Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Πληρωμές επιδοτήσεων “για κλάματα”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται από χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Η εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης σε ποσοστό 30% που ήταν το υπολειπόμενο μαζί με την καταβολή του συνόλου της Πράσινης ΚΑΠ επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς έχουμε δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν και μεγάλο αριθμό πετσοκομμένων που εισπράττουν μέρος των επιδοτήσεών τους για πολλούς και διάφορους λόγους.

Και ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν χρόνο με το χρόνο να εισπράττουν ολοένα και λιγότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται και έχουν κατοχυρώσει, οι εταιρείες που κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο αδυνατούσαν μέχρι χθες τουλάχιστον να βρουν άκρη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού είχε παραλύσει από το βομβαρδισμό κλήσεων από όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στη Λέσβο.

 

Πληρωμές για κλάματα

Πολλά και διάφορα τα αίτια των περικοπών και του «παγώματος» πληρωμών για δικαιούχους παρότι ακόμα είναι νωρίς για να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα. 

Σύμφωνα με το μέχρι τώρα ρεπορτάζ μας, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχουμε μεταξύ των δικαιούχων που υφίστανται περικοπές νεοεισερχόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους με εκμεταλλεύσεις που κρίθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν είναι επιλέξιμες ή άλλες περιπτώσεις που βρίσκονται μέσα σε περιοχές Natura. Και ενώ εδώ και χρόνια υπολογίζονταν οι εκτάσεις, τα τελευταία χρόνια πέφτει μαχαίρι και μαζί καταρρέει και το σενάριο που ήθελε τις περιοχές του Δικτύου Natura, στο οποίο βρίσκονται ενταγμένες εν αφθονία περιοχές της Λέσβου, να είναι «φιλικές» προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να υπάρχει «συνύπαρξη». Πλέον όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν εκτάσεις στις περιοχές Natura ουσιαστικά βρίσκονται υπό διωγμό.

Επίσης το Υπουργείο φαίνεται να μην έχει βγάλει σε όλους τους δικαιούχους δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα και να έχει παγώσει και έναν αριθμό δικαιούχων για πληρωμές τον Ιανουάριο, καθώς υπάγονται στο δείγμα ελέγχου. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν αγρότες που δεν πληρώθηκαν καθόλου λόγω επικαλύψεων και ενώ έχουν προβεί σε διοικητικές πράξεις αναμένοντας να δικαιωθούν, αυτό δεν φαίνεται να έχει περάσει στο σύστημα μέχρι τώρα, το πιθανότερο γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόλαβε να τις εξετάσει αφήνοντας τον κόσμο απλήρωτο. Επίσης υπάρχουν δικαιούχοι επιδοτήσεων αγρότες και κτηνοτρόφοι με αχρεωστήτως καταβληθέντα του 2020, δηλαδή τους παίρνει πίσω επιδοτήσεις που τους κατέβαλε για διάφορους λόγους ως ποσά πάνω από αυτά που δικαιούνταν. 

Από τα βασικά προβλήματα για την περικοπή των επιδοτήσεων είναι αυτά που τροφοδοτούνται από τις ελλείψεις και παραλείψεις στους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτων (ΑΤΑΚ) και παρότι όπως έλεγαν κάποιοι αναγνώστες μας αγρότες που δέχτηκαν περικοπές, είχαν προβεί σε διορθώσεις, αυτές δεν έχουν καταχωρηθεί.

 

Θολό το τοπίο 

Το τι πρόκειται να επακολουθήσει με το νέο έτος είναι άγνωστο. Αν, δηλαδή, θα ανοίξει κάποια διαδικασία ενστάσεων που είναι και το πιθανότερο και θα γίνει κάποια εμβόλιμη πληρωμή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο στους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση οι διάφορες Εγκύκλιοι που εκδίδει κατά καιρούς ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να μπερδεύουν τα πράγματα παρά να διευκολύνουν τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν βρίσκουν άκρη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και βομβαρδίζουν τηλεφωνικά τις εταιρείες ενεργοποίησης των δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Λέσβο, ζητώντας ενημέρωση για το τι έχει συμβεί με τις περιπτώσεις τους.  

Όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Γαία Επιχειρείν για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγρότη της Λέσβου Στρατής Κεφάλας «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις και στις τροποποιήσεις που κάνουν, ώστε οι υποβολές τους να γίνονται με υπευθυνότητα. Σε μία πρώτη ανάγνωση των φετινών προβλημάτων στην πληρωμή των επιδοτήσεων θα σας έλεγα ότι κάθε πέρσι και καλύτερα, καθώς χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα επιδεινώνονται και δυστυχώς στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις ως προϊστάμενος του αρμόδιου Τμήματος της Ένωσης Συνεταιρισμών στο παρελθόν και τώρα από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγρότη της Γαία Επιχειρείν για τη Λέσβο, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο χάλι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, όλοι κρύβονται πίσω από τα τηλέφωνα και γενικά αυτό που βγαίνει είναι μία εικόνα διάλυσης, που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει ποτέ στο παρελθόν, ακόμα και σε δυσκολότερες περιόδους για τα θέματα των επιδοτήσεων. Έχετε δίκιο που μου λέτε ότι οι αναγνώστες σας αγρότες και κτηνοτρόφοι σας μεταφέρουν αυτή την εικόνα, δεν θα διαφωνήσουμε μαζί τους και εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην επικοινωνία μας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε καταλήγοντας ο κ. Κεφάλας συνιστώντας υπομονή και ψυχραιμία στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 

Και μία αχτίδα φωτός

Την ίδια ώρα και ενώ η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης ήταν προγραμματισμένη να γίνει μετά τα Χριστούγεννα με πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, πληροφορίες που έφταναν στα Νέα της Λέσβου την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ ανέφεραν ως υπαρκτή πιθανότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει την Εξισωτική ακόμα και σήμερα παραμονή Χριστουγέννων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί σήμερα, τότε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης θα έρθουν λίγες ημέρες πιο μπροστά «στα λεφτά», ας ελπίσουμε μόνο να μην σημειωθούν δυσάρεστες εκπλήξεις και στις συγκεκριμένες πληρωμές.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img