Προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και στη Λέσβο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι πρώτες και γενικές κατευθύνσεις γι’ αυτούς τους ελέγχους δόθηκαν, την Παρασκευή, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι κατά τόπους πρόεδροι των Περιφερειακών Τμημάτων με την κεντρική διοίκηση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης. Αν και μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα, ο κ. Μανωλακέλλης εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει προς το καλοκαίρι, ενώ όπως εξήγησε πρόκειται για πρωτοβάθμιους ελέγχους στα σχολεία που θα γίνονται από διμελείς Επιτροπές του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες θα διαβιβάζουν τα αποτελέσματα σε πλατφόρμα μέσω κινητών τηλεφώνων. Στα σχολεία που θα διαπιστώνονται προβλήματα θα υπάρχει ειδική κατηγορία ώστε να προωθείται δευτεροβάθμιος έλεγχος στη συνέχεια.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό.
Ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση από την οποία θα διέπεται το πλαίσιο των σεισμικών ελέγχων στο επίκεντρο των οποίων τίθενται τα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000.
Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων σε σχολεία και νοσοκομεία, θα ξεκινήσει έλεγχος σε άλλα δημόσια κτίρια που υπολογίζονται από 35.000 – 45.000.
Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για όλα τα κτίρια της χώρας.
Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή θα καταχωρούνται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ αναμένεται με Κοινή Απόφαση 6 Υπουργείων να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών, με σκοπό οι έλεγχοι να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.
Ο Στρατής Μανωλακέλλης
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, υπενθυμίζοντας ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορειοανατολικού Αιγαίου εδώ και χρόνια ζητούσε τον προσεισμικό έλεγχο, κάνοντας μάλιστα προτάσεις στις Αυτοδιοικητικές Αρχές τόσο της παρούσας όσο και της προηγούμενης περιόδου. «Με ικανοποίηση βλέπουμε να γίνεται μία αρχή για τους προσεισμικούς ελέγχους και αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των κτιρίων ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια και πρώτα από τα σχολεία.
Κατά την άποψή μου έχουμε μείνει πίσω σε αυτούς τους ελέγχους που έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και χρόνια και σε ό,τι αφορά εμάς ως Τεχνικό Επιμελητήριο είμαστε ο φορέας που θα διενεργήσει τους ελέγχους με επιτροπές μας, υποβάλλοντας αρμοδίως τα πορίσματα στον ΟΑΣΠ, ώστε εκεί που θα διαπιστώνονται προβλήματα να δρομολογείται άμεσα το επόμενο στάδιο που είναι οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι», είπε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που βρέθηκε πρόσφατα και στη Λέσβο, με αφορμή τους σεισμούς στα βόρεια του νησιού μας, δήλωσε ότι «οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί. Με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία».