Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

«Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε κ. Μουτζούρη;»

Η απένταξη δύο μελετών από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν η αφορμή για μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση από την πλευρά του Γιάννη Σπιλάνη και της περιφερειακής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών», με την οποία βάλλει εναντίον του Περιφερειάρχη και της αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθείται. «H Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη και ο ίδιος προσωπικά συνεχίζουν  να απογοητεύουν με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα αναπτυξιακά προβλήματα των νησιών», αναφέρει ο κ. Σπιλάνης έπειτα από την απένταξη της μελέτης χαρτογράφησης των φυσικών αποθεμάτων οστράκων στον Κόλπο Καλλονής, όπως και εκείνης για τη γενετική βελτίωση του λεσβιακού προβάτου, για τις οποίες θεωρεί πως δεν έλαβε ικανοποιητικές εξηγήσεις, ενώ ξεκινά την ανακοίνωσή του με το αιχμηρό ερώτημα «ποιον νομίζετε ότι μπορείτε πια να κοροϊδεύετε κ. Μουτζούρη;».

Είχαμε σημειώσει με αφορμή την πρώτη μετά από πολύ καιρό διά ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού της τρέχουσας θητείας, ο κλοιός της Αντιπολίτευσης έσφιγγε γύρω από τον Περιφερειάρχη. Έμφαση δόθηκε τότε σε ζητήματα διαφάνειας αλλά και της λειτουργίας και της απαξίωσης οργάνων, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση όμως, τίθεται και το ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού, αλλά και μιας πολιτικής που βασίζεται – σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη – στην… «αυθόρμητη» λειτουργία του Περιφερειάρχη.

 

«Τραγελαφικές καταστάσεις»

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σπιλάνης, είναι χαρακτηριστικό των τραγελαφικών καταστάσεων, το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Μουτζούρη με τους Προέδρους των κοινοτήτων Λισβορίου και Βασιλικών, τους έταξε την ένταξη του φράγματος Βασιλικών στο νέο ΕΣΠΑ, τη στιγμή που ο ίδιος ο Περιφερειάρχης… είχε απεντάξει το 2019 την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης. Επιπλέον τον κατηγορεί πως δεν διεκδικεί αποζημιώσεις που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί για τη χρήση του 2020-2021, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί και κανένα σχέδιο για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, παρά τις δηλώσεις στον Τύπο.

«Καλά τα γκάλοπ και οι αυτοθαυμασμοί, αλλά η προειδοποίηση των πολιτών ήταν σαφής: Περιμένουν περισσότερα από την περιφερειακή αρχή σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Δυστυχώς με την ελαφρότητα που η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη χειρίζεται τα αναπτυξιακά θέματα δύσκολα θα δουν κάτι σχετικό να υλοποιείται», σημειώνεται στο κλείσιμο της ανακοίνωσης της Συμπαράταξης Πολιτών, προσθέτοντας πως αυτό που θα άλλαζε την πορεία της Περιφέρειας είναι η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και η υλοποίησή του με τη χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

«Δεν λειτουργεί τίποτα»

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της παράταξης, για την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και των προσώπων, που το απαρτίζουν, όπως επίσης και την υπολειτουργία των περισσότερων υπηρεσιών και διευθύνσεων της Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της προσέγγισης, που ακολουθεί ο Περιφερειάρχης, μίλησε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Γιάννης Σπιλάνης. «Και κατά τη θητεία της κ. Καλογήρου είχαμε αντίστοιχα ζητήματα. Ρωτούσαμε εμείς, απάντηση δεν παίρναμε, έμπαιναν ζητήματα σε ψηφοφορία και περνούσαν λόγω πλειοψηφίας. Εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα, δεν τηρούνται διαδικασίες, δεν προχωρά τίποτα. Βιώνουμε μια απαξίωση θεσμών και προσώπων χωρίς προηγούμενο», σημειώνει ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μουτζούρης «χαϊδεύει πλάτες», τάζοντας στους πολίτες πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. «Το φταίξιμο μετά το ρίχνει στο διοικητικό προσωπικό και στις υπηρεσίες, στο κράτος των Αθηνών…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπιλάνης επισημαίνει πως η συγκεκριμένη προσέγγιση επηρεάζει σαφώς την αποτελεσματικότητα του έργου της Περιφέρειας. «Χωρίς σωστή θεσμική λειτουργία δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ό,τι συμβαίνει έχει επεκτάσεις στο έργο της Περιφέρειας, ο κόσμος όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτές τις δυσλειτουργίες, δεν τις γνωρίζει και δεν τον αφορά. Τον κόσμο τον αφορά το αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν έρχεται», υποστηρίζει.