Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Πλαστά πτυχία… και τσάμπα ταλαιπωρία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία βίωσαν χθες 11 Μυτιληνιοί που ταξίδεψαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη  προκειμένου να παρευρεθούν, ως μάρτυρες, στη δίκη που είχε οριστεί για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων αγγλικών με κατηγορούμενο έναν Θεσσαλονικιό ιδιοκτήτη κέντρου ξένων γλωσσών. Σε εφαρμογή Κοινής Yπουργικής Aπόφασης που ισχύει από πέρυσι λόγω της πανδημίας, κάθε εβδομάδα βγαίνουν υπουργικές αποφάσεις για τις δίκες που θα πραγματοποιηθούν και όσες θα μείνουν εκτός μέχρι να επαναπροσδιοριστούν. Όμως της υπουργικής απόφασης, είχαν προηγηθεί οι κλήσεις των μαρτύρων και 11 από τους 117 ταξίδεψαν με έξοδά τους μέχρι τη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν χθες το πρωί στο Τριμελές ότι η υπόθεσή τους… δεν υπήρχε καν στο πινάκιο! 

«Το σοκ μας ήταν πολύ μεγάλο. Είχαμε στα χέρια μας τις κλήσεις για τη δίκη και στο πινάκιο η δίκη… δεν υπήρχε. Ταξιδέψαμε τσάμπα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχουμε καταλάβει τι ακριβώς τελικά, είχε συμβεί», μας είπε η Χ., μια από τις μάρτυρες στην υπόθεση. 

Το θέμα είναι ότι ουσιαστικά οι 117 «παθόντες» των οποίων τα πτυχία αγγλικών διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστά, δεν γνωρίζουν για τη νέα ΚΥΑ και τα ισχύοντα λόγω κορονοϊού και δεν είχαν και επαρκή ενημέρωση για την τύχη της υπόθεσης, καθώς θεώρησαν ότι… «με υπουργική απόφαση… ακυρώνεται ουσιαστικά η εκδίκαση της υπόθεσης»

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συμβαίνει, αφού οι δίκες επαναπροσδιορίζονται και γίνεται κάθε εβδομάδα μια «διαλογή» των υποθέσεων που θα εκδικαστούν προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα δικαστήρια και με προτεραιότητα στις υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή. Η συγκεκριμένη υπόθεση με 117 μάρτυρες από μόνη της θα δημιουργούσε απίστευτο συνωστισμό στο δικαστήριο και γι’ αυτό προφανώς αποφασίσθηκε να μην πραγματοποιηθεί. 

 

Άρον-άρον εκδίκαση

 Η περίπτωση των 11 Μυτιληνιών που ταξίδεψαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη χθες Δευτέρα και ταλαιπωρήθηκαν ουσιαστικά τσάμπα, πληρώνοντας από την τσέπη τους και τα εισιτήρια ευαισθητοποίησε τον Εισαγγελέα στον οποίο απευθύνθηκαν, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει τυπικά η δίκη προκειμένου τουλάχιστον να λάβουν κάποια αποζημίωση οι μάρτυρες για τα εισιτήρια. Μέσα σε λίγη ώρα προγραμματίσθηκε εκτάκτως η εκδίκαση της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης… μεταφέρθηκε με καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ στο δικαστήριο! 

Λόγω βέβαια  της απουσίας  του κατηγορούμενου καθώς και των περισσότερων από τους μάρτυρες η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 14 Οκτωβρίου 2021. 

 

Από το 2014 πλαστά πτυχία…

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλυφθεί πριν δυο χρόνια περίπου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, το τοπικό Κέντρο Υπολογιστών που συνεργάσθηκε με τον Θεσσαλονικιό κατηγορούμενο, από το 2014 έδινε πτυχία αγγλικής γλώσσας, στο πλαίσιο ταχύρρυθμου διαδικτυακού προγράμματος  «Bulats» με εξαιρετικά δελεαστική τιμή. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν δυο υπάλληλοι του Δήμου κατέθεσαν τα πτυχία τους στις υπηρεσίες τους ως «επιπλέον προσόν» και μόλις λίγες ημέρες μετά κλήθηκαν σε απολογία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, που κινήθηκε εναντίον τους αφού όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο τα πτυχία τους ήταν… πλαστά! 

Συγκεκριμένα οι απαντήσεις που είχαν δώσει οι υποψήφιοι στο τεστ δεν… συμφωνούσαν με τις βαθμολογίες οι οποίες είχαν «πειραχθεί» προς τα πάνω,  έτσι ώστε όλοι… να παίρνουν πτυχίο. Μόνο που οι βαθμολογίες δεν «δικαιολογούσαν» το πτυχίο. 

Σημειώνουμε ότι από την διερεύνηση της υπόθεσης, δεν είχε προκύψει κατηγορία σε βάρος του τοπικού Κέντρου Υπολογιστών. Και αυτό γιατί τα πτυχία φέρουν το όνομα και τη σφραγίδα του Θεσσαλονικιού συνδέσμου με τον οποίο συνεργάσθηκε το Κέντρο Υπολογιστών και διεξήγαγε τις εξετάσεις στο νησί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το επίσημο πρόγραμμα Bulats ζητά από τον φορέα που θα κατατεθεί το πτυχίο ξένης γλώσσας για να γίνει πρόσληψη, να ελέγξει την πιστότητά του. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Δήμος, εφαρμόζοντας το νόμο και αποκαλύφθηκε τελικά το σκάνδαλο. 

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει με αφορμή την υπόθεση, ο επίσημος φορέας των εξετάσεων Cambridge Assessment English, έκανε λόγο για  «… πιθανά πλαστά πιστοποιητικά ή παραποιημένα αποτελέσματα της εξέτασης BULATS, στη Λέσβο, από άγνωστο σε εμάς πρόσωπο».

Το Cambridge Assessment English, τόνισε επίσης ότι «…φέρεται να έχει πέσει θύμα σειράς ποινικά κολάσιμων πράξεων, σχετικών με την παραποίηση των αποτελεσμάτων που απέστειλε σε σχετικές εξετάσεις άγνωστο/α σε εμάς πρόσωπο/α».

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img