Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις για τις περικοπές

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, μετά τις περικοπές που καταγράφονται στις πληρωμές της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, που φάνηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Το πλήγμα που δέχονται κυρίως οι κτηνοτρόφοι από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια των βοσκοτόπων και τα αρνιά στα κοπάδια, κυρίως όμως η αγωνία για το τι θα συμβεί στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, προκαλεί την άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας.  

«Για μια ακόμα χρονιά επαληθεύονται οι ανησυχίες και οι φόβοι μας για την σταδιακά τα τελευταία 10 χρόνια φτωχοποίηση των βιοπαλαιστών και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων», επισημαίνει σε παρέμβασή της η Ομοσπονδία. Και συνεχίζει: «Για άλλη μια φορά βλέπουν οι αγρότες, ειδικά οι κτηνοτρόφοι μας γενναία μείωση στην προκαταβολή της επιδότησής τους. Τη στιγμή που το κόστος παραγωγής και διαβίωσης καλπάζει προς τα πάνω, «η στήριξη» αυτών που μοχθούν και παράγουν για να μην καταντήσει η χώρα μας να εισάγει σχεδόν όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα, είναι για την κυβέρνηση ψιλά γράμματα».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων παρατηρεί πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση που υπόσχονταν πριν από 40 χρόνια ότι οι αγρότες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε καλλιεργώντας αυτό το επιχείρημα, ας κάνουν μια βόλτα στα χωριά, στην ύπαιθρο για να διαπιστώσουν τον μαρασμό της και τις άδειες καρέκλες των καφενείων». 

Επίσης επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για την οποία καταλογίζει ότι βαδίζοντας πάνω στα βήματα της προηγούμενης, συνεχίζει το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων: «Για το μόνο που μπορούν να κοκορεύονται είναι ότι δεν τις παίρνουμε πια το Πάσχα όπως παλιά, αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα. Όσο δε για το σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και τη στήριξη των νέων στον αγροτικό τομέα για την παραγωγή, έχουν την ίδια αντιλαϊκή αντιαγροτική ατζέντα».

 

Τα αιτήματα

Η Ομοσπονδία καλεί τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να οργανώσουν τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και βιοτικό επίπεδο, που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες τους  και να διεκδικήσουν μαζικά και μαχητικά: 

«- Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της αγροτικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

– Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση Ειδικού Φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.

– Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

– Άμεση αποζημίωση από την ακαρπία του ελαιώνα.

– Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων.

– Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους».