Προσδοκίες για ένταξη όλων στο Leader!

  • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε τις διαδικασίες κατανομής αδιάθετων πόρων για την ένταξη επενδύσεων που έμειναν «στο ψυγείο» λόγω εξάντλησης των προϋπολογισμών

Πραγματικά ανέλπιστες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος leader στη Λέσβο, καθώς ενώ όλα έδειχναν ότι είχε χαθεί το τρένο για την ενίσχυση με πρόσθετους πόρους, ώστε να ενταχθούν έστω και κάποιες από τις επιλαχούσες επενδύσεις που έμειναν «στο ψυγείο» λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού, φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα αρχίζουν ν’ ανατρέπονται τα δεδομένα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, είναι ζήτημα ημερών η επίσημη ενημέρωση των κατά τόπους Αναπτυξιακών Εταιρειών που υλοποιούν τα προγράμματα leader στη χώρα μας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των προϋπολογισμών τους ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη επενδύσεων που βρίσκονται στην κατηγορία των επιλαχουσών και μάλιστα υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να ενταχθεί το σύνολο των επενδύσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις!

Η εξέλιξη αυτή αν πράγματι επιβεβαιωθεί μέχρι τέλους είναι ανέλπιστη, καθώς ενώ οι τοπικοί φορείς από το προηγούμενο διάστημα είχαν προβάλει διεκδικήσεις στην Αθήνα για αύξηση των προϋπολογισμών, μετά την αρχική υπερδέσμευση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδειχνε να παραμένει παγερά αδιάφορο για νέα βελτίωση του προϋπολογισμού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρόσκληση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΤΑΛ και αφορά τα ιδιωτικά έργα στο leader, δηλαδή τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, είχε συνολικό αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 4.227.500 ευρώ, και συνολικά υπεβλήθησαν 150 φάκελοι που διεκδικούν 19.023.795,99 ευρώ δημόσια ενίσχυση, υπερκαλύπτοντας κατά 450% το αρχικά διατιθέμενο ποσό. Από την αξιολόγηση που έγινε στο σύνολο των 150 φακέλων απορρίφθηκαν 14 προτάσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις και εγκρίθηκαν 136 προτάσεις, που για να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους απαιτείται προϋπολογισμός 17,5 εκατομμυρίων ευρώ! 

Ωστόσο με απόφασή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε τη δυνατότητα προγραμματικής υπερδέσμευσης η οποία μαζί με τις μεταφορές αδιάθετων πόρων αύξαναν το ποσό της πρόσκλησης συνολικά κατά 5.385.390 € διαμορφώνοντας το διαθέσιμο ποσό της δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης σε 9,6 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό επαρκούσε για την κάλυψη των 73 επενδύσεων που προηγήθηκαν στην βαθμολογία από τις άλλες 63 επενδύσεις που έμειναν στην κατηγορία των επιλαχουσών, καθώς για την χρηματοδότηση και αυτών των επενδύσεων απαιτείται ποσό της τάξης των 7,9 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα leader! 

 

Μια ανάσα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κοινοποιηθεί σχετικό έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιείται η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων επενδύσεων, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί ακόμα και το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για την ένταξη των 63 επενδύσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις 63 επενδύσεις  βρίσκονται φάκελοι επιχειρήσεων από τον τομέα της μεταποίησης, όπως τυροκομεία, μεταποίηση του κρέατος κ.ά..

Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να κινήσει τα νήματα για να πειστεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα αυτών των επενδύσεων ειδικά σε μία περιοχή, όπως η Λέσβος, με τα γνωστά προβλήματα στην οικονομία της. Έτσι κι αλλιώς εδώ και πάνω από μια δεκαετία η ΕΤΑΛ έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προνομιακός συνομιλητής, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο για την οργάνωση, την ετοιμότητα και τη συνέπεια που έχει στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με την τελευταία πρόσκληση του leader για τις ιδιωτικές επενδύσεις είχαμε τέτοια ανταπόκριση για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν θεωρείτο και η καλύτερη οικονομικά για τον τόπο και τη χώρα.

 

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Τα Νέα της Λέσβου απευθύνθηκαν χθες στον Πρόεδρο της ΕΤΑΛ Παναγιώτη Τατάκη στον οποίο θέσαμε τις πληροφορίες μας από πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επικείμενη αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα leader. Ο κ. Τατάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας επισημαίνοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο εγώ προσωπικά όσο και η διοίκηση της ΕΤΑΛ καταβάλαμε μία σημαντική προσπάθεια για να ενημερώσουμε και να ενεργοποιήσουμε κάθε εκπρόσωπο φορέα στον τόπο μας, ώστε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε συντονισμένα την αύξηση του προϋπολογισμού. Θεωρήσαμε εξαρχής άδικο να μείνουν εκτός χρηματοδότησης 63 επενδύσεις που είναι στο σύνολό τους σημαντικές και τις έχει ανάγκη ο τόπος, κυρίως δε όταν ανάμεσα σε αυτές έχουμε σημαντικές επενδύσεις και στον τομέα της μεταποίησης. Πράγματι οι πληροφορίες που αναφέρετε έχουν βάση, καθώς και εγώ από τις επικοινωνίες που έχω με συναδέλφους προέδρους άλλων Αναπτυξιακών Εταιρειών διαπιστώνουμε κινητικότητα στην Αθήνα και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουμε στα περαιτέρω. Καθώς, φαίνεται, το Υπουργείο προχωρά σε συνολική λύση για τις περιοχές όπου έμειναν επενδύσεις εκτός προϋπολογισμών. Σε ό,τι αφορά στον κρίσιμο ρόλο που έχει η ΕΤΑΛ βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω θερμά το στελεχιακό δυναμικό μας για το υψηλό επίπεδο με το οποίο ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση».  

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΤΑΛ κ. Τατάκης ανέφερε τα ακόλουθα: «Έχοντας απόλυτη επίγνωση του αναπτυξιακού μας ρόλου ως ΕΤΑΛ και της ευθύνης μας έναντι του τόπου, αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είμαστε βέβαιοι πως με την ένταξη του συνόλου των επενδύσεων, η πολιτεία θα κάνει την καλύτερη επένδυση για τα νησιά μας με πολλαπλά οφέλη και για την εξαγωγική δραστηριότητα και για την τοπική αλλά και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία».