει φανεί και από τις κατά καιρούς αντιδράσεις τόσο του κυβερνητικού Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, όσο και της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Περιφέρειας. Είναι προφανές ότι ο μόνος τομέας στον οποίο διασταυρώνουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε τοπικό επίπεδο είναι τα αγροτοκτηνοτροφικά, καθώς στους άλλους τομείς δεν έχουμε δει κάποια αντιπαράθεση και αυτό κάτι δείχνει για τη δουλειά που κάνει ο κύριος Νικολάου ως υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ.

                                                                                           Στρατής Σαμιώτης