Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές σε Ανεμότια και Σκαλοχώρι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Στη Δυτική Λέσβο και ειδικότερα από το χωριό της Ανεμότιας στο Σκαλοχώρι και έως την Αρχαία Άντισσα πραγματοποιούνται φέτος οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, την Κυριακή 29 Μαΐου. Η περιήγηση πραγματοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς» και το Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμότιας, και για φέτος – λόγω της πανδημίας – θα πραγματοποιηθεί με τα ιδιωτικά οχήματα όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διαδρομής:

– «Ώρα συνάντησης 9.30 π.μ. στο χώρο στάθμευσης πλάι στο παλαιό κτίριο του  Δημοτικού Σχολείου Ανεμότιας. Από εκεί θα επισκεφθούμε τον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα Ανεμότιας, όπου θα μας ξεναγήσει ο εκπαιδευτικός Ηλίας Καστρινέλλης. Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο του σχολείου ο Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα μας μιλήσει για τα γεωλογικά μνημεία της δυτικής Λέσβου, ενώ ο εκπαιδευτικός Χρήστος Χατζηλίας θα μας ταξιδέψει στην τέχνη των πετράδων της περιοχής.

– Κατόπιν θα επισκεφθούμε τον μεταβυζαντινό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ανεμότιας, όπου θα μας ξεναγήσει η αρχαιολόγος Μαρία Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕφΑ Λέσβου. Καθ’ οδόν για τον Αγ. Γεώργιο, θα επισκεφθούμε και το υπό κατασκευή οινοποιείο της Ανεμότιας.

– Επόμενος σταθμός στην περιήγησή μας θα είναι το Σκαλοχώρι. Θα σταθμεύσουμε στον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του χωριού, και στη συνέχεια θα σταθούμε στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, όπου ο κ. Χρήστος Χατζηλίας θα μας πει λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς το Τζαμί, όπου θα μας ξεναγήσει η κ. Μ. Παπαγεωργίου και κατόπιν στον Τεκέ, στην πλατεία του χωριού. Στο καφενείο «Ο Πλάτανος» θα προσφερθούν καφές και εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Σκαλοχωρίου.

– Κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία Σκαλοχωρίου θα μιλήσουμε για τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής και τις ηφαιστειακές λάβες.

– Αφού επιστρέψουμε στα αυτοκίνητα θα πάρουμε τον δρόμο για την αρχαία Άντισσα, με μικρή στάση στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην αρχαία Άντισσα θα μας ξεναγήσει ο Προϊστάμενος της ΕφΑ Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης και θα μας ενημερώσει για τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών.

– Για όποιον επιθυμεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να μείνει για φαγητό σε παρακείμενη ταβέρνα στην περιοχή της αρχαίας Άντισσας.

Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης, καθώς και για την τυχόν επιθυμία σας να μείνετε για φαγητό στην ταβέρνα στην αρχαία Άντισσα, καλό είναι να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως την Πέμπτη 26 Μαΐου στα τηλέφωνα 22510 22087 και 22510 42589 (υπεύθυνοι Ευφροσύνη Παχού και Ταξιαρχούλα Διμπαμπή)».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις