Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Πού βρίσκονται οι εκπρόσωποι του τόπου;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δύο ημέρες μετά τα όσα αποκαλυπτικά είδαν το φως της δημοσιότητας από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου αναφορικά με το αδιέξοδο που υπάρχει στις διορθώσεις του κτηματολογίου για τις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας, οι Βουλευτές και ο Περιφερειάρχης συνεχίζουν να λάμπουν διά της απουσίας τους παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης σε επικοινωνία της εφημερίδας μας υπενθύμισε το έγγραφο που έχει αποστείλει προ μηνών στην Αθήνα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, του οποίου η κατάληξη ωστόσο αγνοείται από τη στιγμή που δεν υπάρχει μία συντονισμένη διεκδίκηση από τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Προκαλεί εντύπωση η ηχηρή σιωπή των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων μετά το σκάνδαλο του κτηματολογίου, που παρέδωσε προ 15ετίας περίπου μία απίστευτη κατάσταση με κτήματα που βρίσκονται σε άλλες θέσεις και σε άλλες διαστάσεις στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, όπως εμφανίζονται στους χάρτες από την Α’ φάση της κτηματογράφησης. Και δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς τα δύο μελετητικά γραφεία από την Αθήνα που ανέλαβαν τις διορθώσεις τα προηγούμενα χρόνια και ξεκίνησαν προ διετίας το έργο τους, έχουν ήδη παραδώσει στην «Εθνικό Κτηματολόγιο» αποτυπωμένο εκ νέου έναν ελάχιστο αριθμό ακινήτων προς διόρθωση, έχοντας φροντίσει προηγουμένως με επιστολή τους να ρίξουν όλα τα βάρη στους ιδιοκτήτες για απροθυμία και έλλειψη συνεργασίας. 

Είναι πραγματικά πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο με τη σιωπηρή ανοχή των εκπροσώπων της, να έχουν εγκλωβιστεί για πάνω από 10 χρόνια χιλιάδες ακίνητα στα γρανάζια του κτηματολογίου, τα οποία δεν μπορούν ούτε να μεταβιβαστούν, ούτε να αξιοποιηθούν. Και ενώ αυτό το μπάχαλο έγινε με ευθύνη των εργολάβων που έκαναν στο παρελθόν την Α’ φάση της κτηματογράφησης, που κάλυψε μόνο αυτές τις δύο περιοχές, τώρα να φαίνονται ως υπεύθυνοι και υπόλογοι οι ίδιοι οι πολίτες, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων – θύματα του κτηματολογίου στους οποίους οι εργολάβοι που ανέλαβαν τις διορθώσεις καταλογίζουν απροθυμία να εμφανιστούν και να συνεργαστούν! 

Το ερώτημα είναι τι έκαναν οι ίδιοι οι εργολάβοι για να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες στα χωριά. Πολύ δε, περισσότερο  τι κάνουν οι τοπικοί εκπρόσωποι για να θεραπεύσουν επιτέλους αυτή τη γάγγραινα του κτηματολογίου που σέρνεται εδώ και χρόνια και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των κοινωνιών που εκπροσωπούν. Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος προφανώς δεν κάνουν τίποτα!

 

Μόνο οι Κοινοτάρχες

Μέχρι τώρα ο μόνος φορέας που έλαβε πρωτοβουλία αποστέλλοντας χθες επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στον οποίο θέτει τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι το Δίκτυο Κοινοτήτων. Όμως το Δίκτυο προφανώς  παραβλέπει ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση του κτηματολογίου έχει περάσει  στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αν και το τελευταίο συνεχίζει να διατηρεί τη νομική αρμοδιότητα.  

Η παρέμβαση του Δικτύου ήταν άμεση δύο ημέρες μετά το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου στο φύλλο της Δευτέρας, για τον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες σε Μυτιλήνη και Γέρα, λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διορθώσεις που έπρεπε να είχαν προωθηθεί προ πολλού! Με επιστολή του το Δίκτυο απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, από τον οποίο ζητά να αναλάβει την ευθύνη για την επανακτηματογράφηση των δύο αυτών πληγεισών από το σκάνδαλο του κτηματολογίου περιοχών της Λέσβου. Η επιστολή κοινοποιείται και στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, από τους οποίους το Δίκτυο περιμένει να αναλάβουν και εκείνοι τις δικές τους ευθύνες, ώστε να διεκδικήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εκ νέου αποτύπωση τόσο των εκτός σχεδίου ακινήτων που είναι καταχωρημένα λανθασμένα στους χάρτες, όσο και των εντός σχεδίου στα οποία δεν είχαν προωθηθεί διορθώσεις παρότι αντιμετωπίζουν και οι εντός σχεδίου περιοχές προβλήματα.

Αναλυτικά η επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου την οποία υπογράφουν οι Συντονιστές Βασίλης Μαμώλης και Κίμωνας Χρυσίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς επανειλημμένες διαμαρτυρίες φορέων της Λέσβου, αγνοούνται από τους αρμόδιους του Υπουργείου σας, με ορατό κίνδυνο τις απώλειες ακινήτων πολλών συντοπιτών μας. Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά, ότι δεν ευθύνονται οι συντοπίτες μας για την πληθώρα λαθών της πρώτης φάσης του Κτηματολογίου, στις Δημοτικές Ενότητες  Μυτιλήνης, Γέρας και την Κοινότητα Κάτω Τρίτους Δ.Ε. Ευεργέτουλα και επομένως η πλήρης επανακτηματογράφηση ΟΛΩΝ των ιδιοκτησιών όπου διαπιστώθηκαν λάθη, πρέπει να γίνει από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. 

Η πολιτική απόφαση πρέπει να παρθεί από την ηγεσία του Υπουργείου, που πολύ κακώς μας παραπέμπει στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.», που άλλωστε αποτελεί κρατική Εταιρία, καθοδηγούμενη από το Υπουργείο.

Πολλές ενστάσεις για διορθώσεις δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη, κυρίως στις Κοινότητες  Λουτρών, Αγίας Μαρίνας, Ταξιαρχών, Αλυφαντών, Μόριας και Κάτω Τρίτους, ενώ πολλές εκκρεμότητες υπάρχουν και στις Κοινότητες της Γέρας.

Στις πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν πολλοί συμπατριώτες μας, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να εμπλακούν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες για να διασφαλίσουν τα ακίνητά τους, που κινδυνεύουν από λάθη και παραλείψεις εργοληπτικών εταιρειών και επιβλεπόντων κρατικών υπηρεσιών», τονίζει καταλήγοντας το Δίκτυο και επισημαίνει ότι ευελπιστεί στις ενέργειες του κυρίου Σκρέκα  για οριστική λύση στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό πολιτών για χιλιάδες ακίνητα στην Μυτιλήνη και τη Γέρα. 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Advertisement -

More articles