Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Πολυθεματική έκθεση τέχνης: «Η σοφή ελιά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Πολυθεματική έκθεση τέχνης με τον τίτλο «Η σοφή ελιά» θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο-βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή  της Δράσης 1.8 [e-Aegean CulTour-Art & Action Network]: «Δίκτυο Τέχνης και συμμετοχικής δράσης για την ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού». 

Η παρουσίαση του περιεχομένου της Δράσης 1.8, θα υλοποιηθεί σε δύο διαφορετικές συναντήσεις:

  • Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ο καθηγητής Σωτήρης Χτούρης θα παρουσιάσει στο κοινό τη θεματική «Η περιπατητική εν-εικόνιση στον ελαιώνα ως θεωρία και τεχνική»
  • Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας Μιχέλη Άννα θα παρουσιάσει το θέμα «Τα μνημεία, ως ζωντανό βίωμα των επισκεπτών»

Η έκθεση υλοποιείται ως μία πειραματική, συμμετοχική δράση τέχνης, που δημιουργεί διαφορετικές αναπαραστάσεις σχετικά με την ιδέα της βίωσης του πολιτισμού της ελιάς. Τα έθιμα των τοπικών κοινοτήτων και οι πρακτικές του οικογενειακού θεσμού, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τη βάση ιστορικών αφηγήσεων και προτείνονται ως πολιτιστικό-κοινωνικό υπόβαθρο της διαλεκτικής συσχέτισης των σύγχρονων εικαστικών μορφών με εκφορές του θεωρητικού λόγου. Η μεθοδολογική προσέγγιση των έργων αφορά τον μετασχηματισμό της αισθητικής και των θεωρητικών εννοιών.
Η πρακτική αυτή, η εν-εικόνιση» μέσω της τέχνης (Χτούρης 2020), θέτει ως στόχο τη μεταφορά της τέχνης στην περιοχή αναφοράς της ελιάς και την παρουσίαση των νοημάτων που προκύπτουν από τη διάδραση με τον τόπο μέσω της τέχνης, εξασφαλίζοντας νέες ιδέες και μία προοπτική κοινωνικού-πολιτιστικού κεφαλαίου στις κοινότητες μέσα και γύρω από τους ελαιώνες.

Τα καλλιτεχνικά εκθέματα θα πλαισιωθούν με έργα που έχουν δημιουργήσει μαθήτριες και μαθητές του δημοτικού σχολείου από τη Λουτρόπολη  Θερμής, από τα Λύκεια Παμφίλων και Μυτιλήνης,  από την Αθήνα και τα Χανιά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:00 στον χώρο του Μουσείου Τεριάντ με ελεύθερη είσοδο.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img