Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Προς δημοπράτηση το φράγμα Τσικνιά

Στις αρχές του 2022 προγραμματίζεται η δημοπράτηση του φράγματος Τσικνιά, μετά και από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Βουλευτής του Νομού μας, Χαράλαμπος Αθανασίου, εκφράζει την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη και τονίζει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

«Το φράγμα Τσικνιά, όπως είχα ανακοινώσει, υλοποιείται. Ήδη η ένταξη του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 106,8 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε και τυπικά από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η κατασκευή του φράγματος, μαζί με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και δικτύων, αποτελεί ένα κρίσιμο αναπτυξιακό έργο για το νησί μας, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες μεγάλου μέρους του νησιού και της πόλης της Μυτιλήνης σε ύδρευση και στη συνέχεια θα καλύψει και τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου Καλλονής και των γύρω περιοχών», δηλώνει ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι το έργο αφορά στην κατασκευή του ταμιευτήρα χωρητικότητας 12,5 εκατ. m3, τα έργα υδροληψίας, τα έργα μεταφοράς, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και τη δεξαμενή φόρτισης των δικτύων. Ο αγωγός μεταφοράς του νερού από τον Τσικνιά στην Μυτιλήνη υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 41,7 χλμ., ενώ προς την Καλλονή 3,7 χλμ. και την Αγία Παρασκευή 8,5 χλμ.. Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού θα μεταφέρεται με αγωγούς σύνδεσης από το φράγμα στην Μυτιλήνη, ενώ υπολογίζεται ότι θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και η υδροδότηση της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, σε δεύτερη φάση, έχει μελετηθεί η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών στον Πολιχνίτο και την Γέρα.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. «Οφείλω να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη για την άμεση ανταπόκριση στην υλοποίηση αυτού του πράγματι μεγάλου αναπτυξιακού έργου, που τόσο έχει ανάγκη το νησί μας», καταλήγει ο κυβερνητικός Βουλευτής. 

Τα 36 νέα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,34 δις ευρώ, ενώ μέσα στο καλοκαίρι είχαν ανακοινωθεί ακόμη 12 έργα, προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ. Ο κύριος όγκος των πόρων της δεύτερης δέσμης έργων διοχετεύεται σε έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και τις μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων αποτελεί – σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου – ένα κρίσιμο αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης της Μυτιλήνης και μεγάλου μέρους του νησιού, κυρίως σε ύδρευση αλλά και άρδευση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκε και το έργο ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, που περιλαμβάνει έργα υδροληψίας, κατασκευή μεγάλων αγωγών μεταφοράς νερού, αντλιοστασίων και έργα ταμίευσης για την αποθήκευση και διανομή νερού.