Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

«Πού είδατε ότι ‘’απογοήτευσε ο Σκρέκας;’’»

Παρενέβη στον απόηχο της επίσκεψης της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λέσβο, με μακροσκελή γραπτή δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ιδιαίτερα μετά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων της Λέσβου» με τίτλο «Απογοήτευσε ο Σκρέκας».

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, ο κ. Αθανασίου εκφράζει την απορία του για το πού είδαν τα «Νέα της Λέσβου» την απογοήτευση βάλλοντας μάλιστα κατά του πρωτοκλασάτου συνεταιριστικού στελέχους της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρου της ΝΟΔΕ, Στρατή Κυρατζή, για την αιχμηρή δήλωση που μας έκανε, ενώ περιγράφει από τη δική του σκοπιά ποια ήταν τα οφέλη της επίσκεψης.

Ολόκληρη η δήλωση του κυρίου Αθανασίου – και ακολουθεί και η δική μας απάντηση – έχει ως εξής:

«Στη σύσκεψη δόθηκε η ευκαιρία να εκτεθεί στο σύνολό της η κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα της Λέσβου, ενώ τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι, καθώς και οι διεκδικήσεις τους αναφορικά με την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη διευθέτηση χρόνιων παθογενειών. 

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 31 συμμετέχοντες εκπροσωπώντας τους κλάδους τους. Από τις τοποθετήσεις των φορέων και τις απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον Υφυπουργό, όσο και από τον Γενικό Γραμματέα προέκυψαν τα εξής:

  1. Διατηρείται το ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021 – 2027. Να σημειωθεί ότι στο καθεστώς αυτό περιλαμβάνονται η στρεμματική ενίσχυση των ελαιώνων της Λέσβου, η επιδότηση μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά και μια σειρά από άλλες ενισχύσεις στις παραδοσιακές τοπικές καλλιεργούμενες ποικιλίες στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, τέθηκε κατά τη σύσκεψη και εξετάζεται θετικά η επέκταση του μέτρου των ενισχύσεων των ζωοτροφών και μεταξύ των νησιών, κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα.
  2. Στη νέα ΚΑΠ δίνεται έμφαση στην εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών και τη διατήρηση παραδοσιακών εφαρμογών για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι αυτό της διατήρησης των αναβαθμίδων που θα τύχουν ειδικής χρηματοδότησης για τα νησιά.
  3. Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Μεταποίησης, όπου αναμένονται οι αποφάσεις εντός του μηνός και θα προχωρήσει άμεσα η κατάθεση των προκαταβολών στους δικαιούχους, προκειμένου να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους.
  4. Ολοκληρώνεται εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, πανελλαδικά, θα γίνει αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Το ποσό της αύξησης του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από το ποσοστό απορρόφησης άλλων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου, προκειμένου να μεταφερθούν μη απορροφήσιμοι πόροι στα Σχέδια Βελτίωσης.

Στη νέα ΚΑΠ τα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης δεν θα προκηρύσσονται μία φορά, αλλά περισσότερες από μία μέσα στην επταετία, προκειμένου να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους αγρότες να επενδύουν και να υπάρχει ενδεχομένως και εξειδίκευση στις επενδύσεις.

  1. Το ίδιο θα συμβεί και με τον προϋπολογισμό του προγράμματος Leader, που θα αυξηθεί μετά την τελική αξιολόγησή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί από την ΕΤΑΛ περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να ικανοποιηθεί στη Λέσβο η πρωτόγνωρη βούληση για επενδυτική δραστηριότητα στο δευτερογενή τομέα, ενώ τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΤΑΛ Α.Ε. και άλλους συμμετέχοντες η σπουδαιότητα για τη Λέσβο του συγκεκριμένου προγράμματος.

  1. Επίσης, έγιναν αναφορές στα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η νέα ηγεσία του Υπουργείου για τη διευκόλυνση των αγροτών, των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν ενεργειακά οι εγκαταστάσεις και οι επιχειρήσεις τους αντίστοιχα και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
  2. Προκειμένου να αιτηθεί το Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποια αποζημίωση για την προσβολή από ασθένειες και την πρώιμη πτώση του ελαιοκάρπου, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, έχει συστήσει επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα ετοιμάσει ολοκληρωμένο φάκελο και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  3. Στα προγράμματα Νέων Αγροτών έγινε αναφορά για να περιληφθούν και σε αυτά οι νέοι αλιείς.
  4. Τα θέματα των επιζωοτιών και του πολύχρονου αποκλεισμού εξαγωγής ζώντων ζώων από τη Λέσβο λόγω καταρροϊκού πυρετού, η έλλειψη γεωτεχνικού προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής της δακοκτονίας και οι προτάσεις που έγιναν για να βελτιωθεί κ.ά. θα επανεξεταστούν και θα επανέλθει η ηγεσία του Υπουργείου για να απαντήσει στο σύνολο των ερωτημάτων που τέθηκαν στη σύσκεψη.

Τονίστηκε δε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και ιδίως των αγροτών των νησιωτικών και των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που θα εκφραστεί μέσα από τα προτεινόμενα μέτρα με την ολοκλήρωση της έγκρισης της νέας ΚΑΠ.

Ο κ. Σκρέκας και ο κ. Μπαγινέτας κατά τη 14ωρη παραμονή τους στη Λέσβο, συνοδευόμενοι από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγο Κουφέλο και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Παναγιώτη Κατσαβέλλη, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες της Λέσβου μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν ένα τυποποιητήριο ελαιολάδου, δύο τυροκομεία καθώς και ένα ελαιοτριβείο και εγκαταστάσεις γεωργικού και γαλακτοκομικού συνεταιρισμού στη Μυτιλήνη, στον Μανταμάδο και στην Αγία Παρασκευή και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ακούσουν λεπτομέρειες των τρόπων παραγωγής και τυποποίησης κάθε προϊόντος και φυσικά τα προβλήματα κάθε κλάδου. 

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα προώθησης και αξιοποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων και  δεσμεύθηκαν ότι, αφού εξετάσουν τα θέματα που τέθηκαν, θα επανέλθουν για να δώσουν και τις ανάλογες απαντήσεις.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία αλλά και, κυρίως, για τα ερωτήματα που έθεσαν και τις απορίες που είχαν, καθώς και για το επίπεδο της συζήτησης. Επίσης, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για την άρτια οργάνωση. 

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, τονίζοντας ιδιαίτερα την πλήρη κατανόησή τους για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα, το χρόνο που διέθεσαν (4 ώρες) να ακούσουν όλους τους ομιλητές (31 τον αριθμό) και κυρίως την ειλικρίνεια που επέδειξαν κατά τις απαντήσεις που έδωσαν και τις θέσεις που διατύπωσαν.

Συνεπώς, είναι απορίας άξιο, πού στηρίχθηκε συγκεκριμένο έντυπο για να κάνει λόγο ότι δήθεν ‘’απογοήτευσε ο Σκρέκας’’, εκτός και αν υιοθέτησε τη μόνη αρνητική δήλωση συγκεκριμένου συνεταιριστή, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα την τελευταία στιγμή και μετά την τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, την οποία δεν γνώριζε, όπως ο ίδιος είπε.

Όσον αφορά τον κ. Μανώλη Κωνσταντιδέλλη από τον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, όχι μόνον παρέμεινε μέχρι τέλους, όχι μόνον πήρε το λόγο, όχι μόνον αποχαιρέτησε τον κ. Υφυπουργό και τον κ. Γενικό Γραμματέα, πριν αναχωρήσουν αργά το βράδυ για την Αθήνα, αλλά και επιπλέον εκφράσθηκε με ικανοποίηση για την βαθιά γνώση των προβλημάτων των αγροτών μας και την ειλικρίνεια των τοποθετήσεών τους. 

Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο γιατί αυτή η απαξίωση από το συγκεκριμένο έντυπο, το οποίο δεν μας έχει δείξει μέχρι τώρα ότι υπηρετεί σκοπιμότητες!!», αναφέρει καταλήγοντας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Καμιά απορία… 

Καθώς ο κ. Αθανασίου εκτός του σκέλους του δελτίου Τύπου που εξέδωσε για την επίσκεψη και αφορά δικές του κυβερνητικές απόψεις, ζητά εξηγήσεις για το πώς παρουσιάσαμε εμείς από τα «Νέα της Λέσβου» την επίσκεψη του Υφυπουργού και παρότι δεν μας κατονομάζει αλλά αναφέρει ωστόσο τον τίτλο του ρεπορτάζ μας, είμαστε υποχρεωμένοι έναντι των αναγνωστών μας να του παράσχουμε τις εξηγήσεις που θέλει:

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέρριψε (μιλώντας για λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων!) κάθε αίτημα για Έκτακτη Ενίσχυση στην κτηνοτροφία το 2020 λόγω καραντίνας, όπως και στον ελαιοκομικό τομέα για απώλεια  παραγωγής (πέρυσι η παραγωγή καταστράφηκε ενώ φέτος ήδη έχουν κάνει αιτήσεις οι ελαιοπαραγωγοί από Πλωμάρι και Γέρα). Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση χορήγησε δυο Έκτακτες Ενισχύσεις (από 5 ευρώ το κεφάλι η καθεμία)  και είχε δεσμευθεί και για άλλη μια για τον Σεπτέμβριο του 2019, προέκυψαν όμως οι πρόωρες εκλογές! 

-Ο Υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για αύξηση του προϋπολογισμού της δακοκτονίας και μάλιστα στο αίτημα για ένα νέο ευέλικτο πλαίσιο η απάντηση που έδωσαν με τον κ. Μπαγινέτα ήταν πως υπάρχει και η άλλη πλευρά, δηλαδή ότι στην Πελοπόννησο ζητούν την κατάργηση του προγράμματος ώστε να κάνουν τους ψεκασμούς οι ίδιοι οι αγρότες! Ή μήπως δεν ακούσαμε καλά; 

Ο Υφυπουργός απέρριψε το αίτημα κτηνοτρόφων συγκεκριμένων συνεταιρισμών του νησιού μας για κάλυψη με την έξτρα ενίσχυση για το αιγοπρόβειο γάλα και των ποσοτήτων γάλακτος που εξάγονται από τη Λέσβο.  

Υφυπουργός απέρριψε το αίτημα περί αύξησης του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα Leader στα 12 εκατ. ευρώ λέγοντας επί λέξει ότι θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες στο επόμενο πρόγραμμα, δηλαδή στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο!! Για τα Σχέδια Βελτίωσης απάντησε γενικόλογα ότι αν μείνουν από άλλα προγράμματα αναπορρόφητοι πόροι θα εξεταστεί η αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων.

Τώρα εκ των υστέρων ο κ. Αθανασίου έρχεται και διευκρινίζει και δεσμεύεται ότι θα αυξηθούν οι προϋπολογισμοί και στα δυο προγράμματα! Αυτό είναι ευχάριστο και σημαντικό! Υποθέτουμε πως  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής πίεσε την Αθήνα, περιμένουμε όμως να δούμε σε τι ποσοστό θα κυμανθούν αυτές οι αυξήσεις, κρατώντας και την ερώτηση που ο ίδιος είχε κάνει για τα Σχέδια Βελτίωσης επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!  

Ο κ. Αθανασίου δηλώνει ότι στα προγράμματα Νέων Αγροτών έγινε αναφορά για να περιληφθούν και σε αυτά οι νέοι αλιείς. ΔΕΝ αναφέρει όμως ότι σε αυτό το αίτημα ο Υφυπουργός ΔΕΝ απάντησε, αλλά ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ψαράδων ότι θα το μεταφέρει στην συνάδελφό του Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, που έχει την αρμοδιότητα για την αλιεία!!

Το ότι διατηρείται το ειδικό καθεστώς για τα μικρά νησιά του Αιγαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό έλειπε να μην το διαπραγματευτούν, ουδέποτε γράφτηκε από εμάς (ή από άλλους) ότι απειλείται το ειδικό καθεστώς για τα νησιά!

Όσο για τις αναφορές στα «μέτρα στήριξης που έχει πάρει η νέα ηγεσία του Υπουργείου για τη διευκόλυνση των αγροτών, των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών στις επενδύσεις και τη μεταποίηση», αυτά είναι θέματα γενικού ενδιαφέροντος και ήδη γνωστά.  

Για τα όσα είπε ο Υφυπουργός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν ενεργειακά οι εγκαταστάσεις και οι επιχειρήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων αντίστοιχα και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, να θυμίσουμε στον κ. Αθανασίου ότι αντέδρασε μερίδα των παρευρισκόμενων ενημερώνοντας τον κ. Σκρέκα ότι ΔΕΝ ενδιαφέρει τους καλλιεργητές της Λέσβου αυτό, καθώς εδώ στην πλειονότητά τους οι καλλιέργειες δεν είναι αρδευόμενες!!! Μήπως δεν ακούσαμε και εδώ καλά; 

Καλά ακούσαμε και δυστυχώς με την απάντησή του ο κ. Αθανασίου, μας αναγκάζει να σημειώσουμε και κάτι που δεν αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας. Όταν κάποιοι εκ των παρευρισκομένων διαμαρτυρήθηκαν ότι στη Λέσβο του προσφυγικού τα προβλήματα είναι μεγάλα, ο κ. Μπαγινέτας απάντησε ότι υπάρχουν και χειρότερα λέγοντας επί λέξει «τι να πουν και στη Δυτική Μακεδονία που χάνονται χιλιάδες θέσεις από το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ!».

Τέλος, μας προκαλεί εντύπωση η απαξιωτική αναφορά του κ. Αθανασίου στο πρόσωπο του Στρατή Κυρατζή, ενός αγροτικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος που διακρίνεται για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του, όπως και για τη βαθιά γνώση του στα προβλήματα του τομέα που υπηρετεί προσέχοντας πάντα τα λόγια του, καθώς οι εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης είναι μετρημένες. Ένα στέλεχος με κύρος και αποδοχή ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, για το οποίο και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ήταν ο άτυπος σύμβουλος του κ. Αθανασίου στα αγροτικά θέματα και το κομματικό στέλεχος που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο για την έξτρα ενίσχυση στο πρόβειο γάλα επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Το ότι οι δρόμοι τους χώρισαν στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό δεν μπορεί να μετατρέπει τον κ. Κυρατζή από «καλό» σε «κακό», ούτε σε «συγκεκριμένο συνεταιριστή», όπως τον αποκαλεί ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομά του! Σε τελική ανάλυση, όμως, αυτό εμάς δεν μας αφορά, είναι κομματικά και προσωπικά τους θέματα! Αυτό που μας αφορά  σε κάθε περίπτωση είναι πως η δήλωση Κυρατζή στα «Νέα της Λέσβου» είναι… δήλωση Κυρατζή!

Για τον κ. Κωνσταντιδέλλη, άλλο ένα αξιολογότατο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από τον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, ότι έφυγε πριν το τέλος απογοητευμένος (απέφυγε όμως να κάνει δήλωση για να μην φέρει το κόμμα του σε δύσκολη θέση) δεν αμφισβητείται, όπως και άλλοι. Αν ο κ. Κωνσταντιδέλλης επανήλθε ή τον επανέφεραν, δεν το γνωρίζουμε. Οι συντάκτες ήμασταν οι τελευταίοι που φύγαμε από την αίθουσα, καθώς αμέσως μετά τη σύσκεψη δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία μάλιστα ο Υφυπουργός κ. Σκρέκας δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα τεθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων!!

Ορθώς ο  κ. Αθανασίου υπενθυμίζει ότι τα «Νέα της Λέσβου» δεν έδειξαν μέχρι τώρα ότι υπηρετούν σκοπιμότητες στα τόσα και τόσα ρεπορτάζ τους και με αυτό το δεδομένο ΔΕΝ θα έπρεπε να απορεί ούτε για το προχθεσινό ρεπορτάζ μας. Και προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις, σπεύδουμε να διευκρινίσουμε πως δεν αντιδικούμε σε καμία περίπτωση με τον κ. Αθανασίου στον οποίο άλλωστε οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν ότι έφερε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λέσβο για να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα και να δώσουν λύσεις, τις οποίες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής διεκδικεί.

Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, το δικό μας πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ δεν έκανε τίποτα άλλο από το ΝΑ ΘΕΣΕΙ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ έναντι της ακριτικής περιοχής μας…

Στρατής Σαμιώτης