Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Πού βρίσκεται η μελέτη για την ακαρπία;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Πληρώνονται, έστω και αργοπορημένα, οι βιοκαλλιεργητές για τις πρόσθετες ενισχύσεις που δικαιούνται

Με αναφορά στη μελέτη που υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, το περασμένο καλοκαίρι, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη και τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, παρενέβη χθες το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με αφορμή την εκτεταμένη καρπόπτωση στον ελαιώνα της Λέσβου. Το αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων θ’ αρχίσει να διαμορφώνεται αφού πρώτα ανοίξει η διαδικασία για να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις προς τον ΕΛΓΑ.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου «η τελευταία ανεμοθύελλα, έπληξε αρκετές περιοχές του ελαιώνα του νησιού μας, προκαλώντας ζημιές τόσο με την πτώση του καρπού, όσο και με το σπάσιμο κλαδιών στα ελαιόδεντρα.

Καλούμε τον ΕΛΓΑ να προβεί στην συνηθισμένη και προβλεπόμενη, σε ανάλογες περιπτώσεις, διαδικασία αποστολής εκτιμητών για την αυτοψία του ελαιώνα της Λέσβου και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αναγγελία των ζημιών, ώστε να μπορέσουν οι ελαιοπαραγωγοί μας να υποβάλλουν αιτήσεις  για την αποζημίωσή τους», σημειώνει ο εκπρόσωπος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Λυκουρέντζου και απευθυνόμενος προς τον Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο κ. Νικολάου επισημαίνει ότι «υπενθυμίζουμε στον κ. Αθανασίου και στον κ. Μουτζούρη ότι εξαιτίας της φετινής ακαρπίας, ενίσχυση πρέπει να δοθεί σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, όπως παραδέχτηκε κατά την επίσκεψή του στο νησί μας τον περσινό Ιούνιο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι θα κάνει και ειδική μελέτη γι’ αυτό το λόγο, την οποία θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ.

Επίσης υπενθυμίζουμε στους κ.κ. Αθανασίου και Μουτζούρη ότι σύμφωνα με την παραγωγή ελαιολάδου περιόδου 2019 – 2020 όλοι οι ελαιοπαραγωγοί μας δικαιούνται, γι’ αυτή την ελαιοκομική περίοδο, ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων κρατικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) και περιμένουμε τις ενέργειές τους ώστε να μην χαθεί κι αυτή η ευκαιρία ενίσχυσης την οποία άλλωστε οι ελαιοπαραγωγοί μας την δικαιούνται θεσμικά», τονίζει καταλήγοντας και υπογραμμίζει ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου περιμένουν τόσο από τον κ. Αθανασίου όσο και από τον κ. Μουτζούρη να τους πληροφορήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται τόσο η μελέτη του ΕΛΓΑ, όσο και οι παραπάνω διαδικασίες της ενίσχυσής τους.

 

Πληρώνονται τα βιολογικά

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων για την Βιολογική Γεωργία με τις πρόσθετες ενισχύσεις που δικαιούνται για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Η πληρωμή των βιολογικών γίνεται αργοπορημένα από την Αθήνα καθώς η τελευταία μέρα βάσει των υποχρεώσεων της χώρας μας ήταν η 30ή Νοεμβρίου για να γίνουν οι πληρωμές, ωστόσο μέχρι χθες συνέχιζαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί και δεν είχαν φανεί σε όλους τα χρήματα.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img