Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

“Πόλεμος” στη ΔΕΥΑΛ!

  • Για διώξεις, εκβιασμούς και τρομοκράτηση των συνδικαλιστών καταγγέλλει το Δ.Σ. ο Σύλλογος, ενώ ο Γ. Φλώρος απαντά ότι «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης»

“Πόλεμο” εναντίον της Διοίκησης αλλά και συναδέλφων του στη Διεύθυνση της ΔΕΥΑΛ κήρυξε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων με ευθείες βολές και κατηγορίες για διώξεις, εκβιασμούς και τρομοκράτηση των συνδικαλιστών. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μιλούν για πάρτι των απευθείας αναθέσεων και εργολαβιών, σε μια δύσκολη περίοδο για την Δημοτική Επιχείρηση, με υποστελέχωση των Υπηρεσιών, που έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου, Γιώργου Φλώρου, που δηλώνει με νόημα ότι «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης».

Με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι στο χρονικό διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι βοήθησαν με θέσεις, προτάσεις, κλπ., για την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας, παρέχοντας γνώσεις και την πολυετή εμπειρία τους στη νέα διοίκηση της επιχείρησης. «Δυστυχώς, η ηγεσία της Επιχείρησης, αντί να δείξει εμπιστοσύνη στην καλή διάθεση για συνεργασία και στις προτάσεις των εργαζομένων της Υπηρεσίας οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή βάση εκτός γραφείων και έρχονται σε επαφή “ιδίοις όμμασι” με τα προβλήματα ύδρευσης – αποχέτευσης – βιολογικών, σωστής διαχείρισης του νερού κ.λ.π., αποφάσισε να λειτουργήσει με… λίγους… εκλεκτούς  (γιατί άραγε??) με αποτέλεσμα: Αποψιλώθηκε από προσωπικό η Επιχείρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το αντικείμενο και στο μεταβατικό στάδιο δεν υπήρξε μέριμνα για στελέχωση της Υπηρεσίας. Ένα παράδειγμα είναι ότι στον Οργανισμό της Υπηρεσίας προβλέπονται 195 εργαζόμενοι, υπηρετούν σήμερα περίπου 70 και οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται με απευθείας αναθέσεις και τα περιβόητα μπλοκάκια», τονίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι. 

Ως αποτέλεσμα αναφέρουν ότι δεν γίνονται καταμετρήσεις κατανάλωσης νερού σε αρκετές Δημοτικές Ενότητες, δεν εκδίδονται οι πραγματικοί λογαριασμοί κατανάλωσης, αλλά πληρώνονται μόνο τα πάγια από τους καταναλωτές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι και κατά συνέπεια η Επιχείρηση στην υλοποίηση έργων (ένταξη, μελέτη, υλοποίηση, και διαχείριση – παρακολούθηση – επίβλεψη, κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, βιολογικοί, διαχείριση ποιότητας και ποσότητας ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λ.π.), «με συνέπεια να καταφεύγει στη λύση εξωτερικών συνεργατών – εταιρειών, σε βάρος φυσικά των καταναλωτών».

Ο Σύλλογος σημειώνει επίσης ότι από το 2015 είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την επέκταση της ΔΕΥΑΛ, τις οποίες είχε διατυπώσει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Επιχείρησης. «Παρ’ όλες όμως τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, η Διεύθυνση και η Διοίκηση της Επιχείρησης, έχουν εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εναντίον των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων. Θεώρησε τη μέχρι τώρα μη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και της κατάστασης που επικρατεί στην Επιχείρηση σαν αδυναμία και φόβο των εργαζομένων και συνέχισε να λειτουργεί. Είναι πρώτη φορά στα 38 χρόνια λειτουργίας της Επιχείρησης που ο Πρόεδρος και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εργαζομένων είτε τραβιέται σε δικαστήρια, είτε έχει κληθεί σε απολογία, με διάφορους προσχηματικούς λόγους, με αποκορύφωμα την καθαίρεση από τη θέση του Προϊσταμένου του Τμήματος Καταναλωτών του Γραμματέα του Δ.Σ. Μήπως (μέσω των διώξεων των συνδικαλιστών) επιχειρείται η τρομοκράτηση, ο εκβιασμός και η υποταγή των εργαζομένων; Μήπως γίνεται προσπάθεια φίμωσης και ποινικοποίησης κάθε τεκμηριωμένης γνώμης ή άποψης που εκφράζεται πάνω στα εργασιακά αντικείμενα που διαχειρίζονται οι υπάλληλοι;», αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι. 

Και κλείνουν την ανακοίνωση ως εξής: «Καταδικάζουμε την στάση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Επιχείρησης (ΔΕΥΑΛ) καθώς και των διευθυντικών στελεχών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση την οποία τους εμπιστεύθηκαν οι Δημοτικές Αρχές, προβαίνουν σε διώξεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων (και των πέντε μελών του Δ.Σ. των εργαζομένων), προκειμένου να συνεχιστεί το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και εργολαβιών, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τις αναρτημένες αποφάσεις στο πρόγραμμα “Διαύγεια”. Πιστεύουμε ότι η Διεύθυνση και η Διοίκηση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των δύο Δήμων, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις και την εμπειρία των εργαζομένων αφήνοντας κατά μέρος τακτικές και πρακτικές άλλων εποχών».

 

Ο Γ. Φλώρος

Απαντώντας στις βαριές κατηγορίες των εργαζομένων ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «Η Διοίκηση και η Διεύθυνση προσπαθούμε από κοινού να διασφαλίσουμε τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης. Αυτό θα έπρεπε να πράττουν και όλοι οι εργαζόμενοι και όχι να σέρνουν την Επιχείρηση εδώ και χρόνια στα δικαστήρια για τους μισθούς τους. Ας αναρωτηθούν οι ίδιοι ποιοι ευθύνονται για τις παθογένειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΥΑΛ. Προσωπικά, δεν πρόκειται να κάνω πίσω και θα φθάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο αν χρειαστεί, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά με γνώμονα μόνο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».