Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

«Πόρτα» από χθες στους ανεμβολίαστους

«Πόρτα» έριξε από χθες το Υπουργείο Υγείας στους ανεμβολίαστους, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν πρωί-πρωί ο… καθένας έχει το δικαίωμα να υποβάλλεται σε δωρεάν Rapid test, ωστόσο για όσους είναι ανεμβολίαστοι γίνεται διασταύρωση των ΑΜΚΑ τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και όταν προσπαθούν να εκδώσουν το σχετικό πιστοποιητικό για το τεστ που έκαναν, το παραστατικό  δεν τους χορηγείται! 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να έχει δωρεάν Rapid test από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, δεν θα μπορεί όμως αυτό να το τεκμηριώσει εγγράφως όταν θα ελεγχθεί, παρά μόνο όταν το τεστ γίνεται αποκλειστικά στα ιδιωτικά εργαστήρια με την προβλεπόμενη επιβάρυνση των 10 ευρώ, που είναι το κόστος πληρωμής που έχει καθορίσει η Αθήνα για να καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος για ένα τεστ την εβδομάδα.

 

Όσοι πρόλαβαν Κυριακή

Πάντως πρώτη εβδομάδα από χθες, δεν έλειψαν οι προνοητικοί που φρόντισαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο, εφόσον προβλέπεται ότι ισχύει η χρήση του μέχρι 48 ώρες πριν, να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για να κάνουν δωρεάν Rapid test και να το έχουν χθες Δευτέρα για να το χρησιμοποιήσουν, ώστε να μπορέσουν  να απασχοληθούν στις εργασίες τους. 

Ανάμεσά τους και εργαζόμενοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, δεν έχουν περάσει όμως οι προβλεπόμενες 14 ημέρες σε περίπτωση που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson ώστε να αποκτήσουν την ανοσία. Όπως επίσης και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της pfizer προβλέπεται να συνεχίζουν να κάνουν Rapid test επί πληρωμή μέχρι να κάνουν και τη δεύτερη δόση και να μεσολαβήσει και ένα διάστημα 14 ημερών για την απόκτηση ανοσίας. Με άλλα λόγια το Υπουργείο Υγείας δεν τιμωρεί μόνο τους ανεμβολίαστους αλλά και όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Με αυτά τα δεδομένα αρκετοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και δεν έχει παρέλθει το 14ήμερο ή και ανεμβολίαστοι, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος, σχημάτισαν υπομονετικά μία μεγάλη ουρά έξω από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας.

Χθες το πρωί αυξημένη ήταν η κίνηση και στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της Μυτιλήνης, καθώς αρκετοί έσπευσαν για να μπορέσουν να «νομιμοποιήσουν» την παρουσία τους στους χώρους εργασίας τους πληρώνοντας τα 10 ευρώ, ώστε να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση που βρεθούν παραβάτες κατά τους ελέγχους.