Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Πρεμιέρα με εκπτώσεις στην αγορά

Με την πρεμιέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων ξεκινά σήμερα Δευτέρα η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς παρά τα όσα έχουν μέχρι τώρα ειπωθεί για κατάργηση των προεκπτώσεων αυτές συνεχίζονται κανονικά. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από το 2013 αποτελώντας αρχικά το δεκαήμερο πριν τις χειμερινές και πριν τις θερινές εκπτώσεις. Οι χειμερινές εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου του 2022 και να ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τον δύσκολο Νοέμβριο πάντα πριν από το μήνα των Χριστουγέννων που είναι ο επόμενος, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις συμβάλλουν στο να κατέβει περισσότερος κόσμος στην αγορά. 

Σε συνδυασμό με το θεσμό της Black Friday που αναμένεται και αυτός να διαρκέσει για μία εβδομάδα έτσι όπως έχει εξελιχθεί στη χώρα μας και φέτος πέφτει στις 26 Νοεμβρίου, ουσιαστικά ο μήνας που διανύουμε θα βγει με εκπτώσεις!

 

Το ισχύον πλαίσιο

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος ορίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, το οποίο ωστόσο μπορεί να μεταβάλλεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Ως ημέρα έναρξης του φετινού φθινοπωρινού δεκαπενθημέρου ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι η Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων είναι η Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου (οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες),  με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

 

Ο Γιάννης Μουτζούρης

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, υπογράμμισε ότι «είναι μία καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να επισκεφθούν τα μαγαζιά και να κάνουν συμφέρουσες αγορές επιλέγοντας ποιοτικά προϊόντα σε εκπτωτικές τιμές».  

Η πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων που φέτος θα είναι η 7η Νοεμβρίου προβλέπει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων και επ’ αυτού ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε την πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για διατήρηση της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα.