Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Προκαταρκτική Εξέταση για το μπούλινγκ

Ζήτημα χρόνου θεωρείται η έκδοση απόφασης την οποία θα υπογράψει, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης επί των γραπτών καταγγελιών που υπέβαλαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη, οι δύο γυναίκες – υπάλληλοι που στρέφονται κατά άτυπου προϊσταμένου τους. Οι δύο υπάλληλοι του Δήμου τον κατηγορούν ότι τους έχει κάνει το βίο αβίωτο στον εργασιακό τους χώρο και τις αντιμετωπίζει μιλώντας με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και απαξιωτική συμπεριφορά, καθώς και για δυσφήμισή τους με ροζ υπονοούμενα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΤΑ Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον κ. Κουντουρέλλη ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και να αποδοθούν οι ευθύνες, αν διαπιστωθούν ότι υπάρχουν και όπου υπάρχουν. 

Πριν μεταβεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα είχε συναντηθεί στο γραφείο του με τις δυο καταγγέλλουσες συναδέλφους του, οι οποίες τον ενημέρωσαν εξιστορώντας του αναλυτικά τα όσα κατήγγειλαν και στα Νέα της Λέσβου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι «άκουσα με προσοχή τις δύο συναδέλφους και συναντήθηκα με τον κ. Κουντουρέλλη για τα περαιτέρω, όπως θα ακούσω και την πλευρά του καταγγελλόμενου. Δεν θέλω να πω περισσότερα, επί του παρόντος, ας αφήσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες του Δήμου να λειτουργήσουν όπως πρέπει και θα βρεθούν όλα στην πορεία».

Η Προκαταρκτική Εξέταση είναι το πρώτο αρχικό στάδιο το οποίο αφορά μία πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης για να διαπιστωθεί εάν έχουν βάση τα καταγγελλόμενα, ώστε σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια να ακολουθηθεί το επόμενο στάδιο, που είναι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και στην Προκαταρκτική και στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση ο Δήμαρχος με απόφασή του ορίζει το διευθυντικό στέλεχος που θα κάνει την έρευνα και πρέπει να είναι ένας υπάλληλος με εμπειρία στο Δήμο για να χειριστεί αυτές τις υποθέσεις.

Αν η προκαταρκτική εξέταση δεν δείξει “αποχρώσες ενδείξεις” τότε η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

 

Ερωτηματικά από Χιωτέλλη 

Την Παρασκευή όμως καταγράφηκαν και άλλες εξελίξεις, καθώς παρενέβη η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλλη, μετά το πρωτοσέλιδο των «Νέων της Λέσβου».  Η κ. Χιωτέλλη την ίδια μέρα φρόντισε να συναντήσει τις δύο γυναίκες και να καταγράψει τις καταγγελίες και τα όσα είχαν να της πουν, ενώ με γραπτή παρέμβασή της θέτει κρίσιμα ερωτηματικά προς το Δήμο ως προς την ενέργεια που έγινε αρχικά να τους αλλάξουν πόστο αντί να μετακινηθεί ο άτυπος προϊστάμενός τους που είναι ο καταγγελλόμενος.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε μετά από συνάντησή μας με τις δύο εργαζόμενες γυναίκες, μόνιμες υπαλλήλους του Δήμου Μυτιλήνης, πως οι συγκεκριμένες εργαζόμενες, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες δέχτηκαν μπούλινγκ και σεξουαλική παρενόχληση από «προϊστάμενό» τους στο χώρο εργασίας τους!», επισημαίνει η κ. Χιωτέλλη. Και συνεχίζει: «Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, όπως τις περιγράφουν οι καταγγέλλουσες, από το σημείο αυτό και έπειτα πραγματικά αποτελούν την απόλυτη προσβολή και απαξίωση της εργαζόμενης γυναίκας! Απόλυτη υποκρισία, καμιά διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής τοποθετούν τον προϊστάμενο και τις εργαζόμενες στο «κάδρο της ίσης ευθύνης», και προτείνουν, ΑΚΟΥΣΤΕ! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!! την αλλαγή περιβάλλοντος στις εργαζόμενες και επειδή αυτές αρνήθηκαν τους ζητήθηκε να υπογράψουν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εργάζονται στο πόστο τους!». 

Η κ. Χιωτέλλη υπογραμμίζει ότι ενώ ο καταγγελλόμενος είχε τα ίδια καθήκοντα με τις δύο γυναίκες που τον καταγγέλλουν στο Δήμο, ο ίδιος αναβαθμίστηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή ώστε να είναι προϊστάμενός τους. 

Μιλώντας για αμείλικτα ερωτηματικά η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης θέτει τα ακόλουθα  στην Δημοτική Αρχή:

«•Δεν ξέρετε πως σύμφωνα με το Ν. 4808/2021 και την κύρωση της σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που αναφέρεται στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, από τη στιγμή που θα γίνει καταγγελία ο καταγγελλόμενος είναι αυτός που πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και άρα μέχρι που να γίνει αυτό πρέπει να προστατευτούν οι καταγγέλλοντες αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι-εργαζόμενες στο συγκεκριμένο περιβάλλον!

Και αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως εκείνος που έπρεπε να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας είναι ο καταγγελλόμενος «προϊστάμενος» κι όχι οι εργαζόμενες!

Η κ. Χιωτέλλη αναφέρει ότι εν αναμονή των απαντήσεων του Δημάρχου δηλώνει τη στήριξή της σε κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα σε κάθε γυναίκα που δίνει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης με αξιοπρέπεια!

«Δηλώνουμε πως θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό κάθε εργαζόμενου-ης που κακοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στο χώρο εργασίας τους!», τονίζει. 

Και συνεχίζει: «Ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εργασίας των δύο εργαζομένων γυναικών στο χώρο που δούλευαν μέχρι τη μέρα της καταγγελίας χωρίς προαπαιτούμενα και υπεύθυνες δηλώσεις!

Ζητάμε την απομάκρυνση του καταγγελλόμενου από το συγκεκριμένο χώρο εργασίας! 

Ζητάμε να δώσει εντολή ο Δήμαρχος για ΕΔΕ ανεξάρτητα από την παραπομπή του καταγγελλόμενου στο πειθαρχικό, γιατί τα πειθαρχικά αργούν να συνεδριάσουν!». Καταλήγοντας επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τη Δημοτική Αρχή η εφαρμογή του θεσμού του Συμβούλου ακεραιότητας, όπως προβλέπεται από το νόμο 4795/2021 που αποσκοπεί στην προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

«Τέλος, καλούμε όλες τις παρατάξεις και ιδιαίτερα οι γυναίκες Δημοτικές Συμβούλους να στηρίξουν τις εργαζόμενες γυναίκες που προέβησαν σε αυτή την καταγγελία», αναφέρει η κ. Χιωτέλλη και συνυπογράφουν μαζί της τα άλλα μέλη της παράταξής της, Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζερβού και Δημήτρης Μαλλιαρός.